Laatste nieuws:
Hannelore Valencijns - Kerst - Kerstversiering maken - (c) Noordernieuws.be 2023 - HDB_0246u70

De bijzondere hobby van… Hannelore Valencijns!

Kerst, bijna iedereen kijkt er naar uit. Een tijd van gezellig samenzijn, lekker eten en heel vaak ook een mooi, versierd huis. Voor Hannelore Valencijns (54) is het zelfs een stapje meer, Kerst, de magische sfeer en bijbehorende versieringen zijn haar grote hobby, waar ze veel tijd en liefde in steekt.

Hannelore Valencijns - Kerst - Kerstversiering maken

Traditie

“Vroeger vierden we Kerst altijd bij onze grootmoeder”, herinnert Hannelore zich. “Dat was traditie en iedereen kwam daar naar toe. Ze versierde alles mooi en zorgde voor een heel uitgebreid Kerstdiner. Iedereen moest een pakje meenemen van rond een bepaald bedrag en die werden allemaal bij elkaar gelegd. Onze grootmoeder gaf iedereen een kaarsje, dat we allemaal tegelijk aan moesten steken. Degene wiens kaarsje het eerste uit was, mocht een pakje uitkiezen. Maar ging je kaarsje uit, omdat je het zelf, of iemand naast je, per ongeluk doofde, dan mocht je pas als laatste iets pakken.”

Uitgebreid vieren

“Grootmoeder zat ook in een hobbyclub en maakte allemaal cadeautjes voor ons. Ik heb nog twee paar slofjes die ze heeft gemaakt en waar ik erg zuinig op ben. Ze overleed in 2003 en spijtig genoeg ging vanaf toen iedereen Kerst thuis vieren. Zelf ben ik het uitgebreid met kinderen en kleinkinderen gaan vieren. Kerst, en heel de periode er omheen, vind ik magisch. Ook de sfeer die je binnen en buiten creëert. De eerste jaren vierden we het nog met de kinderen en hun partners, met lekker eten en drinken.”

Hannelore Valencijns - Kerst - Kerstversiering maken - (c) Noordernieuws.be 2023 - HDB_0243s

Zelf versieringen maken

“In het begin had ik een boom versierd en het huis ook een beetje, maar al snel had ik twee bomen, eerste echte, maar met de houtkachel was dat niet te doen, want daardoor vielen de naalden veel te snel uit. Ik zag steeds meer mooie dingen en op een gegeven moment wordt dat een verslaving en ging ik ook zelf versieringen maken. Soms zag ik iets en dacht: dat kan ik zelf ook. In het begin ben je je nog aan het oriënteren hoe je een en ander het beste kan doen, maar dat gaat steeds beter, ook steeds meer precisiewerk. Het is echt heel leuk om je eigen creaties op te hangen of neer te zetten.”

Ook vogelvoederhuisjes

“Ook dingen uit de tuin, zoals takken van de palmboom, laat ik drogen en maak daar dan ook weer dingen van. Mijn man wordt er wel eens ambetant van dat ik zoveel bijhoud om weer wat van te maken. Ik bewaar alles gesorteerd in bakken en onthoud ook precies waar alles ligt. Zo heb ik materialen voor alle seizoenen, maar Kerst is echt mijn favoriet. Begin november begin ik al met alles binnen en buiten te versieren, ook de vogelvoederhuisjes, de bomen, landschappen die ik samenstel, … en elk jaar in een andere kleur.”

Hannelore Valencijns - Kerst - Kerstversiering maken - (c) Noordernieuws.be 2023 - HDB_0251s

Opbergsysteem

“Normaal gezien ben ik zo’n twee weken voor de Kerst klaar, als alles naar mijn zin is. Ik ga ook naar winkels, die ruim gesorteerd zijn in Kerstvieringen en ik koop altijd wel wat. Ik verstop altijd een belletje in de boom en de kleinkinderen moeten die dan zoeken. Als dat gelukt is, verstop ik het weer. Na Kerst laat ik alles nog weken staan voor ik het opruim. Voor het opbergen heb ik een heel systeem. Verlichting wordt rond een plankje gedraaid, waar ik op noteer wel kleur het is, voor binnen of buiten, LED, … Zo weet ik precies welke ik het jaar daarop moet pakken. Dus met het opruimen ben ik ook wel even bezig, maar het is me het allemaal absoluut waard.”

Geweldigste dat er is

“Ik hou van de gezelligheid met Kerst, de warmte, spelletjes spelen en natuurlijk de versieringen en Kerstavond. Kerst met kinderen en kleinkinderen is het geweldigste dat er is!”

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook28
Twitter
Follow Me
Tweet