Laatste nieuws:
Gerald Hofkens - Botsauto's Kermis - Essen Wildert - (c) Noordernieuws.be - HDB_0252

Trots op mijn beroep! Gerald Hofkens vertelt

De kermis roept bij vrijwel iedereen nostalgische en heimweegevoelens op. Hoe geweldig zou het zijn als je mee kon reizen en bijna elke dag ergens anders aankomen? Gerald Hofkens (51) deed het en zijn zoon is nu de 4de generatie die met zijn attractie op, onder andere, de kermis van Wildert staat.

Helpen in de schoolvakanties

“Thuis hadden we een winkel in kruidenierswaren en daar kwamen veel mensen van de kermis. Vanaf mijn 10-12de jaar ging ik helpen met de opbouw van de kermis als die in onze straat kwam. Bij schoolvakanties nam ik de trein naar de jaarmarkt in Balen. Daar werd ik ook door dezelfde mensen opgepikt, ging ik dan ook helpen en bleef er slapen.”

Gerald Hofkens - Kermis Wildert-Essen

Al sinds de jaren 30 op de kermis

“Ik heb mijn vrouw op de kermis in Berchem leren kennen. Daar was ik om te helpen en zij was er met haar ouders die een lunapark hadden. Haar grootouders stonden in de 30er jaren ook al op de kermis en hadden botsautootjes. Ik werkte toen als kraanmachinist in Antwerpen en na mijn werk reed ik naar haar toe. Dat waren soms lange dagen met lange afstanden, want zij reisde met haar ouders natuurlijk weer verder. Na anderhalf jaar zijn we getrouwd en werkte ik nog steeds in de haven.”

Loopbaanonderbreking

“Na 5 jaar heb ik een loopbaanonderbreking gehad. Mijn vrouw en ik hadden toen een lunapark op de kermis en het werd steeds moeilijker dat te combineren met mijn werk. Na een zwaar accident, waarbij ik gelukkig geen verwondingen opliep, wilde mijn vrouw het niet meer combineren. Het was gewoon te zwaar. Tijdens die loopbaanonderbreking hebben we ons alleen met onze kermisattractie bezig gehouden.’

Kermis Wildert 2017
Na 4 jaar permanent op de kermis

“Na 5 jaar ben ik weer terug gaan werken en heb dat nog 4 jaar gedaan. Dat was financieel prettiger, want in de winter als er geen werk is, is heb je geen inkomen. We woonden toen al permanent in onze grote camper, wat een leven apart is. Na die 4 jaar heb ik me permanent aan de kermis gewijd. Ondertussen hadden we naast het lunapark ook de botsautootjes. In de winter deden we onderhoudswerken. Nu doe ik sinds 2 jaar doorheen het jaar op zelfstandige basis renovatiewerken bij een aannemer. Dat laat zich goed combineren.”

4de generatie op Wildert
“Toen onze zoon werd geboren ging hij vanaf het eerste leerjaar naar kostschool in Turnhout. De kleuterschool bezocht hij in de plaatsen waar we stonden en dat is nooit een probleem geweest. Hij heeft zijn diploma Bedrijfsbeheer gehaald en is vanaf zijn 16de zelfstandig. Hij begon met een voetbalspel op de kermis en sinds 5 jaar heeft hij het lunapark overgenomen, zodat ik nu alleen de botsautootjes doe. Zijn schoonouders stonden ook op de kermis, met een friteskraam en hij is dus nu de 4de generatie die op de kermis op Wildert staat.”
 

“Het zit in je bloed, het rondreizen alleen al. Het is geen beroep, het is een levensstijl.”

Je bouwt op voor je kinderen

“Het is op de kermis heel gewoon dat je kinderen je attracties overnemen, want je bouwt op voor je kinderen. Je staat vaak, maar niet altijd, samen met dezelfde mensen op de kermis. Want iedereen heeft zijn eigen toer. Het gaat van generatie op generatie en mijn 2 kleinkinderen zullen ongetwijfeld ook hier hun werk vinden. Doordat de attracties van ouders op kinderen overgaan, is het een heel besloten wereldje en de loyaliteit onderling is dan ook erg groot. Je ziet elkaar als collega en niet als concurrent. Het gebeurt zelden dat iemand trouwt met een partner die niet uit dit wereldje komt. Het zit in je bloed, het rondreizen alleen al. Het is geen beroep, het is een levensstijl.”

Kermis Wildert 2017
Trots op mijn beroep

“Ik ben er trots op als bezoekers mijn attractie mooi en aantrekkelijk vinden. Dat ze genieten van de ritjes. Trots dat er een geweldige sfeer is op de kermis en dat we een mooie ambiance hebben. Ik ben er trots op als we mensen kunnen vermaken. Dat ik zoveel mensen heb leren kennen, die het altijd fijn vinden om me weer te zien.

De kermis op Wildert is zondag 28 oktober nog geopend. Lees meer over de kermis op Wildert in het artikel wat eerder deze week verscheen.

LW

Facebook48
Twitter
Follow Me
Tweet