Laatste nieuws:
Mijn telefoon is in het water gevallen, wat nu

Mijn telefoon is in het water gevallen, wat nu?

Plons! Plots is uw telefoon in het water gevallen! Wat moet u nu doen? Werken die bekende trucjes echt wanneer uw smartphone in het water is gevallen?

We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder draagbare telefoon. Onze smartphone kleeft als het ware aan onze handpalm: op het werk, tijdens vakanties, in de badkamer en zelfs in de intimiteit van onze toiletten. Maar één seconde van onoplettendheid kan grote gevolgen hebben. Is uw telefoon in het water gevallen? Dat gebeurt sneller dan u denkt: in de wc-pot, in uw bad, in het zwembad of tijdens het zwemmen in de zee, …

Op dat moment slaat de paniek toe. U weet immers dat water en elektronische toestellen niet meteen de beste vrienden zijn. Toch is er een lichtpuntje: wanneer een telefoon in het water is gevallen, dan is een herstelling vaak toch nog mogelijk. We geven u onze tips.

Telefoon in het water gevallen: de 3 beste reflexen

1. Schakel uw telefoon uit
Indien u uw telefoon terugvindt, schakelt u hem het best meteen uit. Zelfs wanneer het scherm nog lijkt te werken, zet u de telefoon het best uit, al dan niet geforceerd. Water kan immers kortsluitingen en dus onherstelbare schade veroorzaken.

Nog een tip: begin het toestel niet hevig te schudden om het water eruit te krijgen. Er kan inderdaad misschien wat water wegvloeien maar tegelijk kunt u delen van de telefoon die nog droog zijn, nat maken.

2. Haal uw telefoon uit elkaar
Haal uw telefoon uit elkaar in de mate van het mogelijke. Neem de simkaart alsook de batterij uit het toestel. Maar opgelet, begin niet zelf voor hersteldienst te spelen. Lijkt het u te gewaagd om uw smartphone uit elkaar te halen, doe het dan niet. Soms is niets doen nog het beste.

3. Maak uw telefoon schoon met (een beetje) water
Leest u wel goed? Nog meer water toevoegen? In sommige gevallen kan dat nuttig zijn. Wanneer uw telefoon in het water gevallen is en het water vuil (toilet of vaatwasser) of erg zout (zeewater) is, dan vergroot dit het risico op onherstelbare schade. Zout water tast uw telefoon immers sterk aan en zorgt voor oxidatie van de elektrische circuits. Maak uw smartphone schoon met helder water of nog beter, met gedemineraliseerd water (zoals voor het strijkijzer). Wees echter steeds erg voorzichtig en overdrijf zeker niet met de gebruikte hoeveelheid.

Het is dus nuttig om uw smartphone te spoelen wanneer hij in contact is geweest met vuil water. Ga wel zeer zorgvuldig te werk wanneer u vuil verwijdert of potentieel besmette delen ontsmet. Indien u uw telefoon wilt ontsmetten, dan gebruikt u beter een ontsmettend doekje dat niet te vochtig is.

Hoe droogt u een smartphone die in het water is gevallen?

1. Gebruik nooit warmtebronnen
U zou kunnen denken dat een telefoon sneller droogt met behulp van een warmtebron. Maar dat is absoluut niet het geval! Indien u een haardroger gebruikt of de smartphone op een radiator of in de zon legt, dan maakt u de situatie alleen maar erger. De combinatie water-warmte zorgt voor condensatie, wat het oxidatieproces versnelt in de elektrische circuits.

2. Werken de wondertrucjes die je op het internet vindt?
Werkt het alom bekende trucje met de rijst wanneer uw telefoon in het water gevallen is? De meningen daarover lopen nogal uiteen. Rijst als hulpmiddel blijkt in sommige gevallen soelaas te bieden. Weet echter ook dat rijst een averechts effect kan hebben en de corrosievorming in uw telefoon kan versnellen. Hetzelfde geldt voor trucjes met alcohol(gel) of met silicagel. Als het begint te lijken op tovertrucjes, dan is het meestal ook gewoon te mooi om waar te zijn. De meest eenvoudige oplossingen (zoals drogen met de hand) zijn vaak de beste.

3. Droog met de hand, … en wacht
Is uw smartphone in het water gevallen? Dan is de beste oplossing nog altijd om hem met de hand te drogen en een beetje geduld uit te oefenen. Houd uw telefoon verticaal vast en dep voorzichtig met een sponsje of met absorberend papier. Doe dat zo nauwkeurig en voorzichtig mogelijk en maak ieder hoekje schoon (de oplaadzone, de aansluiting voor de koptelefoon, de luidspreker, de microfoon). Gebruik indien nodig een wattenstaafje. Nadat uw telefoon schoongemaakt is, laat u hem verder drogen. Wanneer uw telefoon opnieuw volledig droog is, dan wacht u het best nog één of twee uur. Laad de telefoon zeker niet op tijdens het drogen.

4. Doe een beroep op een hersteldienst
Start uw telefoon nog steeds niet op? Ga dan langs bij een erkende hersteldienst of vraag advies in de winkel waar u de smartphone hebt gekocht. De schade kan groot zijn: zelfs uw batterij en/of geheugenkaart kunnen aangetast zijn. Ook wanneer uw telefoon opnieuw perfect lijkt te werken, kan het geen kwaad om hem toch te laten nakijken.

Opgelet: wanneer een telefoon in het water gevallen is, dan is dit meestal niet gedekt door de garantie. U draait dan zelf op voor de herstelling of de vervanging van het toestel.

Laatste tips…

om altijd en overal toe te passen
De beste tip de we nog kunnen meegeven: spring op een verstandige en voorzichtige manier om met uw telefoon. Wees extra waakzaam – zeker ook op vakantie! – wanneer u op risicovolle plaatsen bent (het strand of het toilet) en zorg voor de nodige bescherming. Er bestaan waterdichte zakjes of tasjes, die uw kostbare smartphone kunnen beschermen.

Mocht het noodlot toch toeslaan en u een nieuwe telefoon moet kopen, kies dan voor een waterdicht exemplaar. U vindt er steeds meer op de markt.
Daarnaast is het aangewezen om regelmatig updates uit te voeren. Zo vermijdt u dat uw gegevens onherroepelijk verloren gaan. Verbind uw telefoon met uw computer of sla uw gegevens op in de Cloud! Beter voorkomen dan genezen: houd uw telefoon uit de buurt van water en vloeistoffen!

Safe & Connected, voor een blijvende en veilige IT-verbinding

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook18
Twitter
Follow Me
Tweet