Laatste nieuws:
10 tips om uw huis klaar te maken voor de winter

10 tips om je huis klaar te maken voor de winter

De winter nadert. Het moment is aangebroken om je huis klaar te maken voor het koude seizoen zodat u kleine en grote zorgen kunt vermijden die gewoonlijk in de winter opduiken.
Hieronder geven wij je enkele tips.

10 tips om je woning voor te bereiden op de winter
 1. Bomen en bladeren: Maak dakgoten en afvoerpijpen vrij die verstopt kunnen raken door afgevallen blaadjes. Er bestaan in de handel roosters of filters die voorkomen dat de blaadjes in de afvoerleidingen terechtkomen.
  Inspecteer bomen die over je huis hangen of in de buurt staan: de herfst- of winterstormen zouden takken kunnen afbreken waardoor je dak of huis beschadigd kan raken. Takken van coniferen kunnen veel sneeuw opvangen en hierdoor zwaar doorbuigen en breken.
 2. Waterleidingen: Maak de waterleidingen buiten leeg en sluit ze af vóór de eerste vorst, isoleer de leidingen die zich binnen en buiten bevinden.
 3. Mazouttank: Controleer hoeveel stookolie je nog hebt zodat je tijdig een bestelling kan plaatsen.
 4. Verwarming: Laat je verwarmingsinstallatie controleren en onderhouden door een erkende vakman.
  Het onderhoud van een installatie op stookolie is jaarlijks verplicht. Voor installaties op gas is de reglementering per gewest ingedeeld. Het onderhoud moet om de 2 jaar gebeuren in Vlaanderen en om de 3 jaar indien je in Brussel of in Wallonië woont.
 5. Radiatoren: Vergeet niet de radiatoren te (laten) ontluchten.
 6. Schoorsteen: Laat je schoorsteen vegen. Het onderhoud van de schoorsteen maakt deel uit van het nazicht van de verwarmingsinstallatie. Ook als je een open haard hebt, is het onderhoud van uw schoorsteen nodig. Zo vermijd je een schoorsteenbrand of een CO-vergiftiging.
 7. CO-vergiftiging: Controleer de toestand van de rookdetectoren of CO-detectoren (koolstofmonoxide) en kijk na of de batterijen niet vervangen moeten worden.
 8. Verse lucht: Ventileer je woning regelmatig, ook bij koud weer. Een woning waarvan de lucht regelmatig ververst wordt, is beter voor de gezondheid. Het is ook gemakkelijker om een huis te verwarmen waarin de lucht zuiver en minder vochtig is.
  Tip: open elke dag een venster gedurende enkele minuten om verse lucht binnen te laten.
 9. Inbraken: Aangezien het vroeg donker is, zijn de herfst en de winter seizoenen waarin er veel inbraken worden gepleegd. Maak je woning niet makkelijk toegankelijk voor inbrekers wanneer je niet thuis bent en laat kostbare voorwerpen niet zichtbaar in huis liggen.
 10. Toegang tot de woning: Zorg dat je over een kleine voorraad zout beschikt om de toegang tot je huis (en het voetpad) vrij te maken, indien je verrast wordt door de eerste sneeuwval.

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook57
Twitter
Follow Me
Tweet