75 jaar vrijheid, Feest- en herdenkingsweekend

75 jaar vrijheid, Feest- en herdenkingsweekend

Zaterdag 19 oktober wordt een dag om te feesten maar evengoed voor bezinning

In 2019 gaan we 75 jaar terug in de tijd. In oktober 1944 bevrijdden Canadese en Britse troepen ons van de Duitse bezetter. 75 jaar later wil het gemeentebestuur, de plaatselijke NSB, vzw Kobie en de werkgroep alle inwoners terug meenemen in de geschiedenis. Zaterdag 19 oktober wordt een dag om te feesten maar evengoed voor bezinning.

Traditionele herdenking vanaf 09:00

Ook tijdens deze feesteditie is er de klassieke herdenking aan het Monument der Gesneuvelden, in de volksmond De Pomp, en aan de graven van de Britse piloten op de begraafplaats van Horendonk. Deze plechtigheid op zaterdag 19 oktober start om 09:00 uur op het Heuvelplein. De herdenkingsmis in de kerk van Horendonk vangt aan om 10:00 uur. Om 11:00 uur houden we een plechtigheid aan de graven van de Britse piloten. Een militaire colonne trekt rond 11:00 uur van Horendonk naar het Karrenmuseum door het centrum.

Bevrijdingsfeest vanaf 10.00 uur

Ondertussen krijgt het Karrenmuseum een flinke metamorfose. Verschillende re-eactmentgroepen brengen het gevoel van 75 jaar geleden weer terug. Ze stellen hun materieel op en geven demonstraties. Dat alles overgoten met een mooi aanbod van swingende muziek uit de oorlogsjaren. Op deze gezellige gezinsactiviteit kunnen de kinderen deelnemen aan een zoektocht, zich uitleven op het springkasteel of ritje maken in een militair voertuig. Je kan terecht in het Karrenmuseum vanaf 10:00 uur maar het evenement draait op volle toeren vanaf 13:00.

Van 12:00 tot 14:00 uur brengen The Army Stars een muzikale noot, van 14:00 tot 18:00 uur staan Band of Brothers op het podium. Met hun swingende muziek uit de oorlogsjaren zit de toon meteen juist.

Oproep! Maak het plaatje mee compleet en kleed je bij het bezoeken van het Karrenmuseum zoals in de jaren ’40

Bron: gemeente Essen
Foto: ©Essen in Beeld

Facebook25
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!