Laatste nieuws:
Klokken op zolder

Klokken op zolder

Heel wat mensen hebben uurwerken, hangklokken, horloges, staande klokken, … in huis waar ze zelf de waarde niet van kennen. Tijdens ‘Klokken op zolder’ kan je op zaterdag 27 en zondag 28 april telkens tussen 14 en 17 uur je uurwerken gratis laten schatten door experts in het Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen, Van Paesschendreef 3 (nabij het Marktplein) in Kapellen. Je kan je hiervoor inschrijven via de website van de gemeente Kapellen www.kapellen.be/eloket/formulier/684/klokken-op-zolder

Opening toeristisch seizoen

‘Klokken op zolder’ is een onderdeel van de opening van het toeristisch seizoen van Kapellen. Op 27 en 28 april kan je in het Erfgoedcentrum ook de Smoldersklok bezoeken onder begeleiding van een gids. In EXPOG, de tentoonstellingsruimte van het Oud Gemeentehuis aan de Antwerpsesteenweg, vertellen gidsen je dan weer de bijzondere verhalen achter een aantal curieuze Oosterse klokken die er worden tentoongesteld. Medewerkers van volkssterrenwacht Urania nemen je mee op ruimtereis in een mobiel planetarium met een 360°- projectie. Al deze activiteiten vinden plaats tussen 10 en 17 uur en zijn gratis.

Volzet

De sessies van het echte sterren kijken op zaterdagavond, die werden aangekondigd via Info Kapellen, zijn helaas allemaal volzet. Je kan je hiervoor nog wel aanmelden op de reservelijst via de webwinkel.

Klokken op zolder 2

Hulde aan Willem Smolders

Deze bijzondere editie van de opening van het toeristisch seizoen staat helemaal in het teken van Willem Smolders, die trouwens vorig jaar 100 jaar zou zijn geworden. Deze Putse uurwerkmaker-juwelier was enorm gefascineerd door astronomie wat leidde tot de creatie van een van de meest vernuftige astronomische klokken in de wereld: de Smoldersklok. Die klok kreeg een permanent onderkomen in het Erfgoedcentrum van Kapellen. Willem Smolders bouwde tussen 1943 en 1952 het kunstwerk van 3,5 meter hoog en meer dan anderhalve ton zwaar. De klok telt 30.000 onderdeeltjes die Smolders zelf draaide op zijn kleine freesmachine. Ze werd na meer dan 10.000 arbeidsuren een staaltje van precisie, waarop allerlei astronomische gegevens af te lezen zijn van onder meer 55 wijzerplaten aan de vier zijkanten. De klok koppelt de stand van zon, maan en planeten aan de tijd op elf plaatsen in de wereld. Ook de dierenriem, de sterrenregens en de getijden in Antwerpen, Oostende, Dover en Brest worden aangeduid. Op een tussenverdieping rijdt ieder uur een treintje met wagonnetjes die elk een Belgische provincie voorstellen.

MLH

Foto: © MLH & Freepik

Facebook4
Twitter
Follow Me
Tweet