Sneller promotie maken? 4 slimme stappen naar je volgende functietitel

Sneller promotie maken? 4 slimme stappen naar je volgende functietitel

Wil je graag promotie maken? Wacht daar dan niet passief op. Sommige zaken heb je daarvoor zelf in de hand.

Vooreerst: niet elke promotie ziet er hetzelfde uit. De klassieke, verticale promotie brengt (meestal) een hoger loon, een nieuwe functietitel en meer verantwoordelijkheid. Maar er zijn ook horizontale promoties, waarbij je overstapt naar een andere rol op hetzelfde niveau – denk aan een specialisatie of verbreding van je functie.

 

Daarnaast bestaat de zogenaamde ‘stille’ promotie: je krijgt meer verantwoordelijkheden en soms zelfs een nieuwe titel, maar vaak zonder loonsverhoging of extra voordelen. Goed voor je cv en vaardigheden, maar soms een teleurstelling in de praktijk. Los hiervan, met deze strategieën raak je al een heel eind voor je promotie.

Lever topwerk (en zorg dat het zichtbaar is)

Promoties zijn vaak een beloning voor je huidige prestaties. “Je resultaten zijn je beste visitekaartje,” zegt Tracy Brower, auteur van ‘The Secrets to Happiness at Work’ in Fast Company. “Maar als niemand weet wat je doet, is de kans klein dat je vooruitkomt.”

Consistent presteren – ook onder druk – is cruciaal. En mensen onthouden vooral recente prestaties. Zorg er dus voor dat je werk regelmatig opvalt, raadt Brower aan: toon hoe je een probleem hebt opgelost, deel positieve feedback van klanten of collega’s, en houd zelf bij wat je bijdraagt.

Belangrijk daarbij: wees niet opschepperig, maar zelfbewust. “Een combinatie van vertrouwen en nederigheid maakt je het meest geloofwaardig én sympathiek,” aldus Brower.

Doe dat beetje extra (en blijf leren)

Goede prestaties zijn belangrijk, maar minstens even bepalend is je groeipotentieel. Val op door net dat beetje extra te doen: verbeter een proces, los een terugkerend probleem op of bied hulp aan een overbelaste collega.

Investeer, zo raadt Brower aan, ook actief in je eigen ontwikkeling: volg opleidingen, vraag om feedback en neem projecten aan buiten je comfortzone. “Werkgevers zoeken naar mensen die mee kunnen groeien met het bedrijf – en liefst een stapje voor zijn.”

Vergroot je zichtbaarheid (en netwerk)

Wie promotie krijgt, wordt vaak gesteund door collega’s of leidinggevenden die hun stem laten horen. Doe dus binnen je organisatie aan netwerken. Authenticiteit, interesse en energie worden daarbij zeker gewaardeerd – je hoeft geen geboren netwerker te zijn om een connectie te maken met mensen.

Zoek naar kansen om samen te werken over de grenzen van je functie heen, raadt Brower aan. “Word zichtbaar in werkgroepen, projecten of initiatieven. Hoe meer mensen jou kennen, hoe groter de kans dat jouw naam valt bij een promotiebeslissing.” Investeer zeker ook in een goede relatie met je leidinggevende. Wees daarbij transparant over je doelen, deel je vorderingen en vraag oprechte feedback.

Kies je moment (en vraag ernaar)

Uiteindelijk is het belangrijk om je ambitie uit te spreken. Maar dat doe je pas nadat je resultaten hebt geboekt en goodwill hebt opgebouwd. Zet je prestaties op een rij, laat zien welke meerwaarde je hebt gebracht en leg uit hoe je nog meer wilt bijdragen in een hogere of nieuwe rol.

Onderbouw je verzoek met feiten, niet met gevoelens of frustratie. Toon ook je langetermijnbetrokkenheid. “Promotie krijg je niet alleen omdat je vindt dat je het verdient, maar omdat je hebt laten zien dat je er klaar voor bent.”

Daarbij moet je die ene valkuil zeker vermijden: vragen om promotie ‘omdat het nu eenmaal tijd is’. Richt je in plaats daarvan op de waarde die je brengt – én blijft brengen.

Bron: Jobat.be
Foto: PixaBay

Facebook2
Twitter
Follow Me
Tweet