Laatste nieuws:
Mijn laptop is nat geworden: wat nu?Mijn laptop is nat geworden: wat nu?

Mijn laptop is nat geworden: wat nu?

De drie belangrijkste acties wanneer uw laptop in aanraking komt met water of vocht: stekker uittrekken, drogen en… wachten. We geven meer uitleg.

O jee ! Help !! U morst met een glas water, cola of een tas koffie op uw toetsenbord. Of u liet uw computer achter in een hevige regenbui. Uw laptop is nu helemaal nat… Het heeft geen zin om te vloeken of om verweesd te blijven kijken. U moet vooral snel actie ondernemen. Blijf kalm en volg onderstaande tips:

Uw laptop is nat geworden: drie dringende acties

1. Alles ontkoppelen
-U hoeft geen professor in de fysica te zijn om te weten dat water en elektriciteit niet de beste vrienden zijn. Indien uw computer in aanraking is geweest met water, ontkoppel dan onmiddellijk de elektrische voeding: zo vermijdt u kortsluitingen die schade kunnen veroorzaken.
-Vervolgens forceert u de afsluiting van uw computer door enkele seconden de aan-uitknop ingedrukt te houden. Trek u even niets aan van de programma’s die nog openstaan.
-Ten derde ontkoppelt u alle verbonden toestellen. Denk maar aan de muis, het tweede scherm, de USB-sleutel en de andere opslagmedia voor gegevens. Zo vermijdt u dat de kortsluitingen ook schade zouden toebrengen aan uw andere toestellen.

Neem indien mogelijk ook de batterij weg. Opgelet: begin uw computer niet zelf uit elkaar te halen wanneer u geen of weinig ervaring hebt met informatica.

2. Alles drogen

De tweede handeling die u moet uitvoeren bij een laptop die in aanraking is geweest met water, is zoveel mogelijk vloeistof wegnemen. Twee hulpmiddelen zullen u hierbij helpen:
De zwaartekracht
-Een microvezeldoek, een badhanddoek of absorberend papier
-Zet uw computer ondersteboven en richt het toetsenbord naar beneden op een doekje. U kunt uw computer ook omdraaien boven een wasbak maar let op om geen extra schade te veroorzaken. Dankzij de zwaartekracht zal het meeste water uit uw laptop lopen.
-Schud niet met uw computer maar laat de zwaartekracht haar werk doen. Het water loopt er dan minder snel uit maar door te schudden loopt u het risico dat vocht zich verplaatst naar nog droge zones.
-Veeg de externe delen van uw laptop zoveel mogelijk droog met behulp van een spons, een handdoek of absorberend papier. Ga over het toetsenbord, maak de verschillende uitgangen (stekker, USB-aansluiting) alsook de technische openingen (ventilatie van de batterij) droog.

Hebt u een dikkere vloeistof gemorst, zoals frisdrank?
Maak uw spons een beetje vochtig. Water kan al serieuze schade toebrengen, maar vloeistoffen zoals frisdrank zijn wellicht nog schadelijker. Aarzel niet om onmiddellijk de klantendienst te contacteren van het computermerk of uw verkooppunt om raad te vragen.

Haardroger en rijstbad
U kunt proberen om uw laptop te drogen met een haardroger. Let wel op het volgende:
-Zet de haardroger op de laagste temperatuur. Een hoge temperatuur kan immers nog meer schade toebrengen aan uw computer.
-Maak eerst de verschillende openingen droog met de hand. Met de haardroger kunt u immers de waterdruppels terug naar binnen blazen.
-Op sommige websites vindt u het advies om een rijstbad te gebruiken om uw computer te drogen. Zoals vermeld in ons artikel over telefoons die in het water vallen, heeft deze techniek voor- maar ook nadelen (het versnelt de corrosie).

3. Wachten en beetje bij beetje testen

Laat uw laptop drogen in de lucht gedurende minstens 24 uur. Doe geen poging om het proces te versnellen door de computer bij een radiator te zetten of bloot te stellen aan de zon. Het wordt afgeraden om uw toestel bloot te stellen aan hoge temperaturen. Dat kan immers een negatief effect hebben op de werking. Zoals het spreekwoord zegt: “geduld is een schone deugd”. Na meer dan 24 uur is het moment van de waarheid aangebroken. U moet uw computer behandelen zoals een patiënt en stapje per stapje terug in gang zetten. Test geduldig de verschillende functies uit in deze volgorde:
-Zet de laptop aan en kijk hoe het toestel reageert
-Probeer de basisfuncties uit: het toetsenbord, de geïntegreerde muis en de stroom
-Test alle toetsen van uw toetsenbord door een eenvoudige teksteditor te openen, zoals Notepad
-Open een programma dat u het vaakst gebruikt (tekstverwerking, navigator, tekensoftware, videospel) en analyseer het gedrag van uw computer: gaat het trager dan voordien? Maakt het toestel meer lawaai?
-Controleer uw bestanden: heeft de computer al uw gegevens bewaard?
-Sluit uw andere toestellen aan (externe muis, USB-sleutel, tweede scherm) en controleer de werking
-Indien de resultaten niet naar behoren zijn, dan dient u meteen uw computer af te sluiten en een hersteldienst te contacteren. Een specialist kan uw laptop uit elkaar halen, de vochtige delen verder drogen en de beschadigde onderdelen vervangen of herstellen.

Mijn computer is nat geworden:

Hoe vermijdt u nog meer drama’s? De belangrijkste tip luidt nog altijd: houd laptops en dranken ver van elkaar. We weten echter dat in de praktijk maar weinig mensen deze aanbeveling opvolgen. Vandaar nog drie andere tips:
-Sla uw gegevens regelmatig op. Maak hiervoor gebruik van externe toestellen of van de Cloud om uw gegevens terug te vinden in het geval van averij.
-Investeer in een sterke bescherming voor uw toetsenbord. Al u moet een dergelijke beschermhoes wegnemen om de computer te gebruiken, het toetsenbord blijft de rest van de tijd wel beschermd.
-Onderschrijf een verzekering wanneer u uw laptop koopt, bij het verkooppunt, bij het merk zelf of bij een verzekeraar.

Bron: Europ-Assistance.be
Foto: Pxhere

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet