Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Aoi Clous

De bijzondere hobby van… Aoi Wongwat

Aoi, haar officiële naam is Pronwipa, woont nu vier jaar in België. Zodra ze hier kwam is ze Nederlands gaan studeren en volgde haar eerste opleiding in Kapellen, de hogere opleiding daarna in Antwerpen. Ze vond een baan en ook nog een paar hobby’s: breien, koken en bakken.

Wennen aan het nieuwe land

“Ik heb in het begin heel erg moeten wennen in België,” vertelt Aoi (34), “alles is hier anders en natuurlijk miste ik mijn familie en vrienden heel erg. Ik ging zo snel mogelijk Nederlands leren, zodat ik met mensen kon praten. Soms waren dingen wel grappig. Zo spreken mensen over de bekende badplaats Pattaya in Thailand vaak uit als Pattáya, met de nadruk op de tweede lettergreep. Maar dat klinkt als Pad Thai en dat zijn noedels. Terwijl de nadruk op de eerste en de derde lettergreep moet: Páttayá.”


Breien

“Ik kan niet stilzitten, ik moet altijd bezig zijn. Toen ik hier kwam wonen ben ik met breien begonnen, omdat het hier zo koud kan zijn. Om de diverse technieken te leren, heb ik op Youtube gekeken en de patronen haalde ik van internet, daar deed ik inspiratie op. Het eerste dat ik hier maakte was een sjaal voor mijn man. Ik had me in Thailand al georiënteerd bij een breiwinkel waar ik ook dingen leerde, zoals het afwerken van breiwerken. Ondanks dat het daar warm is, dragen ze ook wel gebreide kleding, zoals een topje of een hoed, maar ze maken ook dekentjes voor de koude periodes. Mijn zus gebruikt nog steeds één van mijn sjaals op kantoor, vanwege de airco.”Koken

“Toen ik nog in Thailand woonde, kookte ik nooit. Ik werkte op een bank en woonde in een appartement. Overal in de omgeving waren kleine restaurantjes waar je lekker kon eten. Pas toen ik hier kwam ben ik met koken begonnen, Ik vind het echt leuk om te verzinnen wat ik voor mijn man ga koken. Voor mij is koken en bakken een kunst: je creëert iets dat er mooi uitziet en lekker is. Soms breng ik gerechten of hapjes mee naar mijn werk, voor mijn collega’s.”


Belgische gerechten

“Ik maak ook Belgische gerechten, maar niet zo vaak, mijn man heeft het liefst Thais. Eén keer per week gaan we naar mijn schoonmoeder en daar eten we Belgische gerechten, dus we missen het ook niet. Ik vind het erg lekker en eet het graag, behalve konijn. Dat laat een rare smaak bij me na. Aan de andere kant hou ik niet zo van brood. Ik lust het wel, maar niet iedere dag. Ik ben gewend rijst voor ontbijt te eten of fruit. Dat is in Thailand gewoon. Bij mijn ouders stond altijd veel eten klaar. We hebben een grote familie en iedereen die langs kwam kon altijd mee aanschuiven.”

Rabarbertaart

“Bakken deed ik vroeger ook nooit, ook daar ben ik hier mee begonnen. Ik zag op internet de prachtigste taarten en dacht: dat ga ik ook proberen! De eerste die ik maakte was een chocoladetaart, mijn man eet graag chocoladetaart, en die lukte prachtig. Mijn man vond hem heerlijk. Het liefst bak ik appeltaart. Dat heeft nog wat gezonds en ik vind het heel erg lekker. Ik heb pas geleerd rabarbertaart te maken, dat is echt heerlijk! Die heb ik gemaakt nadat ik van collega’s rabarber had gekregen. Ik heb er appel en sinaasappel bij gedaan en in het deeg kokos en amandel. Mijn moeder is stomverbaasd dat ik hier zoveel kook en bak.”

Fitness

“Ik krijg vaak de vraag hoe ik zo slank blijf. Buiten mijn hobby’s en werk doe ik thuis aan fitness om in vorm te blijven en daarnaast doe ik ook aan turnen. Maar koken en bakken blijven mijn grote hobby, dat vind ik echt geweldig. Ik heb een favoriet recept dat ik graag maak: roergebakken kip met cashewnoten. Het is makkelijk en erg lekker.”

Roergebakken kip met cashewnoten
Roergebakken kip met cashewnoten

Recept roergebakken kip met cashewnoten

Ingrediënten:
• 300 g. kip
• 150 g. cashewnoten
• 3/4 kop pijpajuin (lenteuien)
• 1 kop paprika mix (rood, groen en geel)
• 1 ajuin
• 1 1/2 el. gehakte look
• 1/2 el. suiker
• 2 el. sojasaus
• 2 el. oestersaus
• 1 1/2 Thaise chilipaste
• 100 ml. kippenbouillon
• 2 el. olie
• 1 el. sesamolie
• 1 tl. peper
• 1/2 tl. zout
• 2 el. bloem (tarwebloem)

Bereiding
1. Snij de kip in stukjes en marineer deze daarna met de sesamolie, peper, zout en bloem voor ongeveer 20 minuten
2. Snij de pijpajuin (lenteui), ajuin en de paprika’s in stukjes
3. Bak de cashewnoten in een pan met wat olie tot ze een gouden kleur krijgen en laat ze af koelen op bakpapier. Bewaar de olie voor de kip.
4. Bak de kip in de olie waarin u de cashewnoten heeft gebakken tot het een gouden kleur krijgt, zoals bij de cashewnoten. Laat het dan op een bord afkoelen.
5. Meng de suiker, sojasaus, oestersaus, Thaise chilipaste en kippenbouillon samen in een kom tot een saus.
6. Doe wat olie in de pan en zet hem op een in middelhoog vuur en voeg de gehakte look toe tot het een gele kleur krijgt
7. Voeg de saus die u gemengd heeft toe, gevolgd door de gebakken kip en de gebakken cashewnoten
8. Roer het goed door elkaar en voeg de gesneden ajuin en paprikamix toe. Schep het nog eventjes om en voeg als laatste de gesneden pijpajuin bij. Even omroeren, klaar. Eet smakelijk!

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook142
Twitter
Follow Me
Tweet