Laatste nieuws:
Louwke Poep krijgt facelift

Louwke Poep krijgt facelift

Binnenkort laat de gemeente Kapellen het standbeeld van de ‘Treurende moeder’ – in de volksmond ‘Louwke Poep’ – in het dorpscentrum over het oud gemeentehuis, aan het begin van de Christiaan Pallemansstraat opnieuw grondig en deskundig restaureren. Dit naar aanleiding van de herdenking van 80 jaar bevrijding van Kapellen. Het standbeeld is sinds 1926 het monument voor de gesneuvelden. Na de tweede wereldoorlog werd het ook de herdenkingsplek voor de gesneuvelde Kapellenaars uit de oorlog ’40-’45.

Louwke Poep krijgt facelift 2

Kunstwerk Theo Blickx

Het beeld bestaat uit blauwe hardsteen en is vooral vervuild met zwartgrijze aanslag. Het stelt een moederfiguur met (oorspronkelijk) gevouwen handen voor, het hoofd gebogen in een kapmantel. De handen ontbreken al lange tijd, wellicht door oorlogsschade. ‘Louwke Poep’ is een kunstwerk van de Mechelse beeldhouwer Theo Blickx, die in Mechelen ook directeur van de kunstacademie was.

Oorlogsschade

Gelet op de slechte toestand van het beeld, dringt restauratie zich op. De blauwe hardsteen wordt door middel van stoomreiniging, eventueel aangevuld met een aangepast gevelreinigingsproduct, proper gemaakt. Eventueel losgekomen vullingen worden verwijderd en opnieuw opgevuld met minerale mortel. De kleur dient afgestemd te worden op het uitzicht van het beeld. De reiniging gaat hier en daar de bestaande vergulding vervagen, zodat de namen van de gesneuvelden minder zichtbaar zijn. Daarom worden de reeds vergulde letters en symbolen aan voor- en achterzijde van het beeld, na het reinigen, opnieuw verguld. Aan het beeldhouwwerk van de treurende moeder zelf wordt geen herstel uitgevoerd, de lacunes laten de oorlogsschade zien.

Het restauratiewerk werd toevertrouwd van de firma ‘Restauratie Beelhouwwerk’ uit Antwerpen voor het totaalbedrag van € 21.052,79 inclusief btw.

MLH

Foto’s: © MLH

Facebook27
Twitter
Follow Me
Tweet