Laatste nieuws:
Wanneer wel of niet betalen voor de brandweer?

Wanneer wel of niet betalen voor de brandweer?

De burgemeesters van 21 gemeenten in Noord-Antwerpen – die samen Brandweer Zone Rand vormen – hebben voor de werking van de brandweer een vernieuwd retributiereglement goedgekeurd. Zo is voor iedereen duidelijk wanneer de brandweer gratis komt en voor welke interventies een factuur volgt. Het vernieuwde retributiereglement is in voege sinds 1 januari 2020 en geldt tot eind 2025. Je kan het volledige document raadplegen via deze link.

Katrien De Maeyer, zonecommandant van Brandweer Zone Rand, licht toe.

Duidelijke spelregels

“In het verleden was het niet altijd even duidelijk welke interventies de brandweer gratis uitvoerde en voor welke dienstverlening de mensen een factuur kregen. Met dit aangepaste retributiereglement, dat geldt voor de periode 2020-2025 en dat door de burgemeesters werd goedgekeurd in de zoneraad van december vorig jaar, nemen we alle twijfels en discussies weg. Iedereen kan het volledig document raadplegen via de website van Brandweer Zone Rand.”

Wespennest = betalen

“Eén van de meest concrete voorbeelden, is het vernietigen van een wespennest. Vaak was voor de mensen niet duidelijk of ze de brandweer hiervoor moesten betalen of niet. Voor het verwijderen van een wespennest, ongeacht waar die zich bevindt, rekenen wij vanaf nu een vaste kost van 40 euro aan. Het leegpompen van kelders of het weghalen van ingestorte schouwen of losgekomen dakgoten zijn betalende interventies als dat gevolgen blijken van slecht onderhoud. Uit ervaring weten we dat katten die in bomen kruipen er altijd zelf wel weer uit raken, maar wie daar toch hulp van de brandweer voor inroept, betaalt 210 euro.”

Verzekering

“Wanneer mensen beroep doen op de brandweer om hen te helpen na stormschade zullen zij een factuur van ons ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het wegzagen van omgevallen bomen of het leegpompen van een kelder na wateroverlast. In de meeste van deze gevallen zijn de mensen daarvoor verzekerd via hun brandverzekering. Concreet betekent dit dat ze de kosten kunnen recupereren via hun verzekeringsmakelaar. En natuurlijk werkt de brandweer in levensbedreigende omstandigheden wel altijd gratis.”

Vals alarm

“De eerste keer dat het technisch alarm van je woning faalt, rekenen wij daar geen kosten voor aan. Krijgen we binnen de twaalf maanden opnieuw een onnodige oproep van je alarminstallatie, dan kost die interventie 800 euro. Het is dus belangrijk om dit jaarlijks te laten nakijken door je installateur. Ook de valse, kwaadwillige oproep naar de brandweer is opgenomen in het vernieuwde retributiereglement. Als we kunnen achterhalen wie kwaadwillig en onnodig onze diensten deed uitrukken, betaalt daarvoor 1500 euro”, geeft Katrien De Maeyer, zonecommandant van Brandweer Zone Rand nog mee.

Meer info: www.brandweerzonerand.be

Bron: gemeente Essen
Foto: Noordernieuws.be

Facebook287
Twitter
Follow Me
Tweet