Laatste nieuws:
organische remblokken

Remblokken kiezen, van organisch tot keramisch

Gegroet, beste lezers! In de wereld van autotechnologie kan het kiezen van de juiste remblokken een aanzienlijke invloed hebben op de veiligheid en het comfort van je rijervaring. Remblokken zijn meer dan alleen reserveonderdelen; ze zijn je eerste verdediger in noodgevallen. In dit artikel bekijken we de belangrijkste soorten remblokken zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken op basis van je behoeften en omstandigheden.

Het onderhoud van het remsysteem van je auto is van cruciaal belang voor jouw veiligheid en die van andere weggebruikers. Net als elk ander voertuigonderdeel vereisen remmen constante aandacht voor perfecte prestaties. Bij het kiezen van nieuwe remblokken is het belangrijk om te overleggen met experts om er zeker van te zijn dat de keuze de juiste is en niet ten koste gaat van de veiligheid.

Remmen zijn een van de belangrijkste veiligheidssystemen in een auto. Het onderhoud ervan bestaat niet alleen uit het vervangen van versleten onderdelen, maar ook uit het voorkomen van mogelijke storingen en ongelukken. Regelmatige professionele inspectie kan helpen om verborgen problemen op te sporen die misschien niet zichtbaar zijn voor de bestuurder. Het is essentieel om de onderhoudsaanbevelingen van de fabrikant op te volgen.

Statistieken over typen remvoeringen
Bron van informatie Type statistiek Voorbeeldinformatie
Analytische bedrijven (Statista) Marktaandeel van verschillende soorten remblokken in Europa – Semi-metaal: 45%
– Keramiek: 28%
– Organisch: 22%
– Laagmetaal: 5%
Analytische bedrijven (Market Research Future, Technavio) Prognoses voor de markt voor remblokken in Europa – Daling van het marktaandeel van semi-metalen remblokken tot 42% tegen 2028
– Toename van het marktaandeel van keramische remblokken tot 30% tegen 2028.
Websites en forums voor autobezitters (verwijderde onjuiste URL, ADAC) Enquêtes en onderzoeken naar de voorkeuren van autobezitters – 65% van de autobezitters in Duitsland geeft de voorkeur aan semi-metalen remblokken.
Websites van fabrikanten van remblokken (Brembo, Bosch) Populariteit van verschillende soorten remblokken onder klanten – Op de website van de fabrikant “Brembo” zijn keramische remblokken het meest gewild in Europa.
Autowerkplaatsen Typen remblokken die het meest worden gemonteerd in Europa – In autowerkplaatsen in heel Europa worden het vaakst semi-metalen remblokken gemonteerd.

Remblokken, een belangrijk onderdeel van het remsysteem van een auto dat verantwoordelijk is voor effectief remmen, zijn er in verschillende soorten, elk ontworpen voor specifieke omstandigheden en voertuigtypes. Hier zijn de belangrijkste soorten remvoeringen:

 1.  Organisch niet-asbesthoudend (NAO)

Organische remblokken zijn gemaakt van verschillende vezels, rubber, koolstof en andere bindmiddelen gemengd met vulstof en samengeperst onder hoge druk en temperatuur. Ze bevatten geen asbest en zijn dus milieuvriendelijker.

Voordelen:

 • Lagere kosten.
 • Stille werking.
 • Zacht remmen, waardoor de schijven minder slijten.

Nadelen:

 • Snelle slijtage bij hoge belastingen en temperaturen.
 • Verminderde prestaties in agressieve of raceomstandigheden.
 1.  Metalen

Metalen pads bevatten een aanzienlijke hoeveelheid metaal (staal, ijzer, koper, enz.), wat ze stijf maakt. Ze worden gemaakt door metaalpoeders te mengen met grafiet en andere vulstoffen.

Voordelen:

 • Hoge thermische geleidbaarheid en slijtvastheid.
 • Doeltreffender in extreme omstandigheden zoals racen of zwaar gebruik.

Nadelen:

 • Hoger remgeluid.
 • Kan remschijfslijtage versnellen.
 1.  Keramisch

Keramische remblokken zijn gemaakt van keramische vezels, bindende rubbermaterialen en fijn gedispergeerde metaalpoeders. Ze worden steeds populairder vanwege hun eigenschappen.

Voordelen:

 • Lange levensduur.
 • Minder stof en geluid in vergelijking met metalen voeringen.
 • Stabiele remprestaties over een breed temperatuurbereik.

Nadelen:

 • Hogere prijs in vergelijking met metalen en organische remblokken.
 • Kan minder effectief zijn bij zeer lage temperaturen.
 1.  Combinatie (hybride)

Combinatiedekens bevatten elementen van alle drie de vorige types in een poging om hun beste kwaliteiten te combineren.

Voordelen:

 • Universele remwerking.
 • Geschikt voor verschillende bedrijfsomstandigheden.

Nadelen:

 • De kosten zijn hoger dan organische remblokken.
 • Kan compromissen hebben in slijtvastheid en temperatuurstabiliteit, afhankelijk van de verhouding van de componenten.
Remvoeringen kiezen

De keuze van remblokken hangt af van de omstandigheden waarin de auto wordt gebruikt, de persoonlijke voorkeuren van de bestuurder en natuurlijk het type auto. Voor stedelijke en normale rijomstandigheden zijn organische of keramische remblokken geschikt, terwijl het voor sportief of zwaar gebruik beter is om metalen of combinatie remblokken te kiezen.

Het is ook belangrijk om bij de keuze van remblokken rekening te houden met de aanbevelingen van de autofabrikant en de ervaring van professionals om de veiligheid en doeltreffendheid van het remsysteem te maximaliseren.

Hoe vaak moeten remmen worden vervangen?

De levensduur van remonderdelen hangt af van veel factoren: je rijstijl, het soort wegen waarop je rijdt en de algehele staat van je voertuig. Over het algemeen wordt aanbevolen om de remblokken elke 20.000-50.000 kilometer te vervangen, maar dit kan variëren. Remschijven gaan langer mee, maar soortgelijke factoren beïnvloeden ook hun slijtage. Regelmatige inspectie door een professional, ten minste eenmaal per jaar, zal helpen om precies te bepalen wanneer vervanging nodig is.

Tekenen van remproblemen

Sommige tekenen kunnen duiden op remproblemen: piepen of knarsen bij het remmen duidt vaak op versleten remblokken of remschijven. Als het rempedaal zacht of sponsachtig aanvoelt, kan dit ook een teken zijn van een defect. Het is belangrijk om dergelijke symptomen niet te negeren en zo snel mogelijk naar een vakman te gaan. Als je de staat van je remmen goed in de gaten houdt, voorkom je gevaarlijke situaties en kun je veilig rijden.

Regelmatig remonderhoud is een serieuze taak die zorgvuldige en verantwoorde aandacht vereist. Door te investeren in kwaliteitsremblokken en -onderdelen en door aandacht te besteden aan het remgedrag van je auto, kun je veilig de weg op. Onthoud dat remonderhoud net zo belangrijk is als elk ander onderdeel van je auto, omdat de veiligheid van alle weggebruikers ervan afhangt.