Laatste nieuws:

Kindergemeenteraad legt de eed af

Het gemeentehuis van Essen zette woensdagmiddag de deuren open voor de vertegenwoordigers van de vijfde en zesde leerjaren van de verschillende Essense lagere scholen. Schepen voor jeugd, Arno Aerden (Vooruit), had de eer om kinderen te ontvangen voor de installatie van de kindergemeenteraad.

Toewijding

De leerlingen kropen voor een middag in de rol van politici. De vertegenwoordigers van de scholen legden als ‘echte’ raadsleden van de kindergemeenteraad hun eed af in de handen van jeugdschepen Aerden. Ze beloofden om met toewijding de stem van de jongeren in Essen te vertegenwoordigen.

Educatieve blik

Schepen Aerden bood ook een educatieve blik op de principes van democratie en hoe de ‘volwassen’ gemeenteraad functioneert. Deze (korte) informatieve sessie bood de jonge raadsleden een basisbegrip van het bestuurlijke proces en de waarde van hun bijdrage aan de lokale gemeenschap.

Kindergemeenteraad legt de eed af2

Enkele problemen aangekaart

Na de eedaflegging volgde het échte werk. “Zo kaartten ze enkele problemen aan, zoals te weinig controle in fietsstraten, de slechte staat van sommige fietspaden én het teveel aan huiswerk. Maar aan dat laatste kan de gemeente natuurlijk weinig doen,” knipoogt jeugdschepen Aerden. Daarnaast werden er ook verschillende evenementen die de gemeente organiseert op een speelse manier besproken.

Verschillende bijeenkomsten

Gedurende dit schooljaar zullen er verschillende bijeenkomsten zijn van de kindergemeenteraad. Tijdens deze sessies zullen de kinderen spelenderwijs allerlei zaken leren én doen. “We kijken erg uit naar hun ideeën en interesses en hopen daarmee ook écht aan de slag te kunnen gaan,” besluit Aerden.

Facebook6
Twitter
Follow Me
Tweet