Laatste nieuws:

De bijzondere hobby van… Gerda Smets

De oorsprong voor een hobby kan uit een ver verleden stammen. Net zoals dit bij Gerda Smets (57) het geval is.

“Op mijn twaalfde kwam ik bij mijn grootouders en mijn nonkel had alle namen voor de naamkaartjes op tafel gekalligrafeerd. Ik vond dit zo mooi, ik was echt onder de indruk!” herinnert Gerda zich. Maar het duurde nog jaren voor ze zich hier mee ging bezighouden.

03-de-hobby-van-gerda-smets-kaligrafie-noordernieuws-be-dsc_4117_s

“Op het middelbaar had ik een nare ervaring met kalligrafie. We gingen een keer lettervormen en de rechtshandigen kregen een ato pen. Dat is een pen met een rechthoekige punt, die dikke en dunne lijnen geeft. Linkshandigen als ik, moesten met een redis pen werken. Die heeft een ronde, afgeplatte punt, waardoor alle lijnen even dik zijn. Dat vond ik toen zo’n teleurstelling, dat ik er daarna niks meer mee heb gedaan.”

Het waren Gerda’s kinderen die hier uiteindelijk verandering in brachten. “In 1998 volgden mijn kinderen een cursus papierscheppen. Dat vond ik zo leuk, dat ik een volwassenen cursus hiervoor ging volgen bij Denis Van Loon. Paul Melsen gaf daar een cursus kalligrafie in combinatie met schrijven op handgeschept papier. Toen was ik verkocht…”

07-de-hobby-van-gerda-smets-kaligrafie-noordernieuws-be-dsc_4125_s

Kalligraferen met links bleek toch wel erg moeilijk en Gerda kreeg het advies om het met rechts te proberen, dan kun je ook meer schriften leren. “Als kind had ik wel met rechts geprobeerd te schrijven. Ik kan ook met links en rechts werken en ben eigenlijk tweehandig. Ik heb heel veel geoefend en geschreven. Het voordeel is dat kalligrafie langzaam is, snel schrijven kan ik niet met rechts.”

09-de-hobby-van-gerda-smets-kaligrafie-noordernieuws-be-dsc_4127_s

In het begin maakte Gerda vooral kaarten voor de jarigen en leporello’s (harmonica kaartjes, nvdr). “Tegenwoordig gebruik ik veel Japans papier als sierpapier. Dat is gedeeltelijk met de hand gemaakt en erg mooi. Maar ook stenen beschrijf ik.”

21-de-hobby-van-gerda-smets-kaligrafie-noordernieuws-be-dsc_4145_s

“Ik ging ook nog meer cursussen volgen. In het begin dacht ik: kalligrafie, een potje inkt en een pennetje en je bent vertrokken. Maar er is een wereld voor me opengegaan! Kalligrafie kent heel veel lettertypes en de Romeinse kapitalen liggen aan de oorsprong. Het is door de eeuwen heen geëvolueerd en elke periode uit de geschiedenis kent het gebruik van een bepaalde schriftsoort.”

Eén van de oudste geschriften is zijn de oude Romeinse kapitalen. In de 5de eeuw ontstaat het veel rondere unciaal. In de middeleeuwen evolueerde dit naar het Gotische.
“Gotische letters staan dichterbij elkaar en dus konden ze meer tekst op een blad kwijt. In die tijd schreven ze op perkament, wat erg duur was. In de Rénaissance evolueerde het naar cursief, wat vrij dicht tegen ons huidige schrift aanleunt. Er waren toen ook al andere materialen beschikbaar. “

“Ik leerde diverse schriften schrijven, maar ook randactiviteiten, zoals kaarten en boekjes maken, werken met kleur en boekbinden. Al tien jaar doe ik iedere zomer een stage bij Linda Truyers in kasteel Mariagaarde in Hoepertingen bij Hasselt. Ieder jaar heeft zo’n stage een ander thema, zoals ronde kapitalen, humanistisch cursief, werken met een trekpen en werken met collages.”

“Het leukste schrift vind ik Anglaise. Dat is de Franse vorm van het zwelschrift. Dat wordt zo genoemd, omdat de gebruikte pen heel spits is. Als je er bij het schrijven op drukt, wijkt de punt en wordt de lijn breder.”

06-de-hobby-van-gerda-smets-kaligrafie-noordernieuws-be-dsc_4124_s

“Kalligraferen is heel rustgevend. Ik vind het heel mooi en de beweging van de lijn die je creëert door het drukken of juist niet drukken van de pen. Ik kan acht schriften schrijven plus de diverse variaties hier op. Maar Anglais en het Humanistisch cursief hebben mijn voorkeur.”

“Bij de stages heb ik cursisten leren kennen, die nu kalligrafie vriendinnen zijn. Vroeger kwamen we één keer in de twee maanden samen, maar tegenwoordig niet zo vaak meer. Ik heb één kalligrafie vriendin, die dichtbij woont en die zie ik iedere woensdagavond.”

“Elk jaar schrijf ik de oorkondes voor het geboortebos, voor ieder kind dat hier een boom plant. Dit jaar waren dat er 184, daar ben ik dan zo’n vijftien uur mee bezig. Ook de oorkonde voor de Heikneuter van de gemeente Kalmthout heb ik geschreven.”

20-de-hobby-van-gerda-smets-kaligrafie-noordernieuws-be-dsc_4142_s

“Iemand vroeg me laatst om hout te beschrijven, dat beschilderd was met muurverf. Ze wilde dat in oude kaders plaatsen. Dat vond ik heel moeilijk: de letters moesten groot worden en ik kon geen lijnen trekken. Maar het is me wel gelukt en ze zijn echt heel mooi geworden. De mevrouw was er superblij mee!”

www.gerdasmets.be

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Heel mooi Gerda, Nonkel Emiel zou ook trots op je zijn geweest!
    Anny Terreur. Liefs xX