Laatste nieuws:
Je hond zwemt nooit, toch vaccineren tegen ziekte van Weil

Je hond zwemt nooit, toch vaccineren tegen ziekte van Weil?

Mijn hond zwemt niet, vaccinatie tegen de ziekte van Weil is daarom niet nodig, feit of fabel?

Het wordt weer warmer en daardoor is het verleidelijk om een duik te nemen in rivieren of meertjes. Je hoort nog wel eens dat je je hond niet moet laten zwemmen in warm, stilstaand water vanwege de ziekte van weil.

Wat is de ziekte van Weil?

Die ziekte van Weil, ook wel leptospirose genoemd, is een bacterie. De bacterie komt binnen via de (beschadigde) huid en slijmvliezen (zoals mond, ogen). Vanuit daar gaat de bacterie via het bloed naar de nieren.

Welke klachten kan mijn hond krijgen?

Een besmetting kan leiden tot lever- en nierproblemen. Er is vaak sprake van koorts, niet willen eten, braken, uitdroging, spierpijn, geelzucht en stollingsstoornissen. In chronische gevallen krijgen dieren soms last van uveitis (ontsteking van de binnenkant van het oog en gewichtsverlies). Maar sommige dieren ontwikkelen ook een zeer milde vorm, waarbij vrijwel geen symptomen voorkomen of waarbij die zich zeer langzaam ontwikkelen.

Hoe komt het in de omgeving?

Knaagdieren, zoals ratten en muizen, dragen de bacterie bij zich, maar worden zelf niet ziek. Via hun urine komt de bacterie in het oppervlaktewater terecht. Ook besmette dieren, die zelf nog niet ziek zijn, kunnen via hun urine de omgeving besmetten (grasvelden, uitlaatplaatsen).

Hoe kan mijn hond besmet raken?

Besmetting van honden vindt meestal plaats via zwemmen in oppervlaktewater. Maar dit hoeft niet! Soms is het besnuffelen van een vochtige bodem/modder al voldoende. De bacterie kan ook worden overgedragen door het likken aan elkaars geslachtsdelen of door het oplikken van urine van andere (besmette) honden.

Kunnen mensen (ook) ziek worden?

Ja, dit is mogelijk. Besmetting van de mens gebeurt meestal via direct of indirect contact met urine van besmette dieren. Meestal is er sprake van griepachtige verschijnselen, maar ook ernstigere klachten zijn mogelijk.

Wat kun je doen om de (ernst) van de ziekte te voorkomen?

Je kunt je hond laten vaccineren tegen de ziekte van Weil. Hierdoor is de kans op besmetting en ernstige ziekteverschijnselen een stuk kleiner. De vaccinatie moet elk jaar worden herhaald. Voor meer informatie hierover ga je naar je dierenarts.

Kortom, je hond kan ook ziek worden zónder dat hij of zij zwemt.

Bron: Dierenarts.nl
Foto: Pixabay

Facebook30
Twitter
Follow Me
Tweet