Laatste nieuws:
Reizen naar Amerika… Monument Valley

Yes! We gaan naar Amerika…

U hebt besloten om op vakantie in Amerika te gaan, meer bepaald naar de Verenigde Staten. Dat verre, tot de fantasie sprekend gigantisch continent aan de andere kant van de oceaan. Met drukke steden, prachtige stranden en verbijsterende natuur. Maar de USA zijn groot, heel groot en het is raadzaam om van tevoren te bedenken wat u wilt gaan zien. Zoekt u de natuur, cultuur, de route 66 of alleen pretparken? Een reis naar en door Amerika vereist wat voorbereiding en dat begint al bij het boeken van uw vakantie. Laureen de Bres, zeer vertrouwd met de USA, redacteur van Noordernieuws.be en van de reisblog de2belgen.be, geeft ons haar advies en beste tips.

Kies het seizoen en de plaats goed uit

Afhankelijk van wat u wilt gaan bekijken, speelt het seizoen een grote rol. Hoe hoger u zit, dus richting Canada maar ook qua bergen, hoe langer het (zeer) koud is en wegen naar en door nationale parken afgesloten kunnen zijn. Verkiest u meer de stilte, de schoonheid en de leegte van de woestijn, dan moet u rekenen op zeer hoge temperaturen. 38 graden in mei is niet uitzonderlijk, maar door de lage vochtigheidsgraad heel goed uit te houden. Het is dus belangrijk dat u daar van tevoren beslissingen over maakt. Als dat zover is, vraagt u best een offerte aan bij reisbureaus. Mijn advies is om dat bij drie verschillende agentschappen te doen, de prijzen kunnen namelijk onderling sterk verschillen. Het is heel belangrijk dat u precies weet wat u wilt. Bijvoorbeeld: u vliegt naar Denver, Colorado en wil een aantal weken later terugvliegen vanaf Los Angeles, Californië. Er zijn weinig directe vluchten naar Amerika zodat u vrijwel altijd een transfer (overstap) moet voorzien. Zorg dat er bij de boeking tussen de twee vluchten minstens drie uur zit. Het kan verstandig zijn om voor de eerste nacht een hotel te boeken.

Let op de wachttijden in de luchthavens

Waarom moet er zoveel tijd tussen zitten?
Bij aankomst moet u door de douane en dat duurt altijd lang, gezien de lange rijen gevormd door honderden mensen. Uw vingerafdrukken worden genomen, een foto getrokken en u dient de diverse vragen te beantwoorden. Daarna haalt u uw bagage op, die u een eind verder weer in moet leveren op een lopende band. Voor de transfer, is de vertrekhal doorgaans in een heel ander deel van het vliegveld dan de aankomsthal. Alleen al de juiste gate bereiken, neemt veel tijd in beslag omwille van de enorme afstanden, want de Amerikaanse vliegvelden zijn kolossaal. Als u bij de vertrekhal aankomt, moet u vóór u naar uw gate kan, wederom door ‘security’ en in Amerika moet u dan zelfs uw schoenen uitdoen en in een bakje leggen. Dit is allemaal zeer tijdrovend, dus is een wachttijd van drie uur tussen uw vluchten minimaal.
Lees ook “De beste manier om een vliegreis voor te bereiden

Denk tijdig aan uw paspoort

Zorg dat uw paspoort gedurende uw verblijfsduur geldig is!
Iedereen die met u meereist moet in het bezit zijn van een eigen paspoort dat gedurende het geplande verblijf geldig is. Dit geldt ook voor kinderen en baby’s. Zij kunnen niet op uw paspoort meereizen! Controleer dus drie maanden van tevoren of dit in orde is, dan kunt u zo nodig nog een geldig paspoort aanvragen. Maak voor de zekerheid kopieën van de paspoorten, die u op een veilige plek bewaart (bvb. door de kopie per mail naar uzelf te sturen). Mocht er iets gebeuren met uw reisdocumenten, kunt u die als nood overleggen.
Gaan kinderen mee op reis? Lees dan ook “Hebben uw kinderen een Kids ID?
Raadpleeg ook de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en registreer u op Travelers Online.

ESTA benodigd voor reizen naar Amerika

Minimaal 72 uur van tevoren dient u een elektronische reistoestemming (ESTA) aan te vragen. Zonder deze toestemming mag u niet inschepen. U kunt dit doen via de ESTA website en het kost $14 (prijswijzigingen voorbehouden) die u met uw credit card kunt betalen. Met deze autorisatie kunt u negentig dagen in Amerika blijven en ze is twee jaar geldig. Mocht u echter het jaar erna weer naar Amerika gaan, dan moet u de vluchttijden en het verblijfsadres, al is dit de eerste nacht in het hotel, wijzigen. Wilt u langer dan negentig dagen in Amerika blijven, dan moet u een speciaal visum aanvragen.

Een auto huren in de Verenigde Staten?

Het openbaar vervoer is niet zo goed geregeld als bij ons, de auto is dan ook een onmisbaar vervoermiddel. U kunt hem meteen boeken bij uw vlucht, maar op het vliegveld van aankomst regelen is doorgaans ook geen probleem.
Een uitstekend kaartenboek is de Rand McNally, die op elke pagina de kaart van een staat weergeeft. U kunt een gps huren, maar bij autohuur kan dat nogal erg prijzig zijn. Het goedkoopste is als u op uw eigen gps de kaarten van Amerika zet. Huurt u een camper, dan is dat bij sommige verhuurbedrijven inbegrepen, dit dient u even na te vragen.
Auto’s zijn er in diverse klassen. Omdat u rondreist en dingen gaat bezichtigen, is het handig als u een auto huurt waar moeiteloos alle bagage in de kofferbak past, zodat deze niet in het zicht ligt. Vliegt u vanaf een andere locatie terug dan u bent aangekomen, vraag dan of er drop-off charges (achterlatingskosten) zijn. Bij een camper bijvoorbeeld, kan dat behoorlijk oplopen.
Het is raadzaam om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Dit is geen vervanging van uw gewone rijbewijs, maar een vertaling. U moet uw gewone rijbewijs dus ook meenemen. Er kan om het internationaal rijbewijs gevraagd worden door de politie (controle) of het verhuurbedrijf (boeking). U vraagt deze bij uw gemeente aan. U dient uw geldige rijbewijs mee te nemen, een recente pasfoto en uw identiteitskaart. Dit rijbewijs is drie jaar geldig, behalve als uw nationaal rijbewijs eerder verloopt. Dan wordt die datum aangehouden.
Lees ook: “Een wagen huren in het buitenland: 6 aandachtspunten

Hoe verloopt de vlucht?

Voor een vlucht naar Amerika moet u drie uur van tevoren aanwezig zijn. Het is verstandig om makkelijke kleren en schoenen te dragen, die niet klemmen, want een zit van zoveel uren moet u niet onderschatten. Doorgaans zitten er kleine tv-schermen in de rugleuning van de stoel vóór u, waar u kunt kiezen uit een breed scala van films en spelletjes. Echter, nu veel mensen films op hun tablet kijken, is dat bij sommige vliegtuigen niet meer aanwezig.
De lucht in het vliegtuig is erg droog, voldoende drinken is dus de boodschap. Probeer koffie en alcohol te vermijden. Vloeibare stoffen kunt u meenemen in uw handbagage met een maximale hoeveelheid van 100 ml per verpakking en niet meer verpakkingen dan in een afsluitbaar, waterdicht en doorschijnend plastic zakje van een liter past. Zodra u door de beveiliging gaat, dient u dit zakje in een bakje te leggen om door de scanner te gaan. Als u water mee wil nemen, dan moet het flesje leeg zijn voor u door security gaat. Daarna kunt u het weer vullen. Het is niet toegestaan om etenswaren mee te nemen Amerika in. Hebt u nog broodjes? Dan moeten die weggegooid worden voordat u landt.
Als u medicijnen of injectienaalden bij u hebt, bijvoorbeeld vanwege diabetes, zorg dan voor een begeleidend attest van uw arts. Zou u de medicatie in uw koffer doen, dan is de kans dat deze te koud wordt. In de buik van het vliegtuig, waar de bagage wordt opgeslagen, is geen verwarming en op tien kilometer hoogte kunnen de temperaturen dalen tot zeker -50 C of zelfs lager. Tijdens het opstijgen en dalen moeten mobiele telefoons, e-readers en andere elektronische apparatuur uitgeschakeld zijn of op de vliegtuigmodus staan.

Hotels op voorhand boeken?

U kunt natuurlijk van tevoren uw reis uitstippelen en alle hotels bespreken. Doorgaans is dit niet nodig, het land is berekend op reizen en in vrijwel iedere stad zijn hotels te vinden. Het hangt wel af van naar welk gebied u gaat. Is dit zeer dunbevolkt, dan zullen hotels wat schaarser zijn en makkelijker volgeboekt. Dat geldt ook voor de grote steden. Las Vegas bijvoorbeeld, heeft onnoemelijk veel hotelkamers, maar is er een congres dan zullen kamers moeilijk te vinden zijn. Bovendien zijn hotelkamers in Las Vegas op vrijdag en zaterdag twee keer zo duur als door de week. Bij twijfel kunt u het beste van tevoren contact opnemen en boeken voor de desbetreffende nacht. U zult dan het nummer van uw credit card worden gevraagd met tot welke de datum deze geldig is. Komt u uiteindelijk niet, dan zullen ze de prijs van de overnachting toch debiteren. In de meeste hotels kunt u heel eenvoudig ontbijten. De recepties van hotels zijn 24u/24 bemand, dus inchecken kan wanneer u wilt.
Lees ook: “Boekingwebsites van hotels

Medische kosten

Denk ook om goed beschermd op reis te gaan en sluit een reisverzekering af. De medische kosten in de USA kunnen immers heel snel torenhoog oplopen!

Bron: Europ-assistance.be
©Foto’s: Laureen de Bres

 

Facebook51
Twitter
Follow Me
Tweet