Laatste nieuws:
Luke Lambregts - Guardian - TheMetalian - Power Metal

De bijzondere hobby van… Luke Lambregts!

Van muziek kun je genieten, maar voor sommige mensen is het een levensstijl geworden. Luke Lambregts (53) is sinds zijn dertiende groot bewonderaar van power metal, een afgeleide van heavy metal.
De combinatie van gitaarwerk en kracht

“Op mijn dertiende ben ik met mijn neef naar een optreden van AC/DC gaan kijken”, vertelt Luke. “Mijn neef vertelde dat de gitarist met een boekentas op zijn rug en in korte broek over het toneel heen en weer rende. Dat wilde ik zien! En toen ik het gezien had, wilde ik het ook kunnen. Voor die tijd had ik ook al interesse in dit genre muziek. Op mijn elfde leende ik een album van mijn buurmeisje, van Led Zeppelin. Dat vond ik werkelijk prachtig. Psychedelische rock en een voorloper van metallic bands, zoals Van Halen, Iron Maiden, Saxon, … Het is de combinatie van gitaarwerk en de kracht die het uitstraalt wat ik zo geweldig vind.”

Smoke on the water
“Ik hielp veel mee in de zaak van mijn ouders en had al gauw mijn eerste elektrische gitaar, een Hondo Les Paul model, en versterkertje bij elkaar gespaard. Mijn moeder vond het heel tof, mijn vader minder. Vooral toen ik het opzette. Hij zei: ‘Wat heb je nu gekocht!’ Ik heb mezelf het gitaarspelen aangeleerd en oefende vooral ‘Smoke on the water’ van Deep Purple. Dat oefende ik hele dagen en mijn vader riep vaak vertwijfeld: ‘KUN JE NIKS ANDERS SPELEN???’”

“Hele dagen speelde ik Smoke on the Water en mijn vader riep dan vaak vertwijfeld: ‘KUN JE NIKS ANDERS SPELEN???’”

Problem Child

“Ik luisterde veel naar muziek en probeerde dat dan na te spelen, zonder dat ik toen een noot kon lezen. Op die manier heb ik een oor voor muziek ontwikkeld. Toen ik veertien, vijftien was ben ik met twee vrienden met dezelfde interesse de band ‘Problem Child’ begonnen, naar een nummer van AC/DC. We traden op voor onze ouders, die moedeloos luisterden en geduldig wachtten tot we klaar waren. Ons bandje heeft niet zo lang bestaan.”

Innocent

Toen ontmoette ik Jurgen Theuns in Kalmthout, een drummer. Met nog vier anderen hebben we de band ‘Innocent’ opgericht. In een half jaar tijd hadden we al diverse optredens en na dat half jaar hebben we de naam veranderd naar ‘Straight Ahead’. Daar ben ik tot mijn 22ste mee bezig geweest en vanaf mijn 17de zong ik. De eerste keer dat ik zong, was ik doodzenuwachtig. Maar ik moest wel, omdat onze leadzanger zich had afgemeld, omdat hij te zenuwachtig was. Maar het ging eigenlijk best heel goed.”

Begonnen eigen nummers te schrijven

“Na mijn 22ste heb ik twee jaar geen band gehad, maar hield me wel bezig met muziek. Ik begon toen ook mijn eigen nummers te schrijven. Elk album dat door heavy metal bands werd uitgebracht kocht ik en baseerde mijn nummers op die stijlen. En nog zijn er eigen nummers uit die tijd die ik echt heel goed vind. Maar ik heb er ondertussen zoveel geschreven, dat ik ze niet allemaal meer speel.”

Revenge

“In 1989 ben ik de band ‘Revenge’ gestart met Mark Hermans, we waren allebei gitarist, en nog een drummer, een bassist en een zanger. Ons eerste optreden was in Govio, in Kalmthout bij een contest. De jury vond ons te ervaren om punten toe te kennen, want eigenlijk was de contest voor beginnende bands. We stuurden ook een videoband met onze muziek naar het ‘Head Bangers Ball’, die daar meerdere malen gespeeld is.”

Guardian en TheMetalian

“In 1992 richtte ik de band ‘Guardian’ op, samen met Ronny Smeekens, Palle Kesteloot en Ben Schalk. Twintig jaar hebben we samengespeeld en hebben in binnen- en buitenland opgetreden. Na die twintig jaar ben ik er mee opgehouden, omdat mijn gezinssituatie het vele weg zijn niet toeliet. Na een jaar heb ik een solo-project opgericht, waarin ik mijn eigen ding doe en mijn eigen muziek schrijf. Ondertussen speelt mijn zoon nu bas bij mij en heb ik een Braziliaanse drummer, Fabiano. We spelen onder de naam ‘TheMetalian’.”

Power metal nog steeds favoriete stijl

“Met Guardian en TheMetalian zijn ondertussen negen c.d.’s uitgebracht en de tiende is in de maak: ‘Stronger as before’. Ook zijn er diverse videoclips gemaakt. Ik heb mijn eigen muziekstudio en geef al heel lang gitaarles. De lessen zijn meer rock/metal getint, maar verder in alle voorkomende stijlen. Van klassiek tot trash and old school metal. Power metal is nog steeds mijn favoriete stijl, dat is mijn krachtbatterij. Maar sinds een paar jaar begin ik ook een voorliefde voor blues te krijgen. Ook daar komen messcherpe solo’s in voor, zoals bij de blues van Gary Moore. Die is ook metal gitarist geweest en dat blijf je altijd horen. Mijn muziek is een uit de hand gelopen levensstijl. Ik ken vele metalliefhebbers leer er nog steeds kennen, het is een aparte familie.”

Rock auf den Berg

“Er is een jaarlijks festival in Poberhou, vlakbij Polen, dat heet ‘Rock auf den Berg’. Daar heb ik met zowel Guardian als TheMetalian gespeeld. Een superevenement, boven op een berg, zoals de naam zegt. De muziek klinkt dan zo ver, dat is hier niet mogelijk. Daar komen altijd zo’n 8.000 mensen op af. De mensen daar zijn niet zo rijk en sparen het hele jaar om er naar toe te gaan en de bandleden een pintje te kopen. Daar word je als muzikant wel stil van en je voelt je er nederig bij.”

LWWebsite
Facebook: TheMetalian Studio (TMS) en TheMetalian

Foto’s: Kitty Rubbens, Luke Lambregts

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook102
Twitter
Follow Me
Tweet