Laatste nieuws:
Amy Winehouse
Rama / CC BY-SA 2.0 FR

Amy Winehouse

Op 23 juli 2011 kwam op de veel te jonge leeftijd van 27 jaar, een einde aan het leven van Amy Jade Winehouse. De zangeres is daarmee voorlopig de laatste grote bekende artiest, die een lidmaatschap heeft gekregen bij de Club van 27. Enkele illustere andere leden van de deze club zijn Janis Joplin, Kurt Cobain en Jimmy Morrison.

Jong talent

Al op de jeugdige leeftijd van acht jaar, zette de dochter van taxichauffeur Mitchell Winehouse en moeder Janis Seaton haar eerste stappen in het artiestenleven. Zij werd aangemeld bij het Susi Earnshaw Theatre School in Londen. Tijdens deze opleiding begon ook haar artiestenleven met het duo ‘Sweet ‘n’ Sour’. Dit duo vormde zij met haar vriendin Juliette Ashby. Het was een rapduo dat zich inspireerde op ‘Salt-n-Pepa’.

Hieronder zie je een fragment waarin Juliette Ashby vertelt over deze tijd. De beelden beginnen met een kort stukje waarin, de dan nog 10-jarige, Amy aan het begin even aan het woord komt.
Amy Winehouse in RollingStone Magazine

Rebels karakter

Na haar eerste opleiding volgende ze nog een tweede studie aan de Sylvia Young Theatre School. Tijdens deze studie werden ook de eerste tekenen van het moeilijke en ietwat rebelse karakter van Amy duidelijk. Ze werd uiteindelijk van deze opleiding afgestuurd wegens ondermaatse prestaties en om het feit dat ze een piercing in haar neus had. Noodgedwongen zette ze haar opleiding voort bij een andere school.

Professionele carrière

Direct na haar opleiding begon Winehouse aan haar professionele loopbaan. Ze had een eigen gitaar en schreef haar eerste eigen nummers. Daarnaast was ze journaliste bij World News Entertainment Network. Haar focus lag uiteraard voornamelijk op de muziek en ze was ook zangeres in een Jazzband. Het is in deze prille fase van haar carrière dat ze haar eerste grote succes had. Haar toenmalige vriend Tyler James, een soulzanger, stuurde enkele van haar nummers als demo op naar Island Records. Deze vielen dermate in de smaak dat Management haar een contract aanbood.

Album ‘Frank’

Dit gaf haar ruimte om haar eerste album ‘Frank’ te maken. Het album verscheen op 20 oktober 2003 en werd al meteen goed opgepikt door de muziekliefhebbers. Zo heeft het album in het Verenigd Koninkrijk de status ‘Platina’ bereikt. Ook in België en Nederland heeft het album meerdere weken in de albumranglijsten gestaan. ‘Frank’ opende letterlijk vele deuren voor haar en haar artiestenleven was daarmee echt begonnen. Ze was veel te zien op festivals en haar bekendheid werd steeds groter.

‘Rehab’

Hoewel ze enorm succesvol was na haar eerste album ‘Frank’, had ze te kampen met een zogeheten ‘writers block’ en kreeg ze ruim anderhalf jaar geen woord meer op papier. Dit veranderde toen ze in contact kwam met Mark Ronson. Hij wist haar creativiteit weer te inspireren en na nog geen half jaar was het album ‘Back to black’ een feit. Ze liet zich inspireren door de stijl van de jaren ’50 en ’60. Van dit album werd de song ‘Rehab’ op singel uitgebracht. Dit nummer werd een wereldwijde hit. Amy won verschillende prijzen, waaronder een Brit Award voor beste zangeres in 2007. De twee daaropvolgende single releases konden niet rekenen op het succes van ‘Rehab’. Toen kwam daar de singel van ‘Valerie’ uit. Mochten er mensen geweest zijn die Amy Winehouse daarvoor nog niet kenden, om welke reden dan ook, Valerie heeft ervoor gezorgd dat iedereen haar toen wel kende. In 2009 richtte ze nog een eigen platenlabel op. Verder zijn er geen nieuwe albums meer uitgebracht tijdens haar loopbaan.

De keerzijde

Het is al vaker gebleken dat zoveel roem en aandacht ook een keerzijde kan hebben in een mensenleven. Amy Winehouse kwam niet alleen in in contact met mensen die het beste met haar voorhadden. Ook de wereld van drugs en alcohol is nauw verbonden met die van vele artiesten. Bij Amy Winehouse was dat niet anders. Zij ontwikkelde een verslaving aan alcohol en drugs. Iets dat een groot impact op haar leven zou hebben. Naast dat het haar inspireerde, zoals bij de hit ‘Rehab’, was het ook een enorm struikelblok voor haar. Regelmatig moesten optredens worden gestaakt omdat ze niet in staat was om nog voor het publiek te staan.

De dood van Amy

Bij Amy Winehouse was de naderende dood voor vele mensen toen al zichtbaar. Ze leed een zelfdestructief leven. Na een enorme dip ging het weer iets beter. Ze probeerde echt weer terug vat te krijgen op haar leven, door te stoppen met tal van de slechte middelen die ze tot zich nam. Op 23 juli 2011 werd haar levenloze lichaam echter aangetroffen in haar appartement in Londen. Lange tijd was er niets bekend over haar doodsoorzaak. Pas maanden later bleek dat ze waarschijnlijk een terugval had, waarbij een alcoholvergiftiging haar fataal is geworden.

Amy is niet oud mogen worden. Het feit dat zij maar 27 jaar is geworden, heeft haar in een rijtje van illustere voorgangers gezet, die vaak eenzelfde legendarisch imago hebben gekregen door hun bijzondere talent en het feit dat ze zijn gestorven op veel te jonge leeftijd.

VL

Foto: Rama / CC BY-SA 2.0 FR

Facebook55
Twitter
Follow Me
Tweet