Laatste nieuws:
Brechtse maatregelen coronavirus

Brechtse maatregelen coronavirus

Op basis van de beslissing van de gouverneur wordt in onze gemeente definitief beslist om de markten te sluiten tot voorlopig 3 april. De recyclageparken in onze gemeente blijven open. We willen wel vragen om momenteel enkel om dringende redenen het park te bezoeken. Vanaf nu zullen er maximum 10 bezoekers tegelijk binnen mogen op het recyclagepark.

De ophaling van het oud papier door verenigingen wordt afgelast tot voorlopig 3 april. Wie zijn voorraad papier niet zelf kan stockeren, kan dit eventueel naar de recyclageparken brengen.
Gisteren kwamen er enkele nieuwe maatregelen rond het coronavirus, die ook gelden in onze gemeente. Zo zal onze technische dienst morgen een melding uithangen bij alle skateterreinen en speelpleintjes in onze gemeente dat die gesloten zijn. Ook groepsactiviteiten in de buitenlucht als wandelingen en fietstochten zijn verboden.

Update maandag 16/3 12.00 uur: update meest gestelde vragen met antwoord

Het callcenter met gratis nummer 0800 23 310 voor vragen over corona blijft open!
De bibliotheken blijven gesloten, maar vanaf nu kan je materialen aanvragen om af te halen. Hieronder enkele afspraken:
-Mail de titels van de materialen die je wilt ontlenen naar de bib waar je ze wilt ophalen.
-Voor Brecht: info@bibliotheekbrecht.be
-Voor Sint-Job: bibstjob@brecht.be
-Voor Sint-Lenaarts: bibsintlenaarts@brecht.be
-Vermeld steeds je telefoonnummer zodat we je kunnen opbellen om een afspraak te maken.
-We doen GEEN transport tussen de filialen. De materialen die je aanvraagt, moeten dus in dat filiaal aanwezig zijn.
-We nemen GEEN betalingen aan.
-We nemen GEEN materialen in. Je kan je materialen in de inleverschuif deponeren.
-Respecteer de hygiënische richtlijnen wanneer je de boeken komt afhalen: kom op het juiste moment, houd voldoende afstand, …
-Je wordt niet geholpen als je niet op voorhand een afspraak hebt gemaakt.
Kijk voor het volledige aanbod op brecht.bibliotheek.be. We hebben niet alleen boeken, maar ook dvd’s, cd’s, strips, spellen, games, …

We hopen op deze manier ons steentje bij te dragen om de komende weken te overbruggen en wensen je veel lees-, kijk- en speelplezier!

Bekijk een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoord in Brecht.

Update zaterdag 14/3 16.00 uur: link naar veel gestelde vragen (federaal)

Mag ik in het weekend naar de kapper? Wat met een begrafenis? Kan ik nog een broodje afhalen? Mag de loodgieter aan huis komen? Het antwoord op deze en nog veel andere veel gestelde vragen over corona is in heel het land hetzelfde en vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/.

Update vrijdag 13/3: update meest gestelde vragen met antwoord

Bekijk een overzicht van de meest gestelde vragen met hun antwoord.

Update vrijdag 13/3 13.00 uur: tijdelijk callcenter geopend

Om de massa vragen over Corona op te kunnen vangen, starten we vanaf 13.00 tot 19.00 uur vandaag (vrijdag 13 maart) een tijdelijk callcenter op. Heb je specifieke vragen over Brechtse maatregelen, bel dan gratis naar 0800 23 310. Ook zaterdagvoormiddag van 08.00 tot 12.00 uur is het nummer open voor vragen.

De meest gestelde vragen in onze gemeente verzamelen we in FAQ onderaan. Wellicht vind je daar al een antwoord op je vraag.

Heb je algemene vragen over corona, dan kan je op onderstaande gratis nummers terecht:

-Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
-Voor vragen over economie: 0800 120 33
We raden bovendien aan iedereen aan om de media te volgen voor updates over de federale maatregelen die ook in Brecht van toepassing zijn.

Update vrijdag 13/3 – 13.00 uur:

Intussen heeft de federale overheid maatregelen genomen die van toepassing zijn op het volledig land. We verwijzen daarvoor naar de www.belgium.be waar je een overzicht vindt van alle maatregelen.

Update vrijdag 13/3 – 12.00 uur: info over afgelasting activiteiten in gc Jan vander Noot en OC ‘t Centrum

Beste GC/OC bezoeker

We moeten in deze periode alles op alles zetten om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Paniek is absoluut niet nodig, maar voldoende maatregelen nemen is noodzakelijk om het gezondheidszorgsysteem in stand te houden. Daarom hebben we na rijp beraad beslist om een aantal maatregelen te nemen:

Concerten en voorstellingen in maart worden uitgesteld of geannuleerd.
Wij gaan de komende dagen in overleg met alle betrokken partijen op zoek naar een gepaste oplossing: definitieve annulering van de voorstelling in kwestie, of een mogelijke nieuwe datum. Van zodra we hier helderheid over hebben, nemen we uiteraard opnieuw contact met u op.

Gebruik van GC Jan van der Noot (Brecht), De Lindeboom en OC ’t Centrum (Sint-Lenaarts)
Van 13/3/2020 tot en met 3/4/2020 zal zowel GC Jan van der Noot, De Lindeboom, als OC ’t Centrum gesloten zijn. Er zal bijgevolg geen gebruik gemaakt kunnen worden van de zalen van deze locaties gedurende deze periode We zullen overgaan tot annulering van de gereserveerde zalen die werden vastgelegd. Verdere communicatie hierrond volgt binnenkort.

Wij verontschuldigen voor het mogelijke ongemak, en danken u voor uw begrip.

Wat kan u doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn heel simpel:
– Blijf thuis als u ziek bent.
– Was uw handen regelmatig.
– Geef niemand nog een hand als groet.
– Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
– Gebruik papieren zakdoekjes.

Heeft u nog vragen? Surf naar www.info-coronavirus.be of bel 0800/14.689.

Update vrijdag 13/3 – 11.00 uur: veelgestelde Brechtse vragen

Bekijk een overzicht van veel gestelde vragen over corona in Brecht.

Update vrijdag 13/3: Federale fase

Tot en met 3 april zal onze dienstverlening beperkt worden tot het strikt noodzakelijke. De bibliotheek, de dienst vrije tijd en het onthaal van de technische dienst sluiten vanaf vrijdag 13 maart. Deze maatregelen werden donderdag ook bevestigd bij het afkondigen van een federale fase. Dat wil zeggen dat alle recreatieve, culturele, sportieve en folkloristische activiteiten geannuleerd moeten worden. Winkels die essentiële zaken verkopen zoals levensmiddelen, apothekers en dierenwinkels blijven gewoon open. Andere winkels gaan in het weekend dicht. In scholen worden geen lessen meer aangeboden, opvang is er wel voorzien in de scholen voor ouders die geen opvang hebben.

Update donderdag 12/3: Maatregelen voor jouw veiligheid

Woensdagavond 11 maart vond een overleg plaats met de Antwerpse burgemeesters onder leiding van gouverneur Cathy Berx over te nemen maatregelen voor het coronavirus. In navolging van dit overleg vindt momenteel een uitgebreid overleg plaats binnen het lokaal bestuur met verschillende gemeentelijke diensten. Onderstaande maatregelen werden daardoor genomen specifiek in Brecht. We wachten verder af wat de algemene maatregelen van de federale en/of provinciale overheid in zullen houden. We communiceren over deze (extra) maatregelen van zodra we die info doorkrijgen.

We willen graag meegeven dat we onderstaande maatregelen nemen om de verspreiding van het Coronavirus te onderdrukken. Paniek is absoluut niet nodig, maar voldoende maatregelen nemen is noodzakelijk om het gezondheidszorgsysteem in stand te houden. Blijf daarom de algemene richtlijnen opvolgen, zoals het respecteren van voldoende sociale afstand, zorg voor je hygiëne en vermijd plekken met veel mensen. Kortom: gebruik je gezond verstand.

Publieke activiteiten (fuif, concert, toneel, quiz, …) worden afgeschaft tot voorlopig 3 april
De gemeentelijke zalen die gehuurd kunnen worden door externen gaan dicht (gemeenschapscentrum Jan vander Noot, OC ’t Centrum, De Lindeboom, sporthal De Ring). Dit heeft ook als gevolg dat gemeentelijke voorstellingen en concerten afgelast worden. We gaan de komende dagen in overleg met de betrokken partijen en op zoek naar een gepaste oplossing.

Voor privé-initiatieven (babyborrel, teerfeest, …) raden we ten stelligste af deze te laten plaatsvinden. De verantwoordelijkheid ervan ligt bij de organisator. We wachten hiervoor af op verdere richtlijnen van de hogere overheid. Bovenstaande maatregel geldt voorlopig tot 3 april. Organisatoren van evenementen later in april moeten er wel rekening mee houden dat die maatregelen zeker verlengd kunnen worden.

Onderwijs en opvang kinderen

De scholen volgen de algemene richtlijnen op van Onderwijs Vlaanderen. Ze beperken zich de komende weken tot lesgeven. Uitstappen of andere activiteiten worden afgelast. Als extra maatregel geldt er in onze gemeente wel een verbod op activiteiten in de scholen buiten de schooluren (bijvoorbeeld in sportzalen).

Er werd beslist de speelpleinwerking in de paasvakantie af te gelasten. Gebruik ook voor de opvang van je kinderen je gezond verstand; grootouders zijn een risicogroep.

Beperkte gemeentelijke dienstverlening

Tot en met 3 april zal de gemeente Brecht de dienstverlening beperken tot het strikt noodzakelijke. Zo zullen de bibliotheek, de dienst vrije tijd, externe dienstverlening partners in welzijnscampus Sociaal Huis (VDAB, Wijkwerk…) en onthaal technische dienst sluiten vanaf 13 maart tot voorlopig vrijdag 3 april. Zoals eerder gecommuniceerd blijven de dienstencentra gesloten en is bezoek in woonzorgcentra verboden.

We vragen inwoners om hun bezoeken aan de gemeentelijke diensten en de sociale dienst van het OCMW zo veel mogelijk te beperken. Vragen over je dossier kunnen uiteraard telefonisch of per mail gesteld worden. Documenten die je moet bezorgen kan je in de brievenbus steken in plaats van ze persoonlijk te overhandigen.

Updates over maatregelen vind je steeds op www.brecht.be.

Update donderdag 12/3

Zoals je al uitgebreid in de pers kon vernemen, is er een verbod op extern bezoek in woonzorgcentra tot en met 19 april. Voor bezoek aan paliatieve patiënten neem je contact op met de directie van het woonzorgcentrum.

Woensdag 11/3

De dienstencentra Het Sluisken (Brecht) en De Lindeboom (Sint-Job-in-‘t-Goor) gaan vanaf donderdag 12 maart alvast tot en met 13 april dicht. Met deze beslissing volgt de gemeente de richtlijnen van de Vlaamse Overheid op om lokale dienstencentra te sluiten naar aanleiding van het coronavirus. De gemeente Brecht wil geen onnodige risico’s nemen met kwetsbare groepen zoals ouderen.

Vanaf donderdag 12 maart zullen er geen activiteiten meer plaatsvinden in de dienstencentra. Ook kan men er niet terecht voor de warme maaltijden en het cafetaria. Gebruikers van het sociaal restaurant kunnen bij de dienstencentrumverantwoordelijken een warme maaltijd aan huis laten leveren.

Heb je hierover vragen neem dan contact op met de dienstencentrumverantwoordelijken.
ldc Het Sluisken, 03 330 11 21
ldc De Lindeboom, 03 667 14 00

Bron: gemeente Brecht
Foto: Pixabay

Facebook6
Twitter
Follow Me
Tweet