Laatste nieuws:
Patrick Vandoren wint de Howard Dill Award - Best looking Pumpkin - Belgisch kampioenschap Pompoenwegen - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_2383u70

Patrick Vandoren heeft de mooiste!

Zaterdag 3 oktober was het Belgisch Kampioenschap Pompoenwegen in Kasterlee. Er waren drie categorieën: de zwaarste pompoen, de zwaarste squash (groene pompoen) en de mooiste. Patrick Vandoren uit Essen-Wildert deed mee aan de categorie voor de mooiste pompoen.

Patrick Vandoren heeft de mooiste!

Twee keer winnaar bij de Pompoenstoet

Al twintig jaar kweekt Patrick Vandoren pompoenen. “Met een aantal leden van KWB besloten we tussen pot en pint om pompoenen te gaan kweken”, legt Patrick uit. “Bij de Pompoenstoet heb ik twee keer gewonnen met de zwaarste pompoenen, een van 154,5 kilo en de tweede was 256,1 kilo. Vorig jaar werd ik tweede en die woog 516 kilo, die ik verkocht aan de kunstenares Katie Heck, die er een prachtig bronzen beeld van maakte.

Patrick Vandoren heeft de mooiste!

Belgisch Kampioenschap Pompoenwegen

“Sinds enkele jaren doe ik mee aan het Belgisch Kampioenschap Pompoenwegen in Kasterlee. Dit is een van oorsprong Amerikaanse organisatie, die wereldwijd verspreid is. Ieder land heeft zijn eigen weging en alle uitslagen worden opgestuurd naar de hoofdorganisatie in Amerika. Elk jaar zijn er in het voorjaar veilingen voor pompoenzaad, waar je zaad van de grootste pompoenen kunt kopen. Voor de pompoen van 516 kilo kocht ik het zaad bij een goede kweker. Voor de pompoen van dit jaar, die bij de weging als mooiste werd gekozen, heb ik zaad van eigen kweek gebruikt.”

Patrick Vandoren heeft de mooiste!

Honderd dagen

“We zaaien in maart en het zaad moet op kamertemperatuur kiemen. Zodra het plantje twee blaadjes heeft, wordt hij overgezet in een grotere pot voor een goede bladontwikkeling. Begin april wordt de plant in volle grond gezet en wordt er een overkapping van fleecedoek gemaakt, om het te beschermen tegen de weersomstandigheden. Een pompoen heeft honderd dagen nodig om te groeien en in juni en juli groeit de vrucht het snelst. Komen er meerdere pompoenen aan een plant, dan bepaal je welke de goede wordt. De andere worden dan verwijderd, net als de zijscheuten, zodat die ene pompoen alle voeding krijgt.”

Patrick Vandoren heeft de mooiste!

De eerste prijs voor de mooiste pompoen van België

“Bij de keuring voor de mooiste pompoen wordt gekeken naar de kleur en de vorm en de pompoen ik nu gekweekt heb, voldeed aan de gestelde eisen. Halverwege de wedstrijd werd ik gewaar dat ik kans maakte, omdat hij opzij werd gelegd. Om 17:00 was de prijsuitreiking en het was bingo! Ik had de eerste prijs voor de mooiste pompoen van België! Mijn vrouw Martha en ik waren verbijsterd en supertrots.” “Ik dacht, dat heeft hij toch maar mooi geflikt!” straalt Martha. “Hij was er bijna het hele jaar mee bezig, dus dit is een prachtige beloning.” “Op 17 oktober is er nog een weging in Sint-Lenaarts, die is met gesloten deuren vanwege corona”, zegt Patrick. “Daarna zal ik de pompoen te koop aanbieden.”

Patrick Vandoren wint de Howard Dill Award voor mooiste pompoen - Best looking Pumpkin - Belgisch kampioenschap Pompoenwegen - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_2375

Patrick Vandoren heeft de mooiste!

Foto’s: Patrick Vandoren, Noordernieuws.be

NN

Facebook92
Twitter
Follow Me
Tweet