Laatste nieuws:
keuken schoonmaken - kalk verwijderen

Zo krijg jij deze zomer je keuken brandschoon

Het is zomervakantie en misschien is jouw huis na een jaar hard werken wel toe aan een flinke opknapbeurt. De keuken is één van de belangrijkste vertrekken in huis en altijd behoorlijk rottig om schoon te maken. Daarnaast zijn er in de keuken een aantal klusjes die niet wekelijks hoeven te gebeuren en die we dus makkelijk vergeten. Wij vertellen in dit artikel welke dingen je absoluut niet mag vergeten bij jouw grote schoonmaak in de keuken.

Verwijder hardnekkige kalk

In de keuken wordt veel gewerkt met water en het kan dus voorkomen dat er in de loop van de tijd hier en daar wat kalkaanslag is ontstaan. Kalk kan een lelijke waas over je keuken oppervlakken vormen en dat ziet er niet heel gezellig uit. Gelukkig is hardnekkige kalk verwijderen met het juiste middel geen hele grote opgave. Voorkom kalkaanslag in de toekomst door je keuken goed schoon te houden en natte oppervlaktes in het vervolg direct droog te maken.

Ruim de koelkast uit

Je verzamelt een hoop etenswaren in de loop van een jaar en dikke kans dat je een groot deel daarvan helemaal vergeten bent. Haal alles uit de koelkast, neem de binnenkant af  met een doekje en kijk eens hoeveel potten mayonaise en mosterd je eigenlijk kunt weggooien. Wedden dat je hierna niet opnieuw je boodschappen in de koelkast hoeft te proppen. Naast het uitruimen van de koelkast kun je ook eens kritisch kijken naar je voorraadkast, je kruidenrekje en naar alle pannen die je in de loop der jaren verzameld hebt. Wat is nog van nut en wat ga je echt niet meer gebruiken?

Schroef de zwanenhals eens los

Om verstoppingen in de gootsteen te voorkomen is het goed om eens in de zoveel tijd de zwanenhals los te schroeven. Hier verzamelt zich namelijk een hoop vuil dat in het afgelopen jaar door jouw gootsteen gespoeld is. Zet een pannetje of teiltje onder de afvoer en schroef de zwanenhals los, meestal kan dit gewoon met de hand. Als de zwanenhals los is, kun je voorzichtig met een mes nog wat vuil in de afvoer lospeuteren. Pas op: dit kan stinken. Let bij het terugschroeven goed op of de dop recht zit, anders krijg je straks lekkage. Dus trek je oude kleren aan en ga aan de slag. Deze zomer wordt jouw keuken schoon als nooit tevoren.