Laatste nieuws:
Hittestress bij kippen

Hittestress bij kippen

De komende dagen maken we er werk van om met deze hitte regelmatig weetjes en tips te posten om onze dieren veilig door deze hittegolf te loodsen.

Een andere diergroep die het met deze hitte zwaar te verduren zal krijgen, zijn de kippen. Bij temperaturen boven de 25 graden, lopen kippen een zeer groot risico op oververhitting. Ze zullen stoppen met leggen, tekenen van hitteslag vertonen en kunnen uiteindelijk sterven.

Tekenen van oververhitting zijn:

– stoppen met eieren te leggen
– ademen met een open bek
– op de grond liggen met gespreide vleugels
– stoppen met eten
– waterige diarree
– coma
– sterfte

Om dit te voorkomen, geven we enkele tips om jullie kippetjes koel te houden tijdens de hittegolf:

1) Water, water, water!
Elke kip drinkt gemiddeld 250ml water per dag. Zeker met warm weer en wanneer ze in de leg zijn, hebben ze gemakkelijk DUBBEL zoveel water nodig (400- 500ml/kip!). Hou er ook rekening mee dat kippen geen warm water drinken. Doe daarom wat ijsblokjes in de waterbak en zet hem in de schaduw om het water koel te houden. Ververs het water meerdere keren per dag.

2) Bevroren stukjes fruit
Kippen zijn gek op bananen, ananas, appel of aardbeien. Snij deze in kleine stukjes en steek ze in de diepvries. Een paar uur later zijn ze lekker fris om aan je kippen te voederen.

3) Juiste voeding
Voeder kippen geen maïs of granenmengeling maar eerder legmeel. Maïs en granen doen er lang over om verteerd te worden en zorgen voor extra hitteproductie.

4) Schaduw
Zorg altijd voor voldoende schaduw in de kippenren. Heb je geen natuurlijke schaduw? Koop dan een aantal goedkope parasols en plaats deze verspreid over de ren.

5) Modderbad
Maak op verschillende plaatsen in de ren het zand nat. Een lekker modderbadje werkt verkoelend.

6) Kippenhok
Het kan al snel snikheet worden in het hok zelf. Zorg ervoor dat het niet in de zon staat en laat ‘s nachts de raampjes open. Zijn er geen raampjes? Sluit je kippen dan niet op, zodat er frisse lucht in het hok kan. Dit kan enkel als je een voswerende kippenren hebt. Geef ook enkel een minimale hoeveelheid bodembedekking omdat dit de warmte vasthoudt.
Verwijder de ontlasting dagelijks. Composterende mest creëert warmte, zorgt voor hoge concentraties irriterende ammoniak in de lucht en kan leiden tot myiasis (vliegenmaden) bij hennen met diarree.

7) Zwem-/voetbadje/Vernevelaar
Als het echt heet wordt, kun je een watervernevelaar op je tuinslang aansluiten. Hang deze ondersteboven aan bv. een boom. De waterdruppeltjes verkoelen de grond aanzienlijk en je kippen zullen het geweldig vinden.
Een ander alternatief is een klein babybadje of trog die je voor een paar cm vult met ijskoud water. Kippen verliezen hun hitte via hun poten dus hiermee koelen ze goed af. Het water moet wel vaak vervangen worden omdat het snel opwarmt.

Vertoont je kip tekenen van oververhitting? Haal haar dan onmiddellijk weg uit de warmte en koel haar zachtjes af. Gebruik water op kamertemperatuur en geef haar een badje. Neem contact op met je dierenarts wanneer ze niet meteen terug bij haar positieven komt.

Bron: Dierenartsenpraktijk ‘t Hof
Foto: Pixabay

Facebook308
Twitter
Follow Me
Tweet