Laatste nieuws:
Vaccinatiecentrum Noorderkempen - Vliegveld Brasschaat - (c) Noordernieuws.be - HDB_5608u70

Enthousiaste, gemotiveerde vrijwilligers spil Vaccinatiecentrum Noorderkempen

In Vaccinatiecentrum Noorderkempen komen sinds de opening wekelijks duizenden mensen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Al deze mensen worden vriendelijk en professioneel begeleid door een superteam van vrijwilligers, die dagelijks voor iedereen klaarstaan.

Tweeduizend aanmeldingen

“Zelf ben ik hier sinds mei vorig jaar werkzaam”, vertelt Patrick Smet, coördinator van de vrijwilligers. “Ik werd door de organisatie gecontacteerd, omdat ik HR manager ben en wat heel veel raakvlakken heeft met dit werk. De planning was dat het vaccinatiecentrum half oktober zou sluiten, maar we zijn weer voluit vertrokken. Via de website register.booku.be kunnen vrijwilligers zich opgeven. Ondertussen hebben dat er al tweeduizend gedaan en zijn er al elfhonderd actief geweest. Een hartverwarmend aantal!”

Vrijwilligers Vaccinatiecentrum Noorderkempen - Vliegveld Brasschaat - (c) Noordernieuws.be - HDB_5589
Patrick en vrijwilligster Greet
Dagelijks meer dan honderd vrijwilligers

“Zeven- tot achthonderd mensen komen intensief helpen, met één tot vier of vijf shifts per week. Wekelijks komen er nog nieuwe mensen bij, die wegwijs worden gemaakt door de hier al werkzame vrijwilligers. Ze komen uit Brasschaat, Kapellen, Ekeren, Essen, Kalmthout, … Elke dag staan er ruim honderd vrijwilligers klaar, die dit naast hun gewone beroep doen. Beroepen die heel erg uiteen lopen, van bankdirecteur tot gemeentearbeider. Iedereen is hier gelijk en hier worden vriendschappen gesloten tussen mensen, die elkaar anders nooit ontmoet of aangesproken zouden hebben. Of oud-collega’s die elkaar hier weer treffen. Mensen die met pensioen zijn, die het fijn vinden om weer wat voor de maatschappij te kunnen doen. Het geeft ze een ‘boost’ en dat maakt het werk nog dankbaarder.”

Nog steeds met groot enthousiasme

“Onze mensen hebben van het eerste begin in de frontlinie gestaan, maar door het constant consequent opvolgen van de maatregelen zijn er geen besmettingen geweest. Een groot deel van de mensen is hier al vanaf het begin werkzaam, met nog steeds datzelfde grote enthousiasme. Dat is echt hartverwarmend. Mensen die hier komen werken, doen dat omdat ze het graag willen.”

Vriendelijk en professioneel

“Elke vrijwilliger wordt bij binnenkomst geregistreerd, zo weten we dat alle lijnen bemand zijn en we goed kunnen opstarten. Voor de extra veiligheid wordt ook altijd hun temperatuur gecontroleerd.” “In het callcenter werken in totaal vijftig vrijwilligers, vijf per dienst”, “ zegt Inge, coördinator van het callcenter. “Ze krijgen alle mogelijke vragen die ze moeten beantwoorden, maar soms wordt er gebeld door geïrriteerde mensen. Die worden vanzelfsprekend net zo vriendelijk en professioneel te woord gestaan.”

Medische achtergrond

In de apotheek van het vaccinatiecentrum worden alle injecties voorbereid. “Mensen die hier komen voor het vaccin zijn geregistreerd, zo weten we hoeveel vaccinaties er per dag gezet moeten worden”, legt Patrick uit. “Vandaag bijvoorbeeld, worden er 2169 Moderna en 612 Pfizervaccins gegeven. Aanstaande woensdag is een heel drukke dag en worden er drieduizend gezet. Eventueel overgebleven vaccins worden in de koeling bewaard. Mensen die zich via Qvax hebben opgegeven om eerder in aanmerking komen, worden dan opgeroepen en kunnen die toegediend krijgen. Iedereen in onze apotheek heeft een medische achtergrond, net als de mensen bij de anamnese (het gesprek vooraf, nvdr) en die het vaccin zetten.“

Vrijwilligers Vaccinatiecentrum Noorderkempen - Vliegveld Brasschaat - (c) Noordernieuws.be - HDB_5589

Geweldige reacties

“Aan het eind van hun shift in de apotheek zijn er wel rug- en nekklachten, maar dat weerhoudt de vrijwilligers niet. Ze doen alles voor de gezondheid van de medemens. Na hun dienst doen ze hier vaak nog ander vrijwilligerswerk. Soms zijn er te weinig mensen voor de apotheek en begint de verantwoordelijke al om 06:30. De anderen om 08:00 en het vaccinatiecentrum opent om 09:00. Veel gevaccineerden sturen een leuke reactie, zoals een kaartje, maar ook tientallen e-mails die je recht in je hart raken. Alleen al daarom zou je het allemaal doen!”

Zou jij het ook leuk vinden om je in te zetten voor de gezondheid van je medemens of heb je vragen over vrijwilligerswerk in het vaccinatiecentrum? Neem dan contact op via register.booku.be of stuur een e-mail naar vrijwilliger@elznoorderkempen.be.

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook671
Twitter
Follow Me
Tweet