Laatste nieuws:
Juni wat moet er deze maand gebeuren in de tuin

Juni: wat moet er deze maand gebeuren in de tuin?

Een nieuwe maand, een nieuwe tuinkalender. Jij dacht al te luieren in je hangmat? Helaas. Ook deze maand is er werk aan de winkel. Wij lijsten graag even op wat je allemaal in de (moes)tuin kunt doen.

Gazon

De temperaturen stijgen. Je gazon wil op tijd en stond een maaibeurt. Desgewenst kun je het nog wat voeden met extra meststoffen zodat het mooi vol en groen is. Die vind je in elke tuin- en doe-het-zelfzaak.
Is het gedurende verschillende dagen warm en droog? En heb je een jong gazon? Zet de sproeier dan regelmatig eens op. Eén keer per week je gras lang sproeien is effectiever dan elke dag een beetje. Houdt wel rekening met eventuele waterbesparingsmaatregelen die door de overheid kunnen worden getroffen in tijden van langdurige droogte.

(Pot)planten

Geef je (pot)planten op droge dagen voldoende water en vergeet ook de meststoffen niet.
Zorg voor steunen voor je vaste planten en knip ze na de bloeiperiode ietwat terug.
Controleer je rozen op ziektes. Op warme dagen kunnen rozen plots onder de luizen zitten. Bestrijd ze met een ecologisch middel tegen rozenluis. Dat vind je in nagenoeg elke tuinzaak.

Struiken

Snoei struiken liefst voor half juni in model en mest wat bij. Op die manier vergroot je de kans op een tweede groei-impuls. Kies liefst voor een bewolkte of regenachtige dag! Snoeien in volle zon is niet goed voor de plant.

Groenten & fruit

-Bescherm je fruitplanten tegen vogels door netten te plaatsen. Op die manier smul jij binnenkort van de bessen en zijn de takken niet leeg…
-Snoei je druivelaar bij en haal hier en daar wat kleine trosjes weg zodat de andere trossen voldoende water krijgen en goed kunnen groeien.
-Heb je een serre? Dan is het nu het moment om onder andere paprika, pepers en aubergine te planten.
-Leg stro tussen je aardbeien. Op die manier verdampt de grond minder snel én blijven je aardbeien schoon.
-Plant broccoli, courgette en pompoen in volle grond. Die kun je dan tegen het einde van de zomer of het begin van het najaar oogsten.
-Zaai sla, spinazie, bonen en zomerwortel in volle grond.

Op je terras/balkon

-Hoog tijd om je hangmat en barbecue uit je tuinberging te halen, als je dat nog niet gedaan hebt!
-Onkruid tussen je terrastegels? Haal het weg met een onkruidborstel of mesje. Borstel daarna eventueel wat wit zand tussen de voegen.
-Plaats potten met lavendel op je terras of balkon om muggen weg te houden.
-Heb je een grote groenten- of kruidenbak? Het is het ideale moment om sla, radijs, rucola, kervel, bieslook, dille, peterselie, rode bieten en boontjes te zaaien.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook84
Twitter
Follow Me
Tweet