Laatste nieuws:
5 geheime energieverbruikers in huis

5 geheime energieverbruikers in huis

Wie op zoek gaat naar een woning, houdt wellicht ook rekening met stopcontacten. En zijn er onvoldoende, dan benutten we ze wel optimaal met een verdeelstekker, toch? Deze stopcontacten steken we vol verbruikende toestellen, niet wetende dat deze tijdens het niet-gebruiken ook heel wat energie verbruiken. Pak dus deze 5 zwaarste energieverbruikers aan voor je energierekening onnodig oploopt!

1. Elektronica

Een computer, een televisie, een PlayStation. Het zijn maar enkele van de toestellen die wellicht continu in het stopcontact blijven steken. Hoewel velen een sluimerstand hebben, verbruiken ze wel nog steeds veel energie wanneer je ze niet gebruikt. Een LCD en een oude Plasma TV die gewoon in sluimerstand blijven, verbruiken op jaarbasis bijvoorbeeld 22kWh extra. Een LED TV houdt het dan weer op 2,2 kWh extra. Spelconsoles verbruiken gemiddeld tot 69,5 kWh, stand-by-periode niet inbegrepen. Ter info, de prijs per kWh ligt rond de 0,23 euro. Wanneer je de toestellen niet gebruikt, is het dus raadzaam om ze volledig af te zetten of zelfs de stekker uit te trekken. Met een energiezuinige televisie is het misschien niet nodig om elke keer een kabel uit te trekken, maar spelconsoles – die continu in de stekkers blijven steken – kunnen je wel wat besparen.

2. Opladers

Een oplader van je gsm, laptop of tablet die continu blijft steken in het stopcontact is voor jou misschien handig, maar voor je energiefactuur een fikse tegenvaller. Blijven ze steken in je stopcontact, dan verbruiken ze stiekem wat energie. Waar je eerder met een gemiddeld vermogen van 5W op jaarbasis 43,8 kWh kwijt was, is dat met moderne opladers minder het geval. Je verliest er slechts 0,175 tot 1,75 kWh per jaar door. Idealiter steek je ze dus enkel in wanneer nodig, of maak je gebruik van een verdeelstekker met aan- en uitknop. Zo kan je al wat uitsparen.

3. Oude apparaten

In sommige huishoudens draaien vaatwassers, wasmachines, drogers, koelkasten en vrieskasten op volle toeren. Logisch ook, maar als enkele toestellen al 10 jaar op de teller hebben staan, dan bestaat de kans dat ze erg veel energie verbruiken. Wanneer je dus deze toestellen -stap per stap- vervangt, let dan zeker op het verbruik van deze toestellen. Ze kunnen je op jaarbasis heel wat geld uitsparen.

Bijvoorbeeld: heb je momenteel een wasmachine van het energietype B, dan verbruik je op jaarbasis 259 kWh, wanneer je ze 4 keer per week gebruikt. Ter vergelijking, een wasmachine van het energietype A+++ verbruikt dan slechts 173 kWh. Dat is een besparing van 86 kWh, ofwel 20 euro.

4. Keukenapparaten

Heb jij ook twee koffiezetters, een broodrooster en een fruitpers op je aanrecht staan? En steken deze nog in het stopcontact na het ontbijt? Dan verbruiken ze doorheen de dag nog heel wat energie. Wist je dat een koffiezet bij gemiddeld gebruik 42kWh jaarlijks op de teller heeft? Voor een microgolfoven is dat het dubbele en geldt dat enkel voor het gebruik. Zorg er dus voor dat je ze enkel in het stopcontact steekt wanneer je ze echt gebruikt, want de display van je microgolf kan je op jaarbasis nog behoorlijk wat centjes kosten. Maar toch nog een positief puntje om af te sluiten: je bespaart tot 50% uit wanneer je je microgolfoven gebruikt in plaats van je oven. Echt waar!

5. Licht

Ik denk niet dat je verrast bent wanneer we zeggen dat licht energie verbruikt. Denk ook maar aan oude gloeilampen, waar veel energie ook aan warmte verloren gaat. In de woonkamer hebben gloeilampen van bijvoorbeeld 100 Watt ongeveer een lichtintensiteit van 1.300 tot 1.400 lumen, goed voor een jaarlijks gemiddeld verbruik van 167 kWh.

Ter vergelijking: een spaarlamp met dezelfde lichtintensiteit verbruikt 42 kWh. Eenzelfde LED-lampje is met 21 kWh nog zuiniger. Qua prestaties zijn ze zeker niet slechter, waardoor je op die manier veel minder energie verbruikt. Het kost misschien een beetje meer aan de kassa, maar op termijn doe je er wel profijt mee. Een slim verlichtingsplan zorgt dus voor een betere portemonnee.

Wie zijn of haar energiefactuur wil zien dalen, kan dus rekening houden met deze ‘verborgen’ sluipverbruikers. Algemeen aangenomen gaat het over 100 euro op jaarbasis dat stiekem je huis verlaat. Vermits elk beetje telt, is elke stap die je zet een gouden zaak voor je bankrekening.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet