Wuustwezel is opnieuw een ‘hartveilige gemeente’

Wuustwezel is opnieuw een ‘hartveilige gemeente’

Het lokaal bestuur Wuustwezel heeft opnieuw het label Hartveilig behaald, voor een termijn van twee jaar (tot februari 2026). Het Rode Kruis kent dat label toe aan gemeenten die publiek toegankelijke AED-toestellen ter beschikking stellen en regelmatig opleidingen reanimeren organiseren. Wuustwezel voldoet al meer dan tien jaar aan die voorwaarden en mag zich dus ook de komende jaren een Hartveilige Gemeente blijven noemen.

Elke dag dertig mensen

Met het project Hartveilig wil Rode Kruis Vlaanderen in de eerste plaats de overlevingskans verhogen van een slachtoffer van een hartstilstand én tegelijkertijd de kennis van eerste hulp en reanimeren bij de bevolking vergroten. Dat is nodig. Want in België krijgen elke dag ongeveer dertig mensen een hartstilstand. Slechts 5 à 10 procent overleeft dat. Als er binnen de 3 à 5 minuten gestart wordt met reanimatie en een AED-toestel gebruikt wordt, dan verhoogt de overlevingskans met liefst 70 procent, becijferde het Rode Kruis.

Reanimatieopleidingen

Schepen van gezondheidsbeleid May Aernouts (CD&V). “We zetten ons in Wuustwezel al jaren in om een hartveilige gemeente te zijn. We hebben op verschillende strategische en zichtbare plekken in de gemeente AED-toestellen geplaatst. En elk jaar organiseren we in samenwerking met het Rode Kruis een tiental reanimatieopleidingen voor de bevolking. Die zijn helemaal gratis. Onze doelstelling is dan ook om zoveel mogelijk mensen in Wuustwezel vertrouwd te maken met levensreddende reanimatietechnieken en het gebruik van een AED-toesel. Want in een noodsituatie telt elke minuut.”

AED-toestellen in Wuustwezel

In Wuustwezel zijn er begin 2024 twaalf AED-toestellen op openbaar domein, makkelijk herkenbaar aan het groene logo en bereikbaar voor iedereen. Verschillende pijlen leiden je naar een AED in de buurt. Dit zijn de locaties van de AED’s op openbaar terrein.
1. Gemeentehuis, Gemeentepark 1
2. Bibliotheek, Dorpsstraat 36
3. Sportpark Kattegat, Bredabaan 280
4. Sporthal Sportlaan, Slijkstraat 5
5. Sporthal Koch, Eikendreef 70 (Gooreind)
6. Sportschuur Loenhout, Visserij 1 (Loenhout)
7. LDC Ter Wezel, Achter d’Hoven 65
8. Wijkhuis Loenhout, Brechtseweg 29 (Loenhout)
9. Wijkhuis Sterbos, Molenheide 3 (Sterbos)
10. GC ’t Schoolhuis, Theo Verellenlaan 88 (Gooreind)
11. Kapel Braken, Bredabaan 124 (Braken)
12. Tennisclub Molenheide, Molenstraat 41 (Sterbos)

Daarnaast zijn er ook AED’s te vinden op privéterrein, bij verschillende lokale bedrijven en verenigingen. Zo vind je er onder meer bij het Crelan-kantoor op de Bredabaan, aan de voetbalterreinen van Gooreind VV, bij Vorsselmans in Loenhout en bij Hens aan het bedrijventerrein vlakbij de Nederlandse grens.

Gratis opleidingen

In 2023 organiseerde het lokaal bestuur in samenwerking met Rode Kruis Wuustwezel tien gratis opleidingen reanimeren voor onze inwoners. In die opleidingen maken geïnteresseerden kennis met de theorie en de praktijk van hartmassage en beademing, aangevuld met informatie over AED-toestellen.
Ook dit jaar werd intussen al gestart met een reeks cursusavonden. De interesse daarvoor is enorm, want intussen zitten alle opleidingsmomenten tot en met eind april helemaal vol. Er wordt bekeken om dit voorjaar bijkomende lesmomenten georganiseerd kunnen worden.

Jaarsticker

Van Rode Kruis afdeling Wuustwezel ontving het lokaal bestuur op woensdag 21 februari de jaarsticker Hartveilig. Het label aan het bord voor het gemeentehuis toont aan dat Wuuswezel ook in 2024-2026 een ‘hartveilige gemeente’ is.

Bron en foto: Lokaal bestuur WuustwezelAlarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!