Dit zijn de populairste oplichtingstrucs van het moment

Dit zijn de populairste oplichtingstrucs van het moment

Elke dag sturen zo’n 26.000 Belgen verdachte e-mails, sms’en of WhatsApp-berichten door naar Safeonweb, het meldpunt van het Centrum voor Cybersecurity België. De meldingen gaan van valse facturen tot berichten van zogenaamde overheidsdiensten of nepaanbiedingen op sociale media. De kans is groot dat ook jij al geviseerd bent.

“Oplichters spelen in op actualiteit, emoties en vertrouwen,” waarschuwt Katrien Eggers van Safeonweb. “Ze gebruiken bekende namen om je in de val te lokken.” (Ponsaerts, 2025)

Hieronder vind je de 11 meest gemelde phishingberichten van dit moment en hoe je ze herkent.

1. Valse mails van de Christelijke Mutualiteit (CM)
Deze berichten vragen je om je account te heractiveren of je te identificeren via een link. Klik je op de link, dan geef je onbewust toegang tot je bankgegevens. Niet veel later word je gebeld door een oplichter die zich voordoet als bankmedewerker of Card Stop.

2. RIZIV-oplichting
Zogenaamd krijg je geld terug van de ziekteverzekering, maar eerst moet je je bankgegevens of identiteitsinformatie doorgeven. Deze phishingmails zien er erg geloofwaardig uit en misleiden veel slachtoffers.

3. De Watergroep: nepmails en -sms’en
Berichten over openstaande facturen en dreigende afsluitingen worden vaak per sms of WhatsApp verstuurd. De Watergroep benadrukt dat ze nooit via privéberichten communiceren. Let op voor afzenders die niet eindigen op ‘@dewatergroep.be’.

4. Banken (Argenta, Belfius, enz.)
Je wordt gevraagd een app te updaten of een zogenaamd belangrijk document te openen. Klik nooit op links in onverwachte bankmails, zelfs niet als het dringend lijkt. Criminelen maken net gebruik van de tijdsdruk die je ervaart. Ga altijd rechtstreeks naar de officiële website of app.

5. Mail van ‘federale politie’ of Europol
Je zou betrokken zijn bij zedenfeiten, en kunt via een ‘minnelijke schikking’ een rechtszaak vermijden. Dit is pure intimidatie. De politie communiceert nooit op deze manier via e-mail.

6. Te mooie koopjes op sociale media
Merksneakers aan 90% korting of een keukenrobot voor 39 euro? Deze advertenties leiden vaak naar valse webshops of malware. Ze gebruiken ook bekende gezichten of verzonnen getuigenissen, zoals: “Ex-werknemer van Decathlon verklapt geheime tip!”

7. Nepmails van FOD Financiën
Tijdens de belastingperiode duiken steeds phishingmails op die je doorsturen naar valse Tax-on-webpagina’s. Let op voor domeinnamen die niet eindigen op ‘.belgium.be’.

8. Mypension-fraude
Berichten die lijken te komen van de overheidsdienst mypension.be vragen om je aan te melden voor een simulatie van je pensioenbedrag. Ga altijd zelf naar de officiële site, en klik nooit op meegestuurde links.

9. Bekende Vlamingen als lokaas
Oplichters gebruiken deepfake-video’s of advertenties met Gert Verhulst, Karen Damen of Philippe Geubels om valse apps, cryptoscams of snelgeldtrucs aan te prijzen. Trap er niet in: deze figuren hebben hier niets mee te maken.

10. Instagram-tattoowedstrijd
Een populair phishingvoorbeeld: je wordt gevraagd te stemmen in een ‘tattoowedstrijd’. Klik je op de link, dan geef je je inloggegevens prijs waarna je Instagram-account wordt overgenomen en gebruikt om je contacten op te lichten.

11. Snel geld-apps en valse games
Via advertenties op TikTok, Instagram of Facebook worden apps gepromoot die je rijk zouden maken. Vaak installeer je hiermee malware die gegevens steelt of valse betalingen uitlokt.

Hoe herken je phishing?

– Controleer de afzender: officiële bedrijven mailen nooit via gratis e-maildiensten of persoonlijke gsm-nummers.
– Check de link: beweeg je muis over de link (of houd hem ingedrukt op je smartphone) om te zien waar die echt naartoe leidt. Je loopt geen gevaar als je op de link klikt, wél als je je gegevens invult.
– Let op QR-codes (quishing): ook daarachter kunnen valse links schuilen.
– Te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.

Ontvang je verdachte berichten?

Stuur ze door naar verdacht@safeonweb.be. Door je melding help je anderen beschermen tegen phishing en voorkom je verdere verspreiding.`

Bron: PZ Grens
Foto: Pixabay