Zeven kerken in provincie Antwerpen krijgen nieuwe toekomst dankzij Kerkplus-subsidies

Zeven kerken in provincie Antwerpen krijgen nieuwe toekomst dankzij Kerkplus-subsidies

Van sportzaal tot bakatelier: kerken worden opnieuw kloppende harten van de buurt

Het provinciebestuur van Antwerpen zet zich in voor de toekomst van kerken in Wuustwezel, Stabroek, Geel, Zandhoven, Antwerpen en Boom door een bedrag van 1.329.906 euro vrij te maken binnen het Kerkplus-programma. Ze worden omgevormd tot onder andere een sport- en ontmoetingsruimte, een podiumzaal, een zorgpraktijk, een klimzaal en een bakatelier voor jongeren met een mentale beperking. Kerkplus ondersteunt lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s via subsidies, begeleiding en kennisdeling, in het realiseren van duurzame her-of nevenbestemmingen van parochiekerken.


Met deze zeven nieuwe projecten staat de teller nu op 22 kerken die met steun van de provincie Antwerpen een nieuwe of bijkomende invulling krijgen. Dat gebeurde via een bestemmingsonderzoek, investeringssubsidies of een combinatie van beide. In de komende jaren krijgt ongeveer een derde van de parochiekerken in de provincie zo’n nieuwe invulling.

“Kerken blijven herkenningspunten in het straatbeeld, maar ze moeten ook betekenisvol blijven voor de gemeenschap. Met Kerkplus investeren we als Provincie niet alleen in gebouwen, maar vooral in plekken die opnieuw gaan leven: voor, door en met de buurt.” – Jinnih Beels, gedeputeerde voor Kerkenbeleid

Sint-Jan Maria Vianneykerk in Wilrijk: 250.000 euro

Turnclub KKTS Apollo geeft deze kerk een tweede leven als Apollo-Drôme, een sport- en ontmoetingsruimte in het hart van Wilrijk. Naast hun eigen turnactiviteiten zal de vernieuwde locatie ook plaats bieden voor culturele en maatschappelijke initiatieven. Denk aan lessen lichamelijke opvoeding voor omliggende scholen en activiteiten van jeugd- en sportverenigingen. Met een flexibel inrichtbare zaal, sporttoestellen en ruimte voor tentoonstellingen, lezingen of workshops wordt het gebouw opnieuw een dynamische plek voor de hele wijk.

Zeven kerken in provincie Antwerpen krijgen nieuwe toekomst dankzij Kerkplus-subsidies
Impressiebeeld – Copyright- Studio Millot BV
Sint-Catharinakerk in Boom: 250.000 euro

Vzw Charity Cookies biedt jongeren met een mentale beperking de kans om koekjes te bakken voor het goede doel. Dankzij een subsidie komt er een eigen bakatelier in de kerk: een veilige, toegankelijke en inspirerende plek waar de jongeren zich kunnen ontplooien. In een volgende fase wordt ook een inclusief woonproject voor twaalf jongeren geïntegreerd. Zo groeit deze kerk uit tot een plek van zorg, opleiding én gemeenschap, gedragen door en voor de buurt.

Zeven kerken in provincie Antwerpen krijgen nieuwe toekomst dankzij Kerkplus-subsidies
Impressiebeeld – Copyright- Depot architecten
Sint-Stefaankerk in Massenhoven: 250.000 euro

Na een eerder Kerkplus-bestemmingsonderzoek ontvangt de gemeente Zandhoven nu ook €250.000 voor de verbouwing van de Sint-Stefaankerk tot multifunctionele podiumzaal voor lokale verenigingen en artiesten. De kerk krijgt een vaste tribune voor 115 personen, een podium, onthaalruimte, bar, artiestenloge en sanitair. Ook de akoestiek, isolatie, ventilatie en veiligheid worden grondig aangepakt. Met een nieuwe toegangsluifel wordt de nieuwe functie van het gebouw duidelijk zichtbaar in het straatbeeld.

Impressiebeeld - Copyright- Petillon Ceuppens architecten
Impressiebeeld – Copyright- Petillon Ceuppens architecten
Heilig Hartkerk in Winkelomheide: 250.000 euro

De Heilig Hartkerk blijft een vertrouwde plek voor liturgie in Winkelomheide. Tegelijk wordt het gebouw versterkt met een bijkomende invulling als zorgpraktijk en dorpspunt. Multidisciplinaire praktijk De Wingerd zal er toegankelijke eerstelijnszorg bieden, met aandacht voor kwetsbare groepen. Daarnaast komt er ruimte voor buurtactiviteiten en een digipunt voor digitale hulpvragen. De verschillende functies gaan hand in hand en zorgen ervoor dat de kerk ook in de toekomst een centrale en verbindende rol blijft spelen in het dorp.

Zeven kerken in provincie Antwerpen krijgen nieuwe toekomst dankzij Kerkplus-subsidies
Impressiebeeld – Copyright- Buro2018
Sint-Catharinakerk Antwerpen-Kiel: 250.000 euro

Na een Kerkplus-bestemmingsonderzoek van de provincie krijgt de Sint-Catharinakerk op het Kiel een opvallende nieuwe invulling: een lengteklimzaal met routes tot in het gewelf. Een primeur voor de wijk en de stad. Bergsport Provincie Antwerpen en vzw Klimkerk werken samen met de kerkfabriek aan deze vernieuwende nevenbestemming. De klimzaal wordt open voor het brede publiek. De liturgische functie blijft behouden, maar de kerk wordt daarnaast een bruisende plek voor sport, ontmoeting en gemeenschapsvorming.

Zeven kerken in provincie Antwerpen krijgen nieuwe toekomst dankzij Kerkplus-subsidies
Impressiebeeld – Copyright- Karuur Architecten, Nuvillu
O.L.V Ten Hemel Opgenomen kerk in Wuustwezel: 39.906 euro

Na een grondige buitenrenovatie start de kerkfabriek, samen met de gemeente en lokale partners zoals dienstencentrum De Ark, school Stella Matutina en de muziekschool, een Kerkplus-bestemmingsonderzoek. Het doel: nagaan welke sociale of culturele functies mogelijk zijn binnenin de kerk. Het gebouw ligt centraal in het dorp en vormt een sterk herkenningspunt, maar de toekomstige invulling staat nog open. Het onderzoek zal verschillende opties verkennen, steeds in nauwe dialoog met de lokale gemeenschap.

O.L.V. Geboortekerk in Stabroek: 40.000 euro

De O.L.V. Geboortekerk blijft een actieve plek voor religie en gemeenschapsleven, maar het gebouw is te groot voor de huidige noden en vertoont technische gebreken. Via een Kerkplus-bestemmingsonderzoek gaan de parochie en het lokaal bestuur samen op zoek naar een nevenbestemming die het gebouw efficiënter benut. Zo blijft de kerk ook op langere termijn een plaats van betekenis voor het dorp.

Lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s die een kerkgebouw een nieuwe toekomst willen geven, kunnen altijd aankloppen bij het provinciebestuur. Hier kunnen zij nagaan of ze in aanmerking komen voor gesubsidieerde herbestemmingsonderzoeken of investeringssubsidies via het Kerkplus-programma.

Bron en foto’s: Provincie Antwerpen

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet