Laatste nieuws:
De schoolpoorten gaan weer open

De schoolpoorten gaan weer open

Vandaag is het weer zover: de schoolpoorten gaan weer open, duizenden kinderen (en ouders) begeven zich in het verkeer, sommigen voor de eerste keer. We frissen een aantal maatregelen om de veiligheid van iedereen te waarborgen nog eens op.

Te voet naar school

Stippel vooraf de veiligste weg uit. Denk eraan dat dit niet noodzakelijk de kortste weg is! Kies voor veilige plaatsen om de weg over te steken (aan een zebrapad, waar een agent of opzichter staat, in een straat met weinig verkeer, waar je de wagens goed ziet aankomen en waar je zelf ook goed zichtbaar bent …) en leer je kind ook veilig over te steken (goed kijken, ook als er geen voertuig dichtbij is, voor de rand van de stoep stoppen …).

Nog enkele tips:
-Loop zelf altijd langs de kant van het verkeer en laat kinderen langs de kant van de huizen lopen.
-Wacht je kind nooit op aan de overkant van de straat. Zo voorkom je dat ze je zonder uitkijken tegemoet rennen.
-Haast en spoed is zelden goed! Een gehaast kind heeft geen oog meer voor zijn omgeving en wordt onvoorzichtig. Zorg ervoor dat je kind steeds op tijd thuis vertrekt en zich rustig door het verkeer kan bewegen.

Met de fiets naar school

-Vervoer je je kind in een zitje op de fiets, zorg dan dat die aan de veiligheidseisen voldoet (riempjes, voetsteunen …). Fietskarren en bakfietsen worden ook steeds populairder. -Die bestaan in verschillende uitvoeringen, met elk hun voor- en nadelen. Denk steeds aan de veiligheid van je kind, een fietshelm is warm aanbevolen, zowel in het zitje als in de fietskar of bakfiets.
-Fiets je mee met je kind, maak dan duidelijke afspraken voor het vertrek. Bijvoorbeeld: “Als ik STOP roep, stop je onmiddellijk en blijf je aan de kant staan”, “Aan dat kruispunt stoppen we”…
-Als je kind alleen naar school fietst, zoek de veiligste weg uit. Leer je kind communiceren met de bestuurders: de arm uitsteken vooraleer af te slaan, oogcontact zoeken om er zeker van te zijn dat de bestuurder rekening met hem houdt…
-Controleer voor de eerste schooldag (en daarna ook regelmatig) of de fiets van je kind aan de technische eisen voldoet (lichten, reflectoren, remmen, banden). Leer je kind van kleins af aan een fietshelm te dragen. Een reflecterend hesje of een fluo armband doen wonderen. Er bestaan ‘hippe’ varianten met leuke prints en stickers.

Nog enkele tips:
-Geef steeds het goede voorbeeld. Kinderen leren veel door imitatie. Respecteer de verkeersregels. Voorzie mogelijk gevaar. Gedraag je sociaal tegenover de andere verkeersdeelnemers.
-Kinderen jonger dan 9 jaar mogen met een kinderfiets (wieldiameter maximum 50 cm) altijd op de stoep fietsen, ook al is er een fietspad.
-Al gehoord van fietspooling? Hierbij fietsen kinderen in kleine groepen, langs een afgesproken route en onder begeleiding van een volwassene naar school. Kinderen die meedoen aan de fietspool worden onderweg opgepikt en fietsen samen verder.

Met de bus of de trein naar school

Als er in schoolvervoer voorzien is, dan is je zoon of dochter in goede handen tot in de school. Als je kind de bus of trein neemt, doe de rit dan enkele keren samen en ga er nog een aantal dagen mee door als de school al begonnen is. Het drukkere verkeer maakt de weg immers anders.

Nog enkele tips:
-Wist je dat het openbaar vervoer eigenlijk het veiligste vervoermiddel is?
-Spreek duidelijk af met je kind wat het moet doen in onvoorziene omstandigheden: wanneer komt de volgende bus? Wie kan je verwittigen of waar kan je naartoe gaan als er geen bus of tram meer komt (bij staking of ongeval)?

Met de auto naar school

-Uit bezorgdheid om hun veiligheid brengen we onze kinderen vaak met de auto. Maar het gevaar verdwijnt hierdoor niet. Meer dan de helft van de kinderen die gewond raken in het verkeer, zijn immers autopassagier!
-Voor het vertrek: gordel aan (al dan niet in een kinderzitje)! Ook als het maar een korte rit is en ook als je enkel langs rustige straten rijdt. Om je kind optimaal te beschermen, moet de gordel steeds correct gedragen worden. Je mag hem nooit onder de arm of achter de rug schuiven!
-De reacties van kinderen zijn onvoorspelbaar. Wees dus op je hoede als je een kind op straat ziet. Rij niet sneller dan 30 km/u in de omgeving van een school. Bij deze snelheid loopt een voetganger 5% gevaar om het leven te komen bij een aanrijding, bij een snelheid van 50 km/u stijgt het risico tot 45%!

Nog enkele tips:
-Al eens gedacht aan carpooling? Als meerdere kinderen van verschillende gezinnen samen rijden, zijn er minder auto’s op de weg naar school en wordt het veiliger voor fietsers en voetgangers.
-Zorg niet onnodig voor overlast aan de schoolpoort door je auto verkeerd te parkeren. Fout geparkeerde wagens brengen kinderen in gevaar doordat ze het zicht belemmeren en andere weggebruikers dwingen om uit te wijken in een toch al drukke omgeving.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook43
Twitter
Follow Me
Tweet