Laatste nieuws:
Maden in de vuilcontainer... Hoe kom je er vanaf

Maden in de vuilcontainer… Hoe kom je er vanaf?

Iedereen is ze wel eens tegengekomen… Maden. Krioelend tussen het vuilnis en ze geven ook nog eens een nare geur af.

Wat zijn maden eigenlijk?

Maden zijn de larven van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme, vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak of groencontainer, prullenbakken in huis, nat honden- of kattenvoer wat een paar uur staat, dode dieren en zelfs in open wonden. Ze komen op die plekken terecht, omdat de vlieg daar haar eitjes legt. Een vlieg kan ongeveer 1000 eitjes leggen, maar daarvan komt maar zo’n 15% van uit. Dit gebeurt voornamelijk in de zomermaanden. Bizar eigenlijk, zoveel vliegen,terwijl er 85% niet uitgekomen is..

De eitjes komen al na enkele uren uit. Hier kruipen dan kleine maden uit, die opzoek gaan naar voedsel. Maden vervellen twee keer en daarna vormen ze zich tot een pop. De transformatie van made tot een vlieg kan in zeven dagen gebeurd zijn.

Wat is de functie van maden?

Maden zijn niet erg. Sterker nog ze zijn best nuttig! Maden breken allereerst dood weefsel af. Ze kunnen enorm veel eten. Een kilo maden die zich volledig kunnen uitleven kan na een week 300 kilo wegen. Dit geeft wel aan hoeveel deze kleine beestjes kunnen eten. Elk stukje voedsel in de vuilbak gaan ze langs. Vooral vleesresten is een aangename maaltijd voor maden. Hoe meer ze eten hoe sneller ze een vlieg worden, waarna ze de vuilbak of groencontainer verlaten.

Hoe bestrijd ik maden?

Er zijn een aantal manieren om maden te voorkomen en te bestrijden. Hieronder staat wat je kunt doen!
-Je kunt maden voorkomen in de vuilbak door oude kranten tegen de wanden aan te plakken, zodat etensresten niet aankoeken.
-Mochten er al maden inzitten, dan kun je er een tak van de Hedera, oftewel de klimop, inleggen. Deze is giftig voor de maden.
-Maden vinden kokend heet water met azijn of groene zeep niet zo lekker en zullen snel verdwijnen.
-Je kan etensresten verpakken in iets wat dicht zit. Hierdoor kunnen vliegen niet bij het voedsel om daar eitjes in te leggen.
-Lavendel is een hele goede bestrijder. Los van dat het de geur aanpakt, pakt het ook de maden zelf aan. Maden vinden lavendel smerig en gaan er zelfs aan dood! Verse lavendel kan gebruikt worden, maar ook een luchtverfrisser met een lavendel geur.

Bron: Tuindingen.nl
Foto: Pxhere

Facebook405
Twitter
Follow Me
Tweet