Laatste nieuws:
Geluidsoverlast in huis? Zo pak je het aan!

Geluidsoverlast in huis? Zo pak je het aan!

Je thuis zou dé plek moeten zijn waar je helemaal tot rust komt. Maar wat als je daar constant wordt gestoord door blaffende honden, voorbijrazend verkeer of buren die graag feestjes organiseren?


Gelukkig hoef je niet meteen te verhuizen of oordoppen permanent in te pluggen. Er zijn heel wat slimme en haalbare manieren om storende geluiden in te perken. Hieronder geven we je praktische tips om jouw woning stiller te maken.

Zoek naar de oorzaak van het geluid
    Voordat je begint met isoleren of herinrichten, is het belangrijk om te begrijpen waar het geluid precies vandaan komt. Er zijn grofweg twee hoofdbronnen van geluidsoverlast in huis:

    Geluid van buitenaf

    Denk aan straatlawaai (auto’s, bussen, trams), luidruchtige cafés, scholen of nabijgelegen bouwwerven. Dit type geluid bereikt je woning meestal via ramen, deuren en gevels.

    Contactgeluid of burenlawaai

    Bij contactgeluid gaat het over geluid dat via de constructie van het gebouw binnenkomt. Dat kunnen voetstappen zijn van bovenburen, schuivende stoelen, wasmachines, of muziek en stemmen die door de muur lijken te komen.

    Weet je eenmaal of het geluid van buiten komt of via de buren, dan kan je veel gerichter oplossingen toepassen. En die zijn er gelukkig in overvloed.

Geluid van buitenaf aanpakken
    Heb je last van druk verkeer of omgevingsgeluid, dan ligt de focus op het afsluiten van je woning van buitenaf. De juiste materialen en slimme inrichting kunnen hier wonderen doen.

    Valse wanden of voorzetwanden

    Een eenvoudige maar doeltreffende oplossing is het plaatsen van voorzetwanden met isolerend materiaal zoals glaswol, rotswol of cellulose. Die materialen isoleren geluid beter dan isolatiepanelen van kunststof. Dat gebeurt in de praktijk vaak langs de binnenkant. Die isolerende materialen dempen geluidsgolven en zorgen ervoor dat minder lawaai je leefruimte binnendringt. Vooral aan straatkant of gevels met enkel glas is dit een aanrader.

    Dichtingen rond ramen en deuren verbeteren

    Geluid vindt zijn weg door de kleinste kieren. Slecht aansluitende deuren en ramen zijn een vaak over het hoofd geziene bron van geluidshinder. Ook ventilatiekanalen kunnen geluidslekken met zich meebrengen. Plaats tochtstrips rondom de ramen en vervang verouderde beglazing door dubbele of driedubbele beglazing voor een extra geluidsbuffer. Zo verminder je het aantal storende decibels aanzienlijk.

    Indeling aanpassen

    Naast materialen optimaliseren, speelt ook de indeling van je woning een grote rol. Een paar slimme keuzes kunnen al een wereld van verschil maken.

    Als je merkt dat het straatgeluid vooral je rust verstoort, overweeg dan om slaapkamers of bureauruimtes naar de achterkant van de woning te verplaatsen, waar het vaak rustiger is. Zo verplaats je de bron van de overlast naar ruimtes waar geluid minder stoort. Zorg ook dat lawaaierige toestellen (zoals wasmachines of drogers) niet tegen scheidingsmuren of onder slaapkamers staan.

Geluid van buren of contactgeluid verminderen
    Contactgeluid reist door muren, vloeren en plafonds. Dat is iets moeilijker aan te pakken, maar ook hier kan je met enkele ingrepen de overlast tot een minimum beperken.

    Akoestische panelen

    Dit soort panelen plaats je tegen de muur waar het geluid vandaan komt. Ideaal voor wie luide zijburen heeft. Die panelen zijn niet alleen geluidsdempend, maar kunnen ook een decoratieve functie hebben. Er bestaan akoestische wandpanelen in stijlvolle designs, met een houten afwerking bijvoorbeeld, die het nagalmen van geluid in huis verminderen en tegelijk een moderne toets geven aan je interieur.

    Wanneer het geluid van bovenburen komt, kan een akoestisch spanplafond met een isolerende tussenlaag soelaas bieden. Zo creëer je een dempende laag tussen jou en het bovenliggende verdiep.

    Ondervloeren of akoestische matten

    Komt het geluid van de onderburen, dan is een van de meest doeltreffende oplossingen het plaatsen van een akoestische ondervloer. Daarvoor moet je de vloer wel uitbreken. Een klusje voor wanneer je grotere renovatieplannen hebt dus of je de vloer een update wil geven.

    Tapijten

    Een eenvoudige én budgetvriendelijke oplossing: plaats vloerkleden of tapijten op harde oppervlakken. Ze absorberen geluiden én maken je interieur gezelliger. Het spreekt voor zich dat een tapijt niet hetzelfde effect zal hebben als een isolerende ondervloer, maar het kan wel enkele decibels verschil maken.

    Zwevende vloer

    Bij grote renovaties is het mogelijk om te werken met vloerdragers die trillingen opvangen. Die dragers ontkoppelen de vloer van de constructie waardoor contactgeluid niet meer rechtstreeks wordt doorgegeven. Heel efficiënt, maar wel enkel geschikt voor wie een grote renovatie plant.

Communicatie met buren

Heb je last van luide gesprekken, muziek of een constant getik van een hak op laminaat? Dan is praten met je buren vaak de eerste stap. Misschien zijn ze zich niet eens bewust van het geluid dat ze veroorzaken. Met een goede babbel kan je flink wat kopzorgen voorkomen. In appartementsgebouwen kan je daarnaast de syndicus inschakelen om structurele aanpassingen of afspraken voor te stellen.

Wanneer niets anders werkt, kan je juridische stappen overwegen. Is de overlast abnormaal, dan kan je een klacht indienen en naar de vrederechter stappen. Die kan dan bemiddelen of verplichtingen opleggen.

Geluidsoverlast voorkomen

Geluidsoverlast hoeft je levenskwaliteit niet te ondermijnen. Met de juiste aanpak en materialen kan je jouw woning omvormen tot een stille, comfortabele plek waar je helemaal tot rust komt.

Al is voorkomen altijd beter dan genezen. Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Neem geluidsoverlast dan mee als criterium in je zoektocht:

  • Bezoek het pand op verschillende tijdstippen (ook ‘s avonds of in het weekend).
  • Informeer naar de isolatie van muren, vloeren en ramen.
  • Vraag naar eerdere klachten van buren of bewoners.
  • Vermijd panden aan drukke invalswegen of boven horeca.

Bron: Zimmo.be
Foto: Artist Impression

Facebook6
Twitter
Follow Me
Tweet