De bijzondere hobby van Yves Elst

De bijzondere hobby van… Yves Elst

Er zijn heel veel soorten spellen waarvan je je hobby kunt maken. Sommige zijn makkelijk, andere wat moeilijker. Favoriet tegenwoordig is het gamen, maar de hobby van Yves Elst (16) is een bordspel en niet bepaald het makkelijkste: Warhammer. Het is een tactisch oorlogsspel dat je speelt met modellen tegen één of meerdere tegenstanders, op een tafel die speciaal voor dit spel is ingericht.

Warhammer

“Het is nu 2 jaar geleden dat ik Warhammer ging spelen”, vertelt Yves. “Het eerste jaar was vooral kijken, observeren en leren hoe de modellen te beschilderen en in elkaar te zetten. Voor veel mensen klinkt dit spel heel erg ingewikkeld, maar ik had er niet echt veel moeite mee. Dat kwam omdat het meteen mijn interesse had. Op internet zag ik toevallig een paar filmpjes en vond die superinteressant! In Antwerpen is een winkel die Warhammer verkoopt en met mijn ouders ben ik daar naar toe gegaan. De eigenaar heeft me toen alles uitgelegd.”

Diverse legers met elk hun eigen regels

“Ieder model van een leger is een bepaald aantal punten waard. Het aantal spelers dat kan deelnemen hangt van de grootte van de tafel af, maar meestal speel ik één op één. Het spel vindt zijn origine in Nottingham, Engeland en bestaat al meer dan 50 jaar. Het is een oorlogsspel met diverse legers en ieder leger heeft zijn eigen regels, met sterke en zwakke kanten. Alle legers kunnen tegen elkaar uitkomen. Zo kan het Chaos Space Marines leger spelen tegen de ‘gewone’ Space Marines. De basisregels zijn hetzelfde, maar de specifieke regels verschillen weer van elkaar. Het Eldar leger bijvoorbeeld, mag zich verder vooruit bewegen, maar het Tau leger kan weer verder schieten. Chaos heeft dan weer meer kracht. Maar tegenover de krachten van een leger, staan weer bepaalde zwakheden. Anders zou iedereen hetzelfde leger kiezen.”

Codex

“Al deze specificaties en nog meer, staan in het boek Codex Warhammer 40.000. Het spel speelt zich 40.000 jaar in de toekomst af. Er is nog een versie van Warhammer dat zich afspeelt in een fantasiewereld met elfjes, draken, orks, … Ik speel de versie 40.000, met robots, supermensen, grote tanks, … Het verhaal erachter is iets duisterder gemaakt: het gaat over de mensheid in de toekomst waar de goede samenleving kapot is gemaakt. In die barbaarse toestand is iemand opgestaan om de boel weer in goede banen te leiden. Maar de mensheid is zo verkeerd bezig en dat blijft zo tot de sterkste overwint. En de rijkste mensen hebben de meeste macht.”

Legers en hun functie

“De modelletjes waarmee gespeeld wordt, zijn de legers. Hun functie is dingen over te nemen, zoals nieuwe planeten. Er zijn diverse boeken geschreven over de Warhammer modellen waar je mee speelt. Er zijn 24 hoofdlegers met 144 personages. Als je gaat spelen, stel je je leger op en de gegooide dobbelsteen bepaalt wie er mag beginnen. Het opstellen duurt ongeveer 2 minuten. Van tevoren spreek je af hoever je je legeropstelling mag plaatsen ten opzichte van de zijkant tot het midden van het slagveld. De beginner beweegt zijn leger naar voor volgens de vastgestelde hoeveelheid inches (1 inch = 2.54 cm). In beginstand is de afstand met het leger van de tegenstander 24 inch (60 cm).”

Zwakke punten van je tegenstander

“Je moet je concentreren op de zwakke punten van je tegenstander en door hem te beschieten en dood te maken, haal je punten. Normaal speel je tot één deelnemer verslagen is, dat kan 1 tot 2 uur duren. Bij een tornooi zeggen ze bijvoorbeeld dat ieder een half uur krijgt en kijken ze aan de hand van je poppetjes wat je over hebt, of juist wat je verslagen hebt. Het is natuurlijk leuk als je op een tafel speelt die als landschap is ingericht, maar dat is niet noodzakelijk.”

Iedere keer een andere tegenspeler

“Warhammer is best een bekend spel maar omdat niet iedereen iemand kent die het speelt, heb je daar verzamelplekken voor. Dat zijn de winkels waar je de spelboeken, modellen, etc. kunt kopen. In zo’n winkel staat een tafel om te spelen. Je bent niet verplicht iets te kopen, je moet wel je eigen modelletjes bij je hebben. Er is altijd wel iemand waar je tegen kunt spelen. Soms iemand die zit te wachten op iemand die komt spelen. Een andere keer is het een medewerker of de eigenaar van de winkel. Je boeken met spelregels heb je ook altijd nodig, maar die kun je doorgaans wel lenen in de zaak. Op deze manier speel je ook niet tegen vaste tegenstanders. Ik speel met wie aanwezig is.”

Wereldwijd te koop

“Die winkels zitten over heel de wereld. De spelregels zijn universeel, dus je hoeft de taal van het land niet eens te spreken om tegen iemand te spelen. Hoogstens een beetje Engels. Ik heb het spel in België en Nederland gespeeld en winkels bezocht in Duitsland, België en Frankrijk. Mijn modelletjes koop ik altijd bij een zaak in Antwerpen. Je moet ze zelf in elkaar zetten. Het doorsnee model is zo’n 5 cm hoog en bestaat uit 5 – 8 onderdeeltjes en ik beschilder ze naar eigen voorkeur. Mijn voorkeurskleuren zijn doorgaans de donkerdere tinten. Het is tenslotte je eigen leger, dus je kunt je kleuren zelf kiezen.”

Hobby die je thuis kunt doen

Bij Warhammer gaat het niet alleen om het spel maar ook om de hobby. Als je een leger koopt moet je ze zelf lijmen. Je kan dan kiezen welke wapens je je leger geeft en welke bescherming, zoals een schild. De keuzes zijn van invloed op het spel. “Ik zocht allang een hobby die ik thuis kon doen. Ik zit ook op paardrijden, maar dat doe je één keer in de week buitenshuis. Op school waren er niet veel mensen bekend met Warhammer, maar uiteindelijk bij mijn uitleg wel herkenden. Struikelblokken bij dit spel zijn dat het niet online is en dat je toch wel iets van Engels moet spreken. Bovendien denken veel mensen dat het een rollenspel is. Ik heb ik zo’n 110 modelletjes die ik actief gebruik, maar in totaal heb ik er ruim 380. Om één model te bouwen en te beschilderen doe ik 1 tot 2 dagen, maar een speciaal model kan 1 tot zelfs 2 weken in beslag nemen.”

Opbouwende kritiek

“Ik vind het verhaal er achter heel leuk, maar nog meer dat je leger uniek is. Niemand heeft jouw beschilderingen. Ik vind het wel jammer dat ik niemand ken die het ook speelt, al is dat niet echt nodig. Eén keer in de maand ga ik naar Antwerpen, dat is de dichtstbijzijnde winkel. De mensen tegen wie ik dan speel zijn supervriendelijk. Eén van de normen en waarden in de winkel is: Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan niks. Natuurlijk mag je opbouwende kritiek geven, maar je mag iemand niet naar beneden halen.”

Warhammerclub in de omgeving

“Ik overweeg in de omgeving van Roosendaal – Essen een club te starten, om vaker Warhammer te kunnen spelen. Ik zou het leuk vinden om met andere geïnteresseerden in contact te komen!”

Contactgegevens Yves zijn bij de redactie bekend en geïnteresseerden kunnen met ons contact opnemen.

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s rust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook56
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!