Laatste nieuws:
de-bijzondere-hobby-van-christof-en-kristof

De bijzondere hobby van… Christof en Kristof

Muziek liep en loopt als een rode draad door hun leven, vanaf de geboorte al. Muziek is ook de aanleiding voor hun hechte vriendschap. Ze zijn in hetzelfde jaar geboren en zonder het te weten deden ze dezelfde muziekgelegenheden aan. In deze extra lange aflevering van De bijzondere hobby van… vertellen Christof Van Spaendonk en Kristof Keuppens over hun grote hobby en passie: muziek.

Kristof Keuppens vertelt
“Mijn vaders hobby is ook muziek en toen ik net geboren was, zei hij tegen mijn moeder: zet maar een speaker bij de wieg, dan kan hij vast wennen. Nou, dat is dan ook gebeurd!” lacht Kristof (33).
“Ik ben al vanaf mijn vierde jaar bezig met muziek, ik kreeg een cassetterecorder van Fisher Price, die had ik altijd bij me. Die moest ook mee naar bed. Mijn vader nam veel muziek voor me op en daar zat ik dan naar te luisteren.”

20-de-hobby-van-christof-en-kristof-noordernieuws-be-dsc_1641

Ook elektriciteit had de interesse van Kristof, wat hij perfect combineerde met muziek. “Toen ik zeven was, heb ik een versterker aan die cassetterecorder gebouwd. Op mijn tiende had ik mijn eigen discobar. Achter in de tuin stond een platen kotje, waar ik met vrienden een café had gemaakt, met televisies en radio’s. De buren waren hier redelijk slecht gezind van.”

22-de-hobby-van-christof-en-kristof-noordernieuws-be-dsc_1643

Op zijn zevende begon Kristof op een keyboard te spelen en had tot zijn zeventiende privéles. “Ik speelde vaak voor het jeugdkoor in de kerk, daar heb ik de opnamekant van muziek leren kennen. Ik zette mijn muziek op c.d. en speelde dat in ons ‘café’.”

Bij toeval kwam hij terecht in een café in Stabroek en het duurde niet lang of Kristof speelde daar iedere vrijdag en zaterdag. “Dat heb ik elf jaar lang gedaan. Van het opnemen van mijn eigen muziek en afspelen in ons café kwam toen niet veel meer, omdat ik daar geen tijd meer voor had. Ik speelde ook op feesten zoals trouwpartijen, 25 jarige huwelijken,… zelfs in Frankrijk en Oostenrijk.”

17-de-hobby-van-christof-en-kristof-noordernieuws-be-dsc_1638

Op zijn 26ste volgde hij cursussen voor geluidsregelen bij live optredens, wat hem uiteindelijk in contact zou brengen met The Frontbrakes.

Het was bij een evenement dat Kristof Christof Van Spaendonk leerde kennen, zo’n vijf jaar geleden. “Op een vrijdag moest ik voor een optreden het licht en geluid doen in het parochiecentrum. Dat was voor de motorclub. Christof was daar ook om met The Frontbrakes te komen optreden. Hij was zo onder de indruk van de kwaliteit van de geluidsproductie, dat hij zei: ik zou graag hebben dat jij ook het geluid van onze optredens doet.”

In eerste instantie had Kristof daar niet veel vertrouwen in, dat werd wel vaker gevraagd en dan hoorde je er niets meer van. Het weekend daarop trad Christof op in ‘t Gildenhuys, waar Kristof van tevoren alles had ingeregeld, omdat hij er niet bij kon zijn. Christof heeft het geluid toen zelf verder gedaan. Maar hier hield het toeval niet op. “Twee weken erna waren we bij toeval allebei bij een evenement ingehuurd en vanaf dat punt begon de samenwerking en onze vriendschap.”

Kristof heeft nooit het idee gehad om van de muziek zijn beroep te maken. “Er zit geen werkzekerheid in en toen ik afstudeerde, kon ik bij hetzelfde bedrijf waar ik mijn stage had gedaan in dienst komen. Ik ben altijd bezig gebleven met muziek. Ik heb wel eens geminderd, maar het bleef me altijd trekken.

Christof Van Spaendonk vertelt
“Muziek was vanaf het begin in mijn leven aanwezig. Mijn vader was een doorgewinterde muzikant en speelde trompet en tuba.” herinnert Christof (34) zich. “Muziek was alles voor me, ik ging ook slapen met muziek. Wilden ze me wakker krijgen, dan zetten ze gewoon de muziek af. Op mijn vijfde jaar kreeg ik een melodica, maar daar heb ik nooit veel mee gedaan. Later kreeg ik ook een pianootje en een kindergitaar. Daar deed ik ook niet mee, maar ik was en bleef in muziek geïnteresseerd. Op mijn zevende ging ik naar de muziekschool, dat heeft maar een half jaar geduurd, ik vond dat gewoon niet leuk.”

Christofs vader speelde bij de Essener muzikanten en nam zijn zoon vaak mee naar optredens in het buitenland, zoals Duitsland, Oostenrijk, … Op zijn achtste kreeg Christof een cassetterecorder, daarna een stereo en begon hij mixtapes te maken. “Mijn moeder had nog van vroeger een draagbare platenspeler met allemaal singels en elpees. Dat was geweldig, ik zat vaak uren in mijn eentje op zolder platen te draaien.”

02-de-hobby-van-christof-en-kristof-noordernieuws-be-dsc_1623

“Muziek is altijd een rode draad in mijn leven geweest en gebleven. Op mijn twintigste heb ik mijn Playstation verkocht. Ik ben daarna op de trein gesprongen naar Roosendaal en heb van het geld mijn eerste gitaar gekocht. Het was een ingeving, maar wel één van de beste die ik ooit heb gehad!”

In café Den Block waar Christof altijd kwam en waar zijn moeder werkte, kende hij iemand die heel goed gitaar kon spelen. “Hij zei tegen me: iedere keer als je hier komt, geef ik je een akkoord mee dat je kan gaan oefenen. Hij tekende zes streepjes op een bierviltje, de snaren van een gitaar, en tekende rondjes op die ‘snaren’. Dat waren dan de plaatsen waar ik mijn vingers op de gitaar moest plaatsen. Zo heb ik mijn eerste fatsoenlijke klanken uit het instrument gekregen. Met drie akkoorden kan je al heel veel nummers spelen.”

10-de-hobby-van-christof-en-kristof-noordernieuws-be-dsc_1631

Op zijn 21ste verhuisde hij naar Kalmthout waar hij met zes mensen een nieuwe politieke partij zou gaan oprichten. Dat is niks geworden, maar daaruit ontstond wel de groep The Rocketeers. “Ik zong en speelde percussie. De basis voor mijn zangkunst heb ik opgedaan bij het jongerenkoor Sint-Cecilia.” Omdat de diverse bandleden verhuisden, viel de groep na een jaar uit elkaar.

In Kalmthout woonde Christof in een appartement op de begane grond. Schuin boven hem woonde de ex-bassist van de Wild Romance, de band van Herman Brood. “Op een dag ging ik ging bloemen planten in mijn hof en zong mee met de muziek die ik binnen op had staan. Die man riep me toen om even boven te komen. Hij gaf gitaar- en basles aan jongeren en zei: jij kunt eigenlijk heel goed zingen. Ik geef binnenkort een leerlingenconcert, wil jij daar komen zingen om de leerlingen te begeleiden als zij hun instrumenten bespelen?”

21-frontbrakes-noordernieuws-be-dscn2651

Christof kreeg teksten mee om te leren en trad bij het concert op. “Bij dat concert stonden twee mannen van The Frontbrakes, die ook les bij hem volgden. Hun frontzanger was niet echt gemotiveerd en ze vroegen of ik bij hen wilde komen zingen als eventuele vervanging. Na één repetitie hebben ze zonder mijn medeweten vergaderd en daarna gevraagd of ik hun vaste frontzanger wilde worden. Dat is nu acht jaar geleden. In die acht jaar heb ik lief en leed met ze gedeeld, ze zijn als het ware gewoon familie van me geworden. Maar ik heb besloten een andere muziekinrichting in te gaan, meer het rustige genre met pianobegeleiding. Er komt nog een afscheidsconcert van The Frontbrakes met een voorproefje van wat ik ga doen.”

037-mid-summer-rock-essen-noordernieuws-dsc_0080

Kali Omàda
Na drie jaar vriendschap zaten Christof en Kristof in 2014 een keer te brainstormen op het terras bij de Rex over het idee iets te gaan organiseren. Daar vloeide vorig jaar het evenement Kali Omàda uit en dit jaar Mid Summer Rock. Maar daar zal het niet bij blijven. “We kijken alleen naar de toekomst. We zitten op zoveel vlakken op één lijn, dat we nog veel evenementen met verschillende thema’s van plan zijn te organiseren!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook54
Twitter
Follow Me
Tweet