Laatste nieuws:
Hoeveel kan je besparen door je droomhuis zelf te bouwen?

Hoeveel kan je besparen door je droomhuis zelf te bouwen

Een eigen woning bouwen blijft voor veel Vlamingen dé ultieme woondroom. Eentje die je zelf kan samenstellen, vanaf het kiezen van de bouwgrond tot het schilderen van de laatste muur. Dat spreekt tot de verbeelding. En het beste van allemaal: wie zelf de handen uit de mouwen steekt, kan ook nog eens flink besparen. Maar hoeveel levert je eigen handarbeid precies op?


Zelfbouw versus laten bouwen

Wie zijn woning volledig door een aannemer laat zetten, betaalt naast materiaalkosten ook voor arbeidsuren, coördinatie en winstmarges. Door zelf te bouwen – of minstens delen van de werken zelf uit te voeren – vallen die loonkosten grotendeels weg. Vooral bij de ruwbouw, het leggen van vloeren en de afwerking kan dat een groot verschil maken. Afhankelijk van het project, de oppervlakte en de gekozen materialen kan je op die manier snel 100.000 euro besparen.

De voordelen van zelf bouwen
  • Grote besparing op arbeidskosten
  • Volledige controle over het bouwproces
  • Meer budget voor kwalitatieve afwerking of meubilair
  • Jouw unieke stekje!
Wat kan je zelf doen

Doe-het-zelvers mét ervaring kiezen er vaak voor om de ruwbouw zelf te realiseren. Metsen, isoleren en vloeren leggen dus. Ook de afwerking zoals de verfborstel bovenhalen of de binnenmuren met gyproc plaatsen kunnen handige harry’s zelf klaarspelen. Voor gespecialiseerde werken zoals elektriciteit, sanitair, ramen, chape of pleisterwerken is het daarentegen aangewezen een vakman in te schakelen. Zeker als de kennis, het materiaal of de tijd ontbreekt.

Maar let op voor valkuilen. Zelf bouwen vraagt niet alleen expertise, maar ook veel tijd, planning en doorzettingsvermogen. Vertragingen, onverwachte technische problemen en tijdsdruk kunnen kopzorgen met zich meebrengen. Bovendien kan het coördineren van verschillende aannemers – als je toch bepaalde werken uitbesteedt – extra stress opleveren wanneer afspraken niet nageleefd worden. Dan valt de hele planning in het water.

Steun tijdens het bouwen

Misschien ben je zelf handig in bepaalde klussen, maar minder thuis in andere. Dan is het ideaal als je familie of vrienden hebt die net wél goed zijn in wat jou minder ligt. En het is al helemaal ideaal als zij je ook nog eens voor een vriendprijsje willen helpen. Met een netwerk van handige helpers allerhande kan je op die manier grote delen van het project zelf aanpakken. Ook niet onbelangrijk: verbouwen met vrienden en familie betekent dat je er niet alleen voor staat. Die mentale steun is tijdens moeilijke momenten goud waard.

Wat kost het om een huis te laten bouwen?

Voor een sleutel-op-de-deur nieuwbouwwoning betaal je al snel 400.000 euro. Hoe groter en hoe exclusiever de ligging, hoe meer je uiteindelijk zal neertellen. The sky is the limit. Zelfbouwers die een groot deel van de werken op zich nemen, realiseren gelijkaardige woningen voor 30 tot zelfs 50% minder. Besparingen tot wel 200.000 euro zijn dus geen uitzondering. Een huis zelf bouwen, het levert je wat op.

Zelf bouwen: een slim idee

Zelf bouwen is geen evidentie, maar het loont dus wel. Wie de juiste vaardigheden heeft, bereid is om tijd te investeren en eventueel hulp kan inschakelen, kan niet alleen veel besparen, maar ook met trots terugkijken op een uniek traject. En dat is misschien wel evenveel waard als het huis zelf.

Bron: Zimmo.be
Foto: Artist Impression

Facebook2
Twitter
Follow Me
Tweet