Laatste nieuws:
Troostkoffers helpen kinderen bij verliesverwerking

Troostkoffers helpen kinderen bij verliesverwerking

In de bib van Wuustwezel kan je voortaan een troostkoffer lenen. Deze koffers zijn gevuld met boeken over verliesverwerking en zijn bedoeld voor kinderen, die te maken krijgen met verlies van een geliefde.

Drie koffers

“Er zijn drie koffers samengesteld voor verschillende leeftijdsgroepen”, vertelt bibliothecaris Jan De Meester. “We hebben een koffer voor kinderen van 2,5 tot 7 jaar, een voor 8 tot 12 jarigen en tenslotte een voor jongeren van 12 jaar en ouder.“ “De koffers bevatten materialen, boeken en activiteiten die zijn afgestemd op de emotionele behoeften en begripsniveaus van de betreffende leeftijdsgroepen”, vult schepen voor gezondheidsbeleid May Aernouts aan. “Naast boeken voor de kinderen en hun ouders, bevatten de koffers materialen zoals een knuffel, knutselprojecten, bellenblaas en schrijfboekjes. Allemaal zaken die hen kunnen ondersteunen in moeilijke tijden. De materialen zijn samengebracht in een mooi rieten mandje.”

Emoties bespreekbaar maken

“We hebben ons bij de samenstelling van de troostkoffers laten bijstaan door Leen Loos uit onze gemeente”, weet schepen Katrien Kempenaers, die verantwoordelijk is voor de bibliotheek. “Zij heeft zich met haar organisatie ‘Tot aan de maan …’ gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen rond afscheid. Zij weet dus als geen ander waar de kinderen nood aan hebben.” Volgens May Aernouts sluit het idee voor de troostkoffers aan bij het initiatief van Warme William. “We willen dat mensen niet met hun zorgen blijven rondlopen, maar hen aanmoedigen om emoties bespreekbaar te maken. Daarnaast steunen we ook het Berrefonds, waar ouders van sterenkindjes een koesterkoffer kunnen lenen. Daarnaast werken sommige scholen al rond rouw en verlies. Deze nieuwe troostkoffers vormen een laagdrempelige aanvulling voor kinderen die daar behoefte aan hebben. Want het mentaal welzijn van onze kinderen staat bij ons, als Kindvriendelijke gemeente, hoog op de agenda”, zo besluit Katrin Kempenaers.

De troostkoffers zijn vanaf begin april gratis beschikbaar in de bib. Je kan ze reserveren via de website wuustwezel.bibliotheek.be, via mail naar bibliotheek@wuustwezel.be of op het nummer 03 690 46 40.

Bron en foto: Lokaal bestuur Wuustwezel

Facebook27
Twitter
Follow Me
Tweet