Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Josette Kuystermans u85

De bijzondere hobby van… Josette Kuystermans

Het komt vaker voor dat mensen pas later aan een hobby beginnen. Josette Kuystermans (72) deed het grondiger en begon aan meerdere hobby’s.

Van nieuwjaarskaarten naar kabouters

“Toen mijn man met pensioen ging en mijn zoon getrouwd was, dacht ik: ‘Ik moet nu niet in de stoel gaan zitten en niks doen.’ Zo begon ik met het maken van verjaars- en nieuwjaarskaarten, die ik ook tentoonstelde. Er was veel belangstelling voor, want de mensen vonden ze erg mooi. Vervolgens dacht ik: ik ga een kabouterbeeld maken! Kabouters zijn altijd erg leuk. Het eerste hoofdje belandde in de vuilbak, dat was helemaal mislukt en ik ben meteen opnieuw begonnen. Het hoofdje was een piepschuimen paasei, dat ik met boetseerklei bekleedde. De handjes maakte ik ook van die klei.”

Kabouter naar eigen ontwerp

“Het lijfje is een ijzeren geraamte, dat ik heb verlengd. Met papiersnippers in plastic zakjes heb ik de armpjes en beentjes opgevuld. Ik heb de kleinste kinderkleertjes gekocht die ik kon vinden en heb die in de textielverharder gedaan. Teerwijl dat nog nat was, heb ik de kabouter die kleertjes aangedaan en laten drogen. Ik heb hem nog schoentjes aangedaan en een knapzakje met stokje gegeven. Toen alles droog was heb hem beschilderd met zwarte verf, dat heb ik laten drogen en met een lichte kleur overgeschilderd. Als dat nog nat is veeg je het voorzichtig met een doek af, zodat je het effect krijgt van een stenen beeld. Het is mijn eigen idee om het zo te doen en het is ook heel mooi gelukt. Nadien heb ik hem nog een lantaarntje gegeven waar ik een theelichtje in kan steken.”

De volgende hobby kondigde zich aan

“Ik ben graag bezig en ben daarna begonnen met breien. Dat is ook iets dat ik de laatste jaren heb geleerd en ik verzin mijn onderwerpen zelf. In de familie zijn ze daar heel blij mee, want ik maak handtassen, truien, knuffeldieren, … En alles wat ik in mijn hoofd krijg lukt ook altijd. Waar mijn ontwerpen mijn eigen idee zijn, gebruik ik voor ajour (open steken met motief) ontwerpen uit boeken.”

Kleurplaten voor volwassenen

“Nog maar recentelijk ben ik begonnen aan kleurplaten voor volwassenen. Om meer te weten te komen over welke kleurpotloden je moet gebruiken en hoe je het het beste kun doen, heb ik me aangesloten bij groepen op internet. Daar kun je je vragen namelijk stellen. Die mensen zijn er al langer mee bezig en ze maken echt heel mooie dingen. Die groepen zitten eigenlijk voornamelijk in Nederland, hier in België ken ik er niet een.”

Mijn grootste hobby

“Mijn dwergpapegaaien zijn mijn grootste hobby. Die kwetteren heel de dag en zijn heerlijk gezelschap. Het zijn echte gezelschapsvogels die er niet van houden opgesloten te zitten en ze mogen dus regelmatig vrij. Het zijn erg grappige dieren die vanzelf weer in hun kooi gaan als ze honger krijgen. Ik heb deze vriendjes nu 5 jaar. Vroeger had ik ook een dwergpapegaai, dat was ook zo’n lief dier. We hadden hem meegenomen op vakantie naar de camping en daar is hij een keer ontsnapt. Ik heb 2 dagen geweend, iedereen op de camping zocht mee. Na 2 dagen is hij teruggekomen! Mijn man maakte een bepaald geluidje om hem te lokken. Het papegaaitje kwam op de caravan zitten en we hebben hem binnen weten te halen. Toen hij overleed was ik zo verdrietig en riep: ‘Ik wil er geen meer!’ Maar diezelfde middag nam mijn man me mee naar de dierenwinkel en hebben we deze 2 genomen. De vogeltjes moesten even wennen, maar nu zijn we helemaal dol op elkaar. Ik vind het leuk dat ze je kennen, dat ze reclameren als je weg gaat en blij zijn als je weer thuis komt. Ze beginnen al te kwetteren als ze de lift horen.”

Schilderen

“Ik vind het leuk om bezig te zijn, ik moet iets te doen hebben. Ik ben graag bezig met mijn handen en als ik iets moois heb gemaakt ben ik heel trots. Ik ben vooral in de winter creatief, in de zomer ben ik meer buitenshuis en geniet ik van het mooie weer. Ik ben misschien 72, maar heb geen zin om in de zetel te hangen, t.v. te kijken en me te vervelen. Al een paar jaar heb ik het idee om te gaan schilderen en vraag me af of dat iets voor mij zou zijn. Er zijn hier serviceflats in de buurt waar je je kunt inschrijven voor een schilderscursus en dat zou ik nog wel willen doen.”

Foto’s: Josette Kuystermans

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet