Laatste nieuws:
De Hobby van Jochem Broos - Karate - Noordernieuws.be

De bijzondere hobby van… Jochem Broos

Als iemand zegt dat hij of zij de sport karate beoefent, dan nemen mensen vaak een defensieve houding aan. Zo van: “Voor jou moet ik oppassen.” Terwijl karate (spreek uit: karaté) juist een verdedigingssport is en geen vechtsport. Karate is de grote hobby van Jochem Broos (22) en het heeft hem op heel veel vlakken dingen geleerd.

Stijl en discipline

“Op mijn 11de ben ik met karate begonnen”, herinnert Jochem zich. “Ik was vroeger heel erg actief, stond bijvoorbeeld op de zetel te springen. Mijn moeder is toen in de buurt op zoek gegaan naar een sport of activiteit waar ik mijn energie in kwijt kon. Ze is toen bij een karateschool uitgekomen. Om te proberen ben ik een paar lessen gaan volgen en ik vond het eigenlijk wel heel interessant. In het begin omdat ik mijn energie erin kwijt kon, maar na een jaar of 4 vond ik vooral de stijl en de discipline heel erg mooi.”

De hobby van Jochem Broos - karate

Van Shitorio naar Kempo

“Achter iedere techniek zit een verhaal, bijvoorbeeld hoe je met zo min mogelijk energie een zo effectief mogelijke aanval kunt doen. Om te beginnen deed ik Shitorio, maar daar ben ik na een jaar mee gestopt. De interesse bleef echter en na een jaar ging ik weer kijken en kwam bij Kempo terecht (ook wel Kenpo genoemd). Eigenlijk hoort Kempo helemaal niet bij karate. Maar een club voor karate was hier in de buurt erg moeilijk te vinden. Kempo is een verzamelnaam voor vechtsporten en die doe je met de hand of met wapens. De gebruikte wapens zijn de bo (houten stok die is afgestemd op je lichaamslengte), de boken (houten zwaard), de tonfas (een houten balk met hendel, net als een politieknuppel) en soms ook een gewone houten knuppel.”

De hobby van Jochem Broos - karate

Spieren kweken ten koste van oefeningen

“De rituelen, zoals groeten, zijn anders dan bij karate. De bewegingen zijn ook vloeiender en minder hard dan bij de basiskarate die je tegenkomt. Na een jaar of 4 ben ik met Kempo opgehouden. Er werd namelijk steeds meer tijd besteed aan het bodybuilden en spieren kweken. Dat ging ten koste van de tijd om oefeningen te kunnen doen. Sit ups en push ups kan ik thuis ook doen.”

Overgang Kempo naar karate

“Een jaar later zei een vriend van me, die ik nog van karate kende, dat hij opnieuw was begonnen en of ik zin had om mee te gaan. Dat had ik en ben terug met karate begonnen en dat doe ik nu nog altijd. Ik was in het begin wel zenuwachtig, maar ik vond het ook heel tof. De overgang van Kempo naar karate viel goed mee, omdat ik de basis goed had onthouden, maar de verschillen tussen de eerste en huidige stijl van karate waren erg zichtbaar. Dus trainen was de enige oplossing, eerst 2x per week, nu 3x per week.”

De hobby van Jochem Broos - karate

Belgische kampioen
“Er zijn 5 hoofdstijlen binnen karate, die allemaal voorvloeien uit de oorspronkelijke karate. Ik heb me toegelegd op Shotokan, omdat deze stijl hier wijdverspreid is. Ook al is er meer keus, dan nog zou ik dit blijven doen. Dit is echt mijn stijl, al vond ik de overgang van mijn eerste stijl naar Shotokan het moeilijkst. Vroeger deed ik met alle wedstrijden mee en ben Belgische kampioen geweest, nu 2½ jaar geleden. Maar sinds 2 jaar neem ik geen deel meer aan wedstrijden. Ik leg me nu toe op lesgeven wat ik sinds vorig jaar doe en rouleer hier in met anderen.”

“Je stopt nooit met leren bij deze sport, je blijft altijd bezig jezelf te verbeteren”

Respect en discipline

“De essentie van karate ligt voor mij niet op de wedstrijden, maar op mezelf te ontwikkelen. Dat heeft me in mijn kindertijd geleerd met pesten om te gaan en dat anders op te lossen. Het heeft me ook respect en discipline geleerd. Bij trainingen moet je de rituelen heel gedisciplineerd en op een respectvolle manier uitvoeren. Zo leer je ook je beheersing te bewaren. Maar dat leer je niet in een paar dagen, dat heeft tijd nodig.”

Je mag absoluut niet ‘doorslaan’

“Ook bij wedstrijden waarbij geslagen wordt, mag er absoluut niet ‘doorgeslagen’ worden. Je moet jezelf zo trainen dat je die beheersing hebt, dat je niet al je kracht er achter zet. Een techniek die je langzaam opbouwt. Zou je iemand echt neerslaan, dan heb je meteen strafpunten te pakken. Daarom worden bij beginners handschoenen gebruikt en bij wedstrijden ook.”

De hobby van Jochem Broos - karate

Training in Japan

“Het zal nog een jaar of wat duren voordat ik volledig les kan geven. Je moet namelijk de ritmes van de oefeningen goed kennen en die moet je vertalen naar tellen. Bovendien moet je goed kunnen uitleggen en er goed zicht op hebben dat meerdere mensen de oefeningen correct uitvoeren. Om de paar jaar organiseert de federatie een reis naar Japan om daar te gaan trainen. Dat zou ik erg graag willen doen en hoop dit binnen 2 jaar te kunnen realiseren. Zo’n trainingsperiode duurt ongeveer 2 weken.”

Federatie uit Japan

“Ieder jaar komt een delegatie van de federatie in Japan naar België om les te geven aan mensen uit Europa. De laatste keer was er zelfs een groep uit Israël overgekomen. Ik vind de discipline en het respect geweldig van deze sport. Bij een wedstrijd tussen een vertegenwoordiger van ons nationale team en een tegenstander van een andere federatie werd een heel mooie trap uitgevoerd. Die was zo perfect uitgevoerd, dat de tegenstander zijn balans verloor en tegen de grond ging. Uiteraard zonder kwetsuur. Het was tot in de perfectie uitgevoerd, geweldig om te zien!”

De hobby van Jochem Broos - karate

Je stopt nooit met leren

“Karate eindigt niet bij je zwarte band, maar begint daar. De zwarte band betekent dat je de hele basis beheerst. Daarna gaat het verder met moeilijkere technieken en vrij vechten. Je stopt nooit met leren bij deze sport. Je blijft altijd bezig jezelf te verbeteren!”

Foto’s: Foto’s Broos

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook63
Twitter
Follow Me
Tweet