Laatste nieuws:
Kans op lekkage door hitte aanzienlijk toegenomen

Kans op lekkage door hitte aanzienlijk toegenomen

Waar de natuur, de boeren en inmiddels ook veel gewone mensen smachten naar een goede hoosbui, moeten huizenbezitters extra alert zijn als de regen terugkeert. De kans op verstopping en lekkage is door de wekenlange hitte en droogte aanzienlijk toegenomen.

Blokkade van dakgoot

Vooral dakgoten zorgen dan voor grote problemen. Doordat de goten al een tijd lang niet zijn schoongespoeld door de regen, hoopt alles wat erin valt aan takjes, bladeren en ander afval zich op. Als er dan straks in één keer een lading water doorheen moet, is er een grote kans op blokkades, met als risico lekkage.

Er is nog een reden waarom goten en regenpijpen goed onder de loep genomen moeten worden, ook als ze zijn weggewerkt in de gevel. Door de constante hoge temperatuur kunnen goten gaan uitzetten en omdat het niet voldoende afkoelt, krimpen ze ook niet meer. Ze staan dus constant op de hoogste stand, waardoor ze beschadigd kunnen raken. En niet alleen de goten en pijpen zelf kunnen scheuren, ook de soldeernaden.

Relatie weer en schade

Er is een relatie tussen droogte en hitte en het aantal lekkagemeldingen als het daarna gaat regenen. Maar dan moet het wel meer zijn dan een klein buitje. Bij een natte dag van meer dan 10 millimeter neerslag na meer dan 14 dagen droogte zijn er in de week na de natte dag veel meldingen van verstoppingen. Temperatuur lijkt hierbij een rol te spelen.

Goten en afvoerputten schoonmaken

In beide gevallen is de grootste schade te voorkomen of te beperken door, voordat het gaat regenen, goten en afvoerputten schoon te maken. Probeer alles dus na te lopen voordat het echt gaat regenen, zodat het water zonder moeite weg kan lopen en je de problemen voor bent.

Woon je in een huis met een plat dak, loop dan de dakbedekking of stadsuitlopen goed na op vuil en eventuele schade. Platte daken hebben het in deze hitte extra moeilijk en de kans op schade door droogte is, na zo veel regenloze weken, zeker toegenomen. Er zit zo een scheurtje in de bekleding, waardoor bij een flinke plensbui de kans op lekkage zeer groot is. Zeker mensen die nog op vakantie gaan doen er goed aan om hun huis ‘plensbui-bestendig’ te maken, voor ze voor een aantal weken de deur achter zich dichttrekken. Zodat ze niet terugkomen in een nat huis als tijdens hun afwezigheid de weersomstandigheden weer zijn teruggekeerd naar normale waarden.

Bron: Bouw en Wonen
Foto: Pixabay

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet