Doe deze 17 dingen (uiterlijk) de dag voordat je op vakantie gaat

Doe deze 17 dingen (uiterlijk) de dag voordat je op vakantie gaat

De dag vóór vertrek is bij uitstek het moment waarop je hoofd overloopt: wat moet er nog mee, wat moet er nog thuis gebeuren en hoe voorkom je dat je op het vliegveld denkt: ‘Ben ik iets vergeten?’ Laat je vakantie niet al beginnen met stress aan de keukentafel. Check deze 17 ultieme to-do’s en vertrek zorgeloos naar je droombestemming.

1. Zet je betaalpas op wereldstand

In veel landen buiten Europa werkt je Nederlandse pinpas niet standaard. Dat kan voor onaangename verrassingen zorgen als je net een taxi wilt betalen of een eerste maaltijd wilt afrekenen. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer met de bank te bellen: bij vrijwel alle Nederlandse banken kun je de instellingen aanpassen via de app. Zoek naar ‘Betaalpas gebruiken buiten Europa’ en kies de juiste regio of wereldstand. Vergeet niet tot wanneer je de pas wilt activeren. Tip: mocht je bank deze optie niet standaard aanbieden, stel dan een herinnering in voor als je thuiskomt, zodat je de instelling weer terugzet naar ‘alleen Europa’.

2. Check je reisverzekering en -dekking

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker op reis. De meeste Nederlanders hebben een doorlopende reisverzekering, maar die dekt lang niet alles. Ga je bijvoorbeeld skiën, duiken of een auto huren? Dan is aanvullende dekking vaak verplicht. Ook medische kosten buiten Europa zijn niet altijd standaard meeverzekerd. Controleer daarom op de site van je verzekeraar of je dekking up-to-date is en pas hem eventueel aan. En vergeet niet je polisnummer en noodnummer op te slaan in je telefoon. Mocht er iets gebeuren, dan wil je snel kunnen handelen – zonder eerst eindeloos te moeten zoeken.

3. Leg je paspoort klaar

Het lijkt een inkoppertje, maar paspoorten en identiteitsbewijzen worden opvallend vaak vergeten. Leg je paspoort de dag voor vertrek al in je handbagage, samen met je rijbewijs, tickets en eventueel vaccinatiebewijzen. Gebruik eventueel een reismapje of pouch waarin je alles bij elkaar bewaart. Zo hoef je de ochtend van vertrek niet meer te zoeken tussen jassen, tassen en bureaulades. En controleer voor de zekerheid of je paspoort nog geldig is voor de volledige duur van je reis. Sommige landen eisen zelfs zes maanden extra geldigheid.

4. Download je digitale documenten als back-up

Printen mag dan oldschool zijn, maar volledig vertrouwen op wifi of roaming in het buitenland is ook geen goed idee. Zorg er dus voor dat je cruciale documenten ook offline beschikbaar zijn. Denk aan je vliegtickets, hotelreserveringen, huurautocontracten, verzekeringsbewijs, vaccinatie- of QR-codes en eventueel een scan van je paspoort. Je kunt deze opslaan in Google Drive, Dropbox of iCloud, maar let op: je moet ze vooraf handmatig downloaden of markeren als ‘offline beschikbaar’, anders heb je alsnog internet nodig om ze te openen. Een andere, veilige optie is om de bestanden als pdf direct op je telefoon op te slaan in een aparte map, zodat je er altijd bij kunt. Zo heb je alles binnen handbereik – ook als je op een afgelegen luchthaven staat zonder mobiel bereik of als je telefoon halverwege de reis ineens besluit dat roaming niet werkt.

5. Scan je paspoort en andere belangrijke papieren

Als je je paspoort of identiteitskaart kwijtraakt, wil je snel kunnen aantonen wie je bent. Maak daarom een scan of duidelijke foto van je paspoort, rijbewijs en verzekeringspas en sla die op in de cloud (bijvoorbeeld Google Drive of iCloud) of mail ze naar jezelf. Je kunt ze ook opslaan in een beveiligde app zoals 1Password of KeepSafe. Let wel op met privacy: zet deze gegevens niet open en deel ze alleen via een beveiligde verbinding.

6. Regel een oppas (voor plant, post en huisdier)

Je planten hebben geen vakantie en je huisdieren ook niet. Vraag dus tijdig een buur, vriend(in) of familielid om af en toe langs te komen. Niet alleen om de planten water te geven of de kat te voeren, maar ook om de post van de mat te halen, af en toe een raam open te zetten of de gordijnen een keer te verschuiven. Zo lijkt het huis bewoond en verklein je de kans op inbraak. Voor langere vakanties kun je ook denken aan een housesitter via platforms als Nomador, TrustedHouseSitters of MindMyHouse.

7. Maak je koelkast leeg

Niets zo frustrerend als thuiskomen na een heerlijke vakantie en begroet worden door een muffe walm van beschimmelde kaas, halflege bakjes hummus en vergeten restjes curry. Neem daarom een kwartiertje de tijd om je koelkast door te lopen. Gooi bederfelijke etenswaren weg of geef ze aan je buren. Haal de groentela leeg en zet eventueel een schaaltje met koffieprut of baking soda in de koelkast om geurtjes te neutraliseren. Vergeet ook de fruitmand niet: bananen en perziken op leeftijd doen het goed als gastenkamer voor fruitvliegen.

8. Gooi het vuilnis nog even weg

Een week oude garnalendoppen in je GFT-bak zijn geen prettig welkom. Je denkt misschien: dat doe ik morgenochtend nog wel. Maar dan ben je gehaast, druk met inpakken of ligt de vuilniswagen ineens vroeger op de stoep dan gepland. Laat het niet aankomen op de ochtendstress: check de afvalkalender en zet alle bakken alvast aan de straat, of schakel desnoods een goede buur in. Denk ook aan de badkamerprullenbak en de vuilnis in het toilet of de slaapkamer. En heb je een vaatwasser? Laat die niet dicht met een vuile lading. Een beetje frisse lucht in huis houdt het thuisfront een stuk aangenamer.

9. Stel je e-mail en out-of-office in

Een automatische afwezigheidsmelding is niet alleen netjes, het voorkomt ook dat mensen verwachten dat je direct reageert. Zet je out-of-office aan met een duidelijke terugkomdatum en eventueel een alternatief contactpersoon. Vergeet ook je werkgerelateerde notificaties uit te zetten: meldingen van Teams, Slack of zakelijke e-mails kunnen je vakantiegevoel flink ondermijnen. Wil je echt loskomen van werk? Verwijder dan tijdelijk je werkmail van je telefoon of gebruik een focusmodus om afleiding te blokkeren. Vakantie is er niet om halve to-dolijstjes bij te houden.

10. Zet dataroaming uit of koop een eSIM

Binnen de EU gebruik je meestal je bundel zonder extra kosten, maar buiten Europa kunnen roamingkosten enorm oplopen. Laat je dataroaming dus alleen aanstaan als je daarvoor een geschikte databundel hebt of overweegt een voordelig alternatief. Steeds meer reizigers kiezen voor een digitale eSIM via apps als Airalo of Holafly. Daarmee kun je een lokale databundel kopen zonder fysieke simkaart. In landen als de VS, Japan of Thailand ben je zo snel online én hou je je Nederlandse nummer actief. Ideaal voor navigeren, contact houden en lastminute reserveringen.

11. Download offline kaarten

Navigatie-apps zijn fantastisch, totdat je in een dorpje zonder bereik staat of je databundel op is. Download daarom offline kaarten van je bestemming via Google Maps (zoek de locatie en klik op ‘Downloaden’) of gebruik apps als Maps.me of HERE WeGo. Zo kun je ook zonder internet de weg vinden naar je hotel, strand of restaurant. Handig voor roadtrips, hikes of gewoon verdwalen in sfeervolle straatjes. Vergeet niet om ook de taal van je bestemming in je vertaalapp te downloaden, just in case.

12. Laad je apparaten op én pak een wereldstekker in

We hebben allemaal weleens op een luchthaven gezeten met 2% batterij en een oplader die nergens past. Zorg daarom dat je al je apparaten de dag voor vertrek oplaadt: je telefoon, e-reader, camera, drone, powerbank en oordopjes. Pak je opladers in een apart tasje en neem ook een wereldstekker mee als je buiten Europa reist. In sommige landen heb je zelfs meerdere type stekkers nodig (zoals in Zuid-Afrika of India). Check van tevoren wat je nodig hebt op onze bestemmingspagina’s.

13. Maak een laatste back-up van je foto’s

De nachtmerrie van elke reiziger: je telefoon kwijtraken of laten vallen en in één klap al je foto’s verliezen. Maak daarom vlak voor vertrek een back-up van je toestel. Gebruik iCloud, Google Foto’s of een externe harde schijf om je foto’s veilig te stellen. Zo begin je met een lege telefoon en heb je ruimte voor nieuwe herinneringen. Extra tip: stel je camera-app in op automatisch uploaden, zodat nieuwe foto’s onderweg direct bewaard worden.

14. Check de weersvoorspelling

Je kunt weken geleden nog zo’n mooie paklijst hebben gemaakt, als het plots tien graden kouder of warmer is dan verwacht, sta je alsnog te puffen of te bibberen. Check daarom kort voor vertrek het actuele weer op je bestemming en pas je bagage daarop aan. Misschien hoef je die dikke trui toch niet mee, of moet je juist een extra regenjas inpakken. Let ook op lokale weersomstandigheden zoals moessonseizoenen, hittegolven of windwaarschuwingen. Sites als Weeronline.nl en Accuweather zijn handig voor snelle checks.

15. Zet je thermostaat omlaag

Je huis hoeft geen tropisch oord te zijn als je er niet bent. Zet je thermostaat op 15 graden of gebruik de vakantiestand van je slimme verwarming. Dat scheelt energie én geld. Heb je vloerverwarming of een warmtepomp? Check dan de instructies van de fabrikant, want sommige systemen hebben een ander regime nodig om schade of schimmel te voorkomen. Vergeet ook niet eventuele radiatoren in kamers die je niet gebruikt uit te draaien.

16. Beveilig je huis

Denk als een inbreker en voorkom dat je huis een uitnodiging wordt. Sluit alle ramen en deuren goed af, ook bovenramen en wc-raampjes. Laat een lampje branden met een timer, zet de tv op een tijdschema of gebruik slimme lampen, die je op afstand kunt bedienen. Vraag eventueel buren om af en toe langs te komen of hun auto op jouw oprit te parkeren. En post je vakantieplannen liever pas achteraf op sociale media, hoe verleidelijk het ook is om al je jaloersmakende foto’s met je vrienden te delen.

17. Ontspan en kijk alvast vooruit

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: adem in, adem uit. Je vakantie is geen militaire operatie. Heb je iets vergeten? Grote kans dat het ook ter plekke nog te koop is. Maak een kop thee of glas wijn of blader door een reisboek of voor lastminute-inspiratie. Laat het vakantiegevoel alvast binnensluipen. De beste vakanties beginnen niet bij de paspoortcontrole, maar bij het loslaten van je dagelijkse zorgen.

Bron: Columbus Magazine
Foto: ©Noordernieuws.be