Laatste nieuws:
Bekende choreograaf Jens Van Daele onverwacht overleden
©David Jagersma

Bekende choreograaf Jens Van Daele onverwacht overleden

Afgelopen zondag is de bekende choreograaf Jens Van Daele onverwacht op 48-jarige leeftijd overleden aan orgaanfalen.

Onderscheiden met een Zwaan

Jens Van Daele, de broer van de bekende kunstenaar Jorg Van Daele, begon zijn carrière bij het Ballet Royal Wallonië. Nadien danste hij bij Introdans, het Canadese O Vertigo Danse, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni. In 2004 werd hij tijdens de Nederlandse Dansdagen te Maastricht onderscheiden met een Zwaan, de meest prestigieuze prijs op dansgebied voor zijn rol in Spring van Rogie & Company.

Dansvoorstellingen op locatie

Vanaf 1999 schreef hij zijn eigen choreografieën. Via Lantaren-Venster en Dansateliers Rotterdam vond hij onderdak bij productiehuis Generale Oost te Arnhem. Jens hield van de eigenheid en rauwheid van de natuur. Voor zijn geliefde Oerol Festival op Terschelling, maakte hij meerdere dansvoorstellingen op locatie.

Russische NachtHexen

De laatste jaren maakt hij zijn voorstellingen onder de naam Jens van Daele | Burning Bridges. Onder het motto ‘verhalen over sterke vrouwen in straffe tijden’ richtte Jens van Daele zich op een cyclus waarin de Russische NachtHexen (een groep vrouwelijke verzetsheldinnen in de Tweede Wereldoorlog) centraal staan. Zijn voorstellingen waren niet puur ‘dans’ maar een gesammtkunstwerk waarin disciplines als kunst, video, poëzie en muziek een grote rol speelden.

“Ik zie mijn werk als krachtig, ongepolijst en poëtisch. Mijn startpunt is nooit abstract. Voor zomaar een mooi ballet moet je niet bij mij zijn. Ik werk steeds vanuit een emotie, een verhaal of een thema dat me boeit. Vanuit mijn onderbuik ga ik aan de slag met mijn instincten, intuïtie, associaties… om die tenslotte te abstraheren naar een danstaal die technisch veeleisend en krachtig is”.

Foto: David Jagersma

AvR

Facebook121
Twitter
Follow Me
Tweet