Laatste nieuws:
Hoe hou je je dakgoot en regenpijp bladvrij

Hoe hou je je dakgoot en regenpijp bladvrij?

Nu het herfst is en de nazomer toch stilaan aan het wegebben is, beginnen de bomen in de tuinen hun blaadjes stilaan te verliezen. Bladeren en ander vuil zijn daarbij de typische boosdoeners bij verstopte dakgoten en regenpijpen. In 3 simpele stappen ben je van de problemen af!

Stap 1: controleer je dakgoot

De eerste tekenen van vuilophoping merk je als het hard regent. Als er water over de gootrand loopt en er ‘watervalletjes’ ontstaan, zit je goot wellicht ergens geblokkeerd.
Nog een teken aan de wand, letterlijk dan: regen die langs de buitenkant van de regenpijp of langs de buitenmuur naar beneden stroomt.

Stap 2: reinig je goot en de regenpijpen

Reinig preventief één keer per jaar.
Verwijder eerst bladeren en vuil.
Dikwijls krijgen dakgoten af te rekenen met mosvorming. Gebruik hiertegen een mosdodend middel.
Reinig ook de regenpijp. Zit de buis verstopt? Gebruik dan een ontstoppingsveer of een hogedrukreiniger met rioolreinigingsset (rioolrat) om de vuilophoping los te spuiten.
Tijdens het reinigen kan je ook de bevestigingsbeugels controleren.
Heb je een dakgoot uit zink? Dan kan je deze beschermen tegen zure regen door een metaalcoating te gebruiken. Dit product mag je gewoon uitgieten in de goot en uitsmeren met een verfkwast of -roller.

Stap 3: dek alles preventief af

In de handel vind je verschillende oplossingen tegen verstopte dakgoten. Deze anti-bladnetten of dakgootbeschermers zijn er in verschillende uitvoeringen, vormen en materialen.
Hoe bepaal je de breedte van de beschermer? Simpel: tel vier tot zes millimeter bij bij de inwendige diameter van de goot. De meeste beschermers bevestig je met klemmetjes op de gootranden.
Je kan ook alleen de regenpijp beschermen door een speciale bladrooster op de gootuitloop te plaatsen. Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet