Laatste nieuws:
De Hobby van Rene Van Loon - Figuurzagen - Noordernieuws.be 2018 - DSC_0933q85

De bijzondere hobby van… René Van Loon

Voor sommige hobby’s moet je oog voor detail hebben, een zeer vaste hand en nog veel belangrijker: heel veel geduld. René Van Loon (81) heeft dat allemaal en maakt met figuurzagen de prachtigste dingen.

Het begon met fotokaders

“Toen ik 14 was, zat ik in de bouw,” herinnert René zich, “tijdens een strenge winter ben ik toen met figuurzagen begonnen. Mijn oudere broer deed dat al en heeft me het geleerd. Het eerste dat ik maakte waren fotokaders. Ik gebruikte hiervoor berk en triplex van 3mm dik en dat gebruik ik nu nog. Berk breekt namelijk niet af bij de uiteinden, andere houtsoorten doen dat wel.”

Twee leeuwenkoppen

“Na die winter deed ik het vooral op zaterdagen en ik heb mezelf alles geleerd. Het eerste moeilijke stuk dat ik maakte waren twee leeuwenkoppen die naar elkaar keken. Dat is erg goed gelukt. Ik had daar een tekening voor gekocht bij Plaisier tegenover het station. Helaas waren die tekeningen op een gegeven moment niet meer te koop. Toen heeft het figuurzagen heel lang stilgelegen.”

Senioren hobbybeurs

“Na jaren kocht ik op een hobbybeurs in Nederland een boekje waar een paar tekeningen in stonden, die je kon bestellen. Dat heb ik toen gedaan en ben die gaan maken. Maar omdat ik de routine kwijt was, brak ik heel veel zaagjes. Het eerste dat ik toen maakte was een bakje voor naaigerei. Kort daarna werd ik gevraagd voor een senioren hobbybeurs. Ik was daar niet mee bekend. Dat ging uit van de Seniorenraad, die organiseerde dat ieder jaar op en een andere locatie in Essen.”

3.000 tekeningen

“Op die beurs kwam een koppel naar me toe en hij zei: ‘Dat doe ik ook.’ Ik vertelde dat ik niet aan tekeningen kon komen , waarop hij antwoordde: ‘Dan moet je naar mij komen.’ Hij woonde in Diksmuide, maar kwam oorspronkelijk uit Essen. Wij zijn er naar toe gegaan, hij had maar liefst 3.000 tekeningen en had dan ook al heel wat moois gemaakt. Hij kopieerde de tekeningen en als ik die modellen had gemaakt, dan gingen we weer terug.”

Eiffeltoren

“Omdat hij zoveel tekeningen had, nodigde hij ons uit om te blijven slapen, zodat ik ze allemaal kon bekijken. Dat hebben we ook vaak gedaan. Op een gegeven moment bleven we daar 4 nachten slapen. Dat werden echt vakanties voor ons met veel uitstapjes. Allemaal voortkomende uit een gezamenlijke hobby. Door de jaren heen heb ik zeker 500 modellen gemaakt. Vroeger maakte ik liever kleinere stukken, maar nadat ik de Eiffeltoren heb gemaakt richt ik me liever op grotere stukken. Op een gegeven moment werd er geen beurs meer gehouden hier in Essen. Maar sinds 3 jaar zijn ze er weer in het Dienstencentrum en ik ben er ieder jaar aanwezig.”

Fuchsia’s

“Ik vind het leuk als ik iets maak en de mensen het erg mooi vinden. Dat ze zich afvragen waar ik het geduld vandaan haal. Voor dit precieze werk heb ik veel geduld, maar voor andere dingen juist weer helemaal niet, tuinieren bijvoorbeeld. Vroeger kweekte ik ook fuchsia’s, maar daar heb ik geen geduld meer voor. Bovendien werd dat te zwaar.”

Lijmen, daar doe ik niet aan!

“Ik maakte een keer een Onze Lieve Vrouwe en toen die half klaar was brak er een stukje af. Mijn vrouw zei toen dat ik dat moest lijmen. Ik zei: ‘Ik doe dit ermee!’ en ben er op gaan staan. Mijn vrouw zei: ‘Wat doe je nu!!’ Ik zei: ‘Lijmen, daar doe ik niet aan. Dat blijf ik altijd zien.’ En heb toen een nieuwe gemaakt.”

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet