De OVAM en het Justitiehuis Antwerpen kondigen met trots de positieve resultaten aan van hun mobiele werkvloerproject. Deze samenwerking biedt veroordeelden de kans om hun werkstraf uit te voeren door zwerfvuil op te ruimen. Het project dat in het najaar van 2022 van start ging, loopt voorlopig tot december 2025 en heeft al een aanzienlijke positieve impact gehad op zowel de betrokkenen als de samenleving. Het voorbije jaar werd op die manier 13.000 kg zwerfvuil opgeruimd.
Jo Brouns, Vlaams minister van Omgeving: “Deze samenwerking toont hoe we via werkstraffen niet alleen bijdragen aan de herinschakeling van mensen, maar tegelijk ook onze publieke ruimte zichtbaar schoner maken. Een echte win-win dus. Met elke opgeruimde vuilniszak zetten we een stap naar een properder Vlaanderen én geven we mensen een kans om iets terug te doen voor de samenleving.”
Samenwerking brengt mooie resultaten met zich mee
Het project is een samenwerking tussen de OVAM en verschillende justitiehuizen, waarbij veroordeelden hun werkstraf kunnen uitvoeren op locaties in Vlaanderen die geplaagd worden door zwerfvuil. “De feiten waarvoor je een werkstraf kan krijgen, gaan van diefstal tot rijden zonder autoverzekering, maar wie schuldig is bevonden aan zware misdrijven zoals doodslag, gijzeling of zedenfeiten komt bij ons niet in aanmerking.” aldus Peggy Van Duyse, justitieassistente bij het Justitiehuis.
Het Justitiehuis organiseert de intakegesprekken en stelt de overeenkomst op, terwijl de werkvloerbegeleider van de OVAM de uitvoering op het terrein coördineert en ervoor zorgt dat de opgelegde uren correct worden vervuld. De lokale partners geven de probleemlocaties door waar gewerkt kan worden, en de veroordeelden worden ingezet om zwerfvuil op te ruimen.
De werkvloerbegeleider trekt zowel tijdens de week als in sommige weekends er op uit met 4 à 5 werkgestraften om zwerfvuil te gaan rapen. In 2024 waren er 37 lopende dossiers met 2239 gepresteerde uren werkstraffen. Dit resulteerde in 2098 gevulde vuilniszakken van 60 liter wat ongeveer overeenkomt met 13.000 kg verzameld zwerfvuil over een afstand van 1722 km. De afstand van Mechelen tot Napels waar de omgeving terug proper is.
Na een succesvolle samenwerking met het Justitiehuis Turnhout, werd het project vanaf januari 2024 verdergezet met het Justitiehuis Antwerpen. “Het is zelfs zinvol om dit werk in heel Vlaanderen te doen, er ligt nog zoveel zwerfvuil overal”, volgens één van de werkgestraften. De OVAM en de Justitiehuizen kunnen dit alleen maar beamen.
Maatschappelijke meerwaarde is groot
De werkstraffen bij de OVAM bieden een zinvolle invulling voor de veroordeelden door de maatschappelijke meerwaarde, het zet in op de resocialisatie van de werkgestrafte en het draagt zichtbaar bij aan de strijd tegen zwerfvuil. Jan Verheyen, woordvoerder bij de OVAM, benadrukt de motivatie en positieve impact op de deelnemers: “Sommigen beginnen met tegenzin aan het traject, maar dat verandert vaak wanneer ze merken dat hun werk impact heeft. Op het einde van de werkdag is het resultaat van hun werk, een propere zwerfvuilvrije omgeving, echt wel zichtbaar.”
Bron: Belga Press
Foto: Artist Impression