Laatste nieuws:
Marjolein Muns - Hobby Beeldhouwen - Atelier - lessen
Marjolein met haar lieve hond Beau

De bijzondere hobby van… Marjolein Muns!

Een stuk steen of een brok klei en daaruit halen wat er eigenlijk in verstopt zit. Marjolein Muns (47) is beeldhouwer en ontwikkelde deze passie na de geboorte van haar eerste dochter.

Beeldhouwen aan de Academie voor Beeldende Kunsten

“In Brasschaat ben ik van mijn eerste dochter bevallen”, vertelt Marjolein. “Toen we haar aan gingen geven, zag ik een affiche voor volwassenenonderwijs aan de Academie voor Beeldende Kunsten en dan met name beeldhouwen. Als hobby tekende ik graag, vond klussen leuk en was erg handig, maar wilde toch iets anders gaan doen. Beeldhouwen was nog een onbekend terrein.”

101 Marjolein Muns - Beeldhouwer - Atelier - Lessen - Noorderniews 2022 - s80

Varianten op de opdrachten

“De cursus was in Brasschaat en al bij de eerste les had ik het gevoel dat ik mijn plek had gevonden, ik voelde me er meteen thuis. De eerste opdracht was een kubus maken. Dat was echt geweldig, want je leerde daarmee om de essentie weer te geven. Het gaat om de lijnen, niet om de vlakken, de lijnen maken de vorm. Je leerde er op een heel andere manier naar dingen te kijken. Ik had er een heel goede leraar, Raf Thijs. Zijn opbouwende kritiek was heel kostbaar en gaf me veel inzichten.

Atelier

Na het eerste jaar op de academie ben ik een atelier gestart. Ik had deelgenomen aan een expositie van de academie, waar ik de aanmoedigingsprijs voor een beeld mocht ontvangen. Mensen zagen dat, ze vonden het mooi en spraken me erover aan. Ze wilden er meer over leren, maar zagen het niet zitten om elke keer naar de academie te gaan. Met deze vraag ben ik een atelier gestart. Ik wilde mensen de kans geven om te komen als ze er zin in hadden. Het moest geen verplichting zijn of worden.”

102 Marjolein Muns - Beeldhouwer - Atelier - Lessen - Noorderniews 2022 - s80

Ontwerp met klei

“Mensen kwamen en waren enthousiast. Als ze kwamen liet ik ze experimenteren met de verschillende materialen (klei, steen, was ….), aan de hand van wat voorbeelden. De materialen kunnen ook afgestemd worden op de fysieke mogelijkheden van iemand. Toen ik startte was het heel veel klei en afgietsels maken van gips. Met klei bouw je iets op, het is gewoon heel anders dan steen. Zelf maak ik altijd een ontwerp van klei. Dan kijk ik welk materiaal ik ga gebruiken, brons, steen, messing of polyester en hoe groot ik het wil maken. Een klein model kan bijvoorbeeld een groot beeld worden.”

Geduld

“Met klei en zacht steen, zoals speksteen, heb je snel resultaat en het is fysiek minder inspannend. Werk je echter met albast, serpentijn, galastone, arduin of marmer, dan moet je echt geduld hebben. Bovendien weet je niet wat er in de steen zit, dat is altijd een risico. Er kunnen onregelmatigheden in zitten, barsten of zelfs fossielen. Ben je bijna klaar met je ontwerp, dan heb je kans dat het bij het bewerken openbarst of dat er een stuk uit valt. Maar dat is ook een uitdaging, want dan kun je er iets anders en zelfs mooiers van maken. Uiteraard kan het altijd gerepareerd worden, we vinden altijd een oplossing. Er wordt vaker gekeken naar nieuwe mogelijkheden en er dan toch verder mee te gaan. Het komt in ieder geval altijd goed.”

Marjolein Muns - Beeldhouwer - Atelier - Lessen - Noorderniews 2022 - HDB_5833s

Ontwikkelen van talenten

“Vanwege corona zijn een aantal cursisten weggebleven, maar je merkt dat mensen het missen en terugkomen. De leeftijden van de cursisten variëren heel sterk, tussen de 6 en 90 jaar. Ze komen overal vandaan, uit de buurt van Essen, Kalmthout, Kapellen, Brasschaat, maar ook Antwerpen, Wijnegem en over de grens uit Roosendaal, Bergen op Zoom, Vlissingen, ….
Daar ben ik trots op, dan heb ik een plek kunnen neerzetten, waar ze zich thuis voelen en graag naar toe terugkomen. Waar ze zichzelf kunnen zijn en hun creativiteit kunnen ontdekken. Vooral dat laatste is heel erg belangrijk. Mensen kunnen veel meer dan ze denken en het is geweldig om te zien hoe ze hun talent ontwikkelen.”

Funcycle Club voor kids

“Mijn kinderen knutselden altijd al graag, zo ook hun vriendjes en vriendinnetjes, lekker kliederen in het atelier en moeders vroegen me voor verjaardagsfeestjes en workshops en zo ontstond de Funcycle Club voor kids. Ze konden zich bij mij uitleven met de meest uiteenlopende materialen. Vervolgens kwam de vraag naar workshops voor tieners en volwassen, die graag met beton en hout wilden werken, zoals bankjes, tijdschrifthouders, sokkels, schalen, … de DIY Design Club.”

Iedereen kan leren iets moois te maken

“Door Corona kwam een en ander stil te liggen, maar dat komt nu gelukkig weer op gang. Mensen willen gewoon weer leuke dingen doen en elkaar zien. Ik wil laagdrempelig zijn, zodat mensen zich hier thuis voelen. Dat ze hier iets kunnen maken en trots zijn als ze dat thuis laten zien. Het gaat er niet om hoe goed ze het kunnen, maar dát ze het kunnen. Want uiteindelijk kan iedereen het leren om iets moois te maken.”

Foto’s: ©Katrin Ferret, Noordernieuws.be

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook64
Twitter
Follow Me
Tweet