Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Matthew en Mike Houts

De bijzondere hobby van…. Matthew en Mike Houts!

Als je altijd mensen interviewt over hun hobby, dan kan dat op zich ook een hobby worden…
Onze verslaggever kon zich in Yellowstone National Park (Amerika) dan ook niet inhouden toen ze een vader en zoon sprak wiens hobby ‘wildlife viewing’ is. Met andere woorden: het observeren van wilde dieren in hun eigen omgeving. Mike en Matthew Houts wonen in Madison, Alabama en proberen ieder jaar naar Yellowstone te komen om naar wilde dieren te speuren.

Houden van alles wat leeft

“Op mijn 16de had ik al een fascinatie voor levende wezens” vertelt Mike (53), “en dieren zijn geweldig, alleen al vanwege de prachtige designs die ze hebben. Ik hou van alles dat leeft, het is allemaal zo uniek. De dingen die een plant kan, kunnen wij als mensen niet. We kunnen ook geen plant maken, we kunnen ze bestuderen en kweken, maar daar houdt het mee op.”

Geïnspireerd door dieren

“Als mens halen we ook onze inspiratie uit de dieren, zoals berggeiten. Hun hoeven zijn perfect om te klimmen en door die te bestuderen werden er betere schoenen gemaakt voor bergbeklimmers. Er werd zelfs gekeken hoe de hoek van de hoeven van deze dieren staat, om dat in het ontwerp van de schoenen mee te nemen! Op mijn zestiende woonden we in Florida. Je hebt daar veel herten, alligators en ook beren. Ik ging vaak naar het Myakka River State Park, omdat ik had gehoord dat daar veel wilde dieren zaten. In het begin kijk je gewoon, maar al snel schaf je jezelf een verrekijker aan en daarna een telescoop. De eerste telescoop kocht ik voor het sterrenkijken en gebruikte die daarna voor het observeren van wilde dieren. Maar die telescopen zijn daar eigenlijk te groot voor.”

Beren in Yellowstone
Beren in Yellowstone
Berin in Yellowstone met twee jongen
Berin in Yellowstone met twee jongen
De eerste keer in Yellowstone

“Ik was 25 toen ik voor het eerst in Yellowstone kwam. De eerste dieren die ik hier zag waren bizons en beren. Wolven waren er hier toen nog niet, die zijn zo’n 20 jaar geleden hier weer uitgezet. De eerste wolf zag ik drie jaar daarna, die rende een heuvel op. We proberen hier zeker één keer per jaar te komen. Thuis in Alabama kijk ik wekelijks naar herten, coyotes en watervogels in zogenaamde ‘wild life refugees’. Dat zijn plekken waar veel in het wild levende dieren bij elkaar komen. Dat is altijd leuk, maar niet zo uniek als in Yellowstone en ook niet qua omgeving.”

Gefascineerd door de wolven en beren

“Ik begon er al mee toen ik pas 2 was!” vertelt Matthew (19), de zoon van Mike. “Ik heb het van mijn vader overgenomen. Ik herinner me nog dat ik bij mijn grootouders in Florida was en al die vogels en watervogels in en bij het meer bij hun huis zag. Geweldig vond ik dat. Toen ik 5 was verhuisden we naar New Mexico en raakte ik echt geïnteresseerd. Ik zag daar elanden in de vallei, die erg dichtbij kwamen. Op mijn 6de kwam ik voor het eerst in Yellowstone. Ik herinner me in Lamar Valley te zijn geweest en raakte heel erg gefascineerd door de wolven, beren en elanden.”

Omsingeld door olifanten en oog in oog met een eland

“Jaarlijks ga ik met mijn vader, en soms met heel de familie, naar Yellowstone. Soms zelfs twee keer en ik zie hier altijd beren. Maar ook heb ik wilde dieren in Alaska gezien, in Afrika, Nieuw-Zeeland en de Smokey Mountains (bergrug aan de oostkust van Amerika). Afrika is geweldig, ik was daar met mijn vader. We rijden rond met een busje en op een gegeven moment zien we olifanten en stoppen om wat foto’s te maken. Blijkt dat we op de route naar hun drinkplaats gestopt zijn en ineens staan er dertig olifanten om ons heen! Dat was wel erg spannend. In Alaska liep ik ergens omheen en stond opeens oog in oog met een eland, op één meter afstand… Hij kwam meteen achter me aan om me weg te jagen!”

Grizzlybeer op je pad

“Voordat Matthew was geboren was ik in Alaska.” herinnert vader Mike zich. “We liepen over een dierenpad toen er een kariboe kwam aangerend. We stapten opzij, van het pad af en hij rende voorbij zonder naar ons te kijken. En even later zagen we de grizzly waar hij voor op de vlucht was! Graag zou ik in Congo wilde dieren gaan bezichtigen en dan vooral gorilla’s! Het is geweldig om dit allemaal te kunnen en mogen zien en zo de Schepping te bewonderen.”

Omgeven door bavianen

“Gorilla’s zou ik ook graag willen zien.” stemt Matthew in, “of duiken op het Barrière Rif bij Australië, of witte haaien zien vanuit een haaienkooi.“
“Ik zat een keer bij de Victoria Falls in Afrika en ineens was ik omgeven door baboons (bavianen), die ik helemaal niet had horen aankomen!”

Sandhill kraanvogels in Alabama
Sandhill kraanvogels in Alabama

Foto’s: Matthew en Mike Houts

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet