Laatste nieuws:
Brandwonden

Brandwonden

Iedereen heeft zich al wel eens verbrand aan een pan, een strijkijzer, de zon, …. en daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij brandwonden.

Hoe brandwonden verzorgen direct na een ongeval?

-Koel de brandwond ±20 minuten met lauw zacht stromend leidingwater. Geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen!
-Koelen vermindert pijn en haalt de hitte uit de wond. Zo wordt een brandwond niet erger. Zelfs tot 1 uur na de verbranding, is het goed om te koelen.
-Koel alleen de wond met lauw water, zo voorkom je onderkoeling. Bij brandwonden is de huid kapot. Daarom wordt iemand niet meer vanzelf warm.
-Verwijder alleen de kleding die niet aan de brandwond kleeft. Verwijder nooit kleding die aan een wond plakt. Verwijder luiers ALTIJD. Luiers houden hete vloeistoffen vast. Doe de luier uit om verdere verbranding te voorkomen.
-Waarschuw altijd een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen. Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel bij twijfel altijd een dokter! Weet je het nummer van de dokter niet? Bel 112.
-Bedek de brandwond met steriel verband of een schone doek. Bedek de wond zodat hij schoon blijft als je het slachtoffer in een deken wikkelt om warm te blijven. Gebruik een schone (thee)doek als er geen steriel verband is.
-Geef het brandwondenslachtoffer geen eten of drinken. Bij grote en/of ernstige brandwonden kan slikken namelijk moeilijk gaan. Daarnaast kan een dokter besluiten om direct te opereren bij grote en/of ernstige brandwonden.
-Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend. Brandwonden kunnen zwellingen in de keel veroorzaken. Voor de veiligheid is het beter om het slachtoffer zittend te vervoeren. Laat iemand naast het slachtoffer plaatsnemen tijdens het vervoer.

Bron: Leefbrandveilig.be
Foto: Pxhere

Facebook32
Twitter
Follow Me
Tweet