Laatste nieuws:
Zwanger op reis met de trein of met de auto
©Jori Samonen

Zwanger op reis: met de trein of met de auto?

De trein is het meest geschikte transportmiddel om tijdens de zwangerschap te reizen. Maar zijn lange trajecten met de auto afgeraden?

Tijdens de zwangerschap is het niet afgeraden om met de auto op reis te gaan, althans voor zover er voor de toekomstige moeder geen risicofactoren bestaan. Maar om zo comfortabel mogelijk te reizen, is het beter om langere reizen met de trein af te leggen in plaats van oneindig lang in de wagen te zitten.

De trein: het meest geschikt om zwanger te reizen

De trein is zonder twijfel het transportmiddel dat het meest aangewezen is tijdens de zwangerschap. Het is minder vermoeiend dan de wagen en het laat toe om zich tijdens de reis te ontspannen, recht te staan en af en toe wat rond te lopen (kies een zitplaats naast de gang). Sommige treinen hebben plaatsen die voorbehouden zijn voor zwangere vrouwen. Nog een voordeel: meestal kunnen zwangere vrouwen gedurende de vier laatste maanden van de zwangerschap plaatsnemen in de eertse klasse met een tweede klasse-ticket. Controleer dit op de website van de betrokken spoorwegmaatschappij. Wanneer u als zwangere vrouw alleen reist, is het moeilijkste aspect van een treinreis het vervoer van de bagage. Neem niet onnodig veel of zware bagage mee. Zo vermijdt u dat u ze van het ene naar het andere spoor zou moeten dragen. Indien u een rit aflegt met treinconnecties, houdt u best rekening met voldoende tijd tussen de verbindingen zodat u zonder stress van spoor kunt veranderen.

Zwanger op reis met de auto? Ja, maar met mate!

Tijdens de zwangerschap is het niet afgeraden om met de auto op reis te gaan, althans voor zover er voor de toekomstige moeder geen risicofactoren bestaan. Toch zijn er ook veel nadelen zoals plaatsgebrek en gebrek aan comfort. Hieronder geven wij u enkele tips om uw reis zo goed mogelijk te laten verlopen:
-Autoritten kunnen heel vermoeiend zijn. Zorg voor regelmatige haltes.
-Het feit dat u zwanger bent, stelt u niet vrij van de gordelplicht. Integendeel zelfs, want de gordel biedt u en uw baby een goede bescherming. Draag het onderste gedeelte van de gordel onder de buik en het bovenste gedeelte tussen de borsten.
-De plaats in de wagen die het meest veilig en comfortabel is, is achteraan (met vastgeklikte gordel).
-Neem een kussen mee om achter de rug te plaatsen. Het zal u beschermen tegen eventuele rugpijn.
-Neem ook altijd drank en voedzame snacks mee, evenals medicatie tegen misselijkheid.
-Draag gemakkelijke en comfortabele kledij en schoenen.
-Schakel de airbags niet uit.
-Beperk de verplaatsingen tot bestemmingen die in totaal niet meer dan op drie uur rijden verwijderd zijn en, gedurende het derde trimester, tot een perimeter van honderd kilometer van uw woonplaats.
-Vermijd de drukke dagen op de weg en de hitte;
-Als u de bestuurster bent: Stop om een rustpauze in te lassen van zodra u zich benauwd voelt. Tijdens de zwangerschap kunt u plots een zware vermoeidheid ondervinden of duizelig worden. Neem geen enkel risico bij het rijden en rust enkele ogenblikken uit van zodra u voelt dat uw waakzaamheid aan het stuur vermindert.
-Neem een deken mee in de wagen en vergeet uw draagbare telefoon niet (en de lader). Sla er de nummers in op van naasten en contactpersonen.

Bron: Europ-Assistance.be
Foto: Pxhere ©Jori Samonen