In de eerste helft van 2025 zijn binnen de provincie Antwerpen al meer dan 3.000 rijbewijzen ingetrokken wegens gsm-gebruik achter het stuur. Deze strenge maatregel maakt deel uit van een nieuwe verkeersveiligheidsrichtlijn die sinds 1 januari 2025 van kracht is op vraag van het parket van Antwerpen.
Strengere aanpak van gsm-gebruik tijdens het rijden
De politiezones in provincie Antwerpen passen sinds begin dit jaar een verstrengde richtlijn toe: bestuurders die betrapt worden op het vasthouden of gebruiken van een smartphone of ander mobiel elektronisch apparaat achter het stuur, riskeren een onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs voor 15 dagen. Dit beleid kadert in de strijd tegen afleiding in het verkeer, een van de grootste oorzaken van verkeersongevallen. Onderzoek wijst uit dat jaarlijks tot vijftig verkeersdoden en 4.500 gewonden in België gelinkt worden aan gsm-gebruik tijdens het rijden. Het maakt van smartphonegebruik één van de zogenaamde ‘killers in het verkeer’.
3.152 rijbewijzen ingetrokken in zes maanden tijd
Sinds de invoering van de richtlijn werden in totaal 3.152 rijbewijzen ingetrokken in Antwerpen — dat is gemiddeld zeventien intrekkingen per dag. Naast het tijdelijke rijverbod van vijftien dagen, volgt ook een onmiddellijke geldboete van 174 euro.
Wat zegt de wet?
Volgens artikel 8.4 van de Wegcode is het verboden om een mobiel elektronisch apparaat met een scherm te gebruiken, vasthouden of manipuleren tijdens het rijden, tenzij dit toestel in een daarvoor bestemde houder aan het voertuig bevestigd is. Enkel wanneer het voertuig stilstaat of geparkeerd is, geldt een uitzondering. Overtreders begaan hiermee een derdegraads verkeersovertreding. Een overtreding van de derde graad kan volgende sancties opleveren:
– Geldboete: De hoogte van de boete varieert, maar ligt tussen €30 en €500, vermenigvuldigd met de opdeciemen.
– Rijverbod: Een rijverbod kan worden opgelegd voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar.
– Dagvaarding: In sommige gevallen kan de overtreder worden gedagvaard voor de politierechtbank, waar een rechter de strafmaat bepaalt.
– Beginnende bestuurders kunnen extra zwaar gestraft worden voor overtredingen van de derde graad.
– Bij herhaalde overtredingen binnen een jaar kunnen de boetes verdubbeld worden.
Bron: PZ Grens
Foto: Pxhere