Laatste nieuws:
die-bijzondere-hobby-van-pierre-goetschalckx

De bijzondere hobby van… Pierre Goetschalckx

Hobby’s kunnen uit kleine gebeurtenissen ontstaan. Pierre Goetschalckx (64) kweekt sinds 1975 succulenten, oftewel: cactussen en vetplanten.

Het begon met een boek

“Ik was een keer ziek en kocht van een collega van mijn vrouw een boek over cactussen.” herinnert Pierre zich. “Dat interesseerde me wel en ik heb toen zo’n setje van vier aangeschaft. Dat is nu 41 jaar geleden en één van die vier heb ik nog steeds! Ik heb die vier toen in een afgedankt aquarium gezet, maar toen gingen we bouwen en kwam het op een zijspoor.”

Deze cactus is de laatst overgeblevene van het setje dat Pierre 41 geleden kocht
Deze cactus is de laatst overgeblevene van het setje dat Pierre 41 jaar geleden kocht
Succulenten

Begin tachtiger jaren plaatste Pierre een kleine serre waar hij cactussen in plaatste. “In het begin zette ik daar alles neer wat ik kon krijgen, vooral exemplaren uit Noord en Zuid Amerika. Maar na een poos werd ik selectiever en heb me met name toegelegd op succulenten uit Zuid-Afrika. Die hebben prachtige bloemen, vooral witte en gele en ze bloeien van september tot februari.”

Teveel water, wolluis en schimmels zijn dodelijk voor een cactus

Ook in de serre wordt het koud in de winter, hoe houden deze planten zich dan? “In de serre staat de thermostaat op vijf graden en tot eind maart mogen ze geen water. Alleen de bloeiende cactussen een beetje. Ze kunnen makkelijk een jaar zonder water, vetplanten ook wel, maar die zien er dan wel slecht uit. Cactussen krimpen. Eén van de redenen dat cactussen dood gaan, is teveel water, wolluis en schimmels zijn ook dodelijk.”

Sommige cactussen worden 7 tot 10 jaar oud, anderen zelfs tot 100 jaar

De leeftijd van cactussen kan heel erg uiteen lopen. Sommige worden zeven tot tien jaar oud, anderen kunnen wel vijftig tot honderd jaar oud worden.
“Meestal zaai ik nieuwe cactussen, na een poosje beginnen die te kiemen, al kunnen de kiemtijden sterk uiteen lopen. Sommige zie je al na vijf dagen op komen, bij andere soorten duurt het een maand en soms zelfs een jaar. Het zaad verschilt ook heel erg onderling. De ene soort is net stof, bij de andere zijn de zaden zo groot als een erwt. Om zaad te vormen, moeten de bloemen bestoven worden. Er komen wel bijen in de kas, maar niet zoveel. Dus moet je dan zelf ‘bestuiven’, met een kwastje.”

24-de-hobby-van-pierre-goetschalckx-noordernieuws-be-dsc_4271_s

Cactussen bestuiven

“Ik bestuif ook verschillende soorten met elkaar, om bijvoorbeeld een mooiere bloem te kweken. Maar die soorten moeten dan wel van dezelfde familie zijn, anders lukt het niet. Ik selecteer op bloemen of bij vetplanten op het blad. Het is iedere keer weer een verrassing wat het resultaat gaat zijn. Soms is het maar 1 op de 1000 echt de moeite waard. Eentje die niet goed is groeit niet en er komt geen blad bij.”

Cactussen enten

“Vroeger entte ik ook wel, maar dat doe ik niet meer. Je forceert dan namelijk de plant, die dan andere vormen aanneemt dan in de natuur. Die planten worden ook niet oud, het kost ze teveel energie om in die onnatuurlijke situatie te groeien.”

Mijn eigen gekweekte cactussen krijgen de namen van mijn kleinkinderen

Eigen kweek/kruisingen geef Pierre een naam. “Ik heb een paar mooie vetplanten naar mijn kleinzoons genoemd en vanwege de prachtige bloemen een paar cactussen naar mijn kleindochters. Eigenlijk interesseren alle planten me. Ik heb ook fuchsia’s gekweekt en verbouw zelf groente, waar ik heel de familie van voorzie.”

06-de-hobby-van-pierre-goetschalckx-noordernieuws-be-dsc_4253_s

Maandelijkse vergadering van kwekers van succulenten

“Elke maand ga ik naar de vergadering van kwekers van succulenten: Cactus en Vetplanten Wijnegem. Daar worden ook lezingen gegeven over deze planten in de diverse werelddelen. Helaas gaat de interesse voor deze hobby achteruit. Er zijn geen jonge mensen die zich hier mee bezighouden. Bij de vergaderingen van de vereniging, ben ik nog één van de jongste van de in totaal zo’n zeventig leden. Er komen leden uit België maar ook uit Nederland. Ieder jaar kun je een zaadlijst kopen, daar staan veel namen van cactussen op. Het ene jaar is die lijst langer dan de andere keer. Zaad bestel ik in Engeland, Duitsland, Nederland en natuurlijk ook in België. Bij de vergaderingen worden zaadjes en plantjes uitgewisseld.”

Cactus beurzen

“Eén keer per jaar ga ik naar een beurs in Blankenberge en dit jaar ook naar een beurs in Kudelstaart (NL). En ieder jaar gaan we met de vereniging naar een grote kweker in België, Duitsland of Nederland. Maar ook gaan we wel naar een liefhebber van een andere vereniging.”

De cactus die maar één nacht bloeit: De “Koningin van de Nacht”

“Vroeger had ik een ‘Koningin van de Nacht’. Dat is een cactus met dunne stengels en daar komt een enorme bloem aan met een doorsnede van zo’n twintig centimeter! Die bloeit maar één nacht, dus je moet ’s nachts opstaan om dat te kunnen zien. Er zit eigenlijk geen geur aan die bloem. Dit soort nachtbloeiers bloeien altijd wit of geel, dat trekt nachtvlinders aan, die nodig zijn voor de bestuiving. Deze cactus heb ik uiteindelijk weggedaan, omdat die zo ontzettend woekert.”

19-de-hobby-van-pierre-goetschalckx-noordernieuws-be-dsc_4266

Verbazingen

“We waren een keer in Spanje en ik heb me daar verbaasd over de cactussen die zo groot waren, dat ze hier niet eens in huis zouden passen. Die groeien daar in het wild en hier houden we ze met moeite in een potje! En dan de prachtige bloemen die er aan komen. Toen ik indertijd begon met cactussen, heb ik er nooit bij stilgestaan dat die ook kunnen bloeien!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

 

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet