Laatste nieuws:
Marianne Van Hoorick - Pitta Half Elf - De laatste Heksen van Essen - (c) Noordernieuws.be

De bijzondere hobby van… Marianne Van Hoorick!

Heksen hebben al sinds mensenheugenis een slechte naam, omdat mensen bang voor ze waren. Toveren en betoveren, vloeken uitspreken, iemand beheksen. Maar waren ze zo slecht of juist slachtoffer van onbegrip en angst? Heksenverhalen en -mythes zijn er in overvloed. “De laatste Heksen van Essen” is een groep van 12 vrouwen, die de folklore en bijbehorende verhalen in stand willen houden. Marianne Van Hoorick, ook wel Pitta half Elf genoemd, is één van die heksen.

Alfons Tireliren

“In augustus 1998 ben ik voor het eerst als heks opgetreden bij de Ambachtendag van het Karrenmuseum. Alfons Tireliren, de oprichter van het Karrenmuseum, vertelde in de Kiekenhoeve altijd heksenverhalen. Hij hield heksenavonden bij het grote, open vuur en wist met zoveel passie verhalen over heksen te vertellen, echte heksen, dat iedereen aan zijn lippen hing.”

Pitta half Elf

“Hij vertelde over Pitta half Elf, haar echte naam was Petronella Van de Heyden, de laatste heks van Essen. Een lange, magere vrouw die behoorlijk schrander was en mensen geloofden dat ze het kwade oog had. Ze werd gekoppeld aan kleine, nare gebeurtenissen. Als je langs haar huis liep, moest je je benen kruislings plaatsen om het kwade af te weren.”

Spannende heksenverhalen

“In het Karrenmuseum vroegen ze me in 1998 of ik daar heks wilde zijn en heksenverhalen voor kinderen wilde vertellen. Door mijn werk heb ik veel ervaring met het toespreken van groepen en ook met het werken met kinderen. Kinderen zijn snel afgeleid en je moet hun aandacht vast weten te houden. Sindsdien treed ik elk jaar met Ambachtendag op als heks.”

Voos en frank

“In augustus 2011 bestond het Karrenmuseum 40 jaar, een feestelijk evenement, en werd me gevraagd een groep heksen te vormen. Het was kort dag en ik zocht vrouwen met pit. Uiteindelijk waren we met 7 heksen en onze leuze was ‘Voos en frank’. Want het moest niet zwaar en serieus worden, maar fijn en humoristisch. Niet het donkere en angstige van vroeger.”

Intelligente vrouwen

“Vrouwen die vroeger heks werden genoemd, waren juist vaak intelligent met kennis van de natuur, kennis van vrouwen en hun kwalen en konden schrijven. Dit tot ellende van de pastoor, die juist wilde dat vrouwen dom bleven. Maar ook vrouwen met een zichtbaar mankement werden als heks gezien. Bijvoorbeeld als ze een klompvoet hadden, een vinger teveel of juist te weinig. Dat werd als teken van de duivel gezien. Mensen waren bang van alles dat ze niet kenden en eigenlijk is dat nog zo.”

Onze acts en vertellingen zijn onderbouwd met historische feiten
“Na het 40-jarige bestaan van het Karrenmuseum, werden we door de organisatie van de Pompoenstoet op Wildert gevraagd of we mee wilden doen als heks. Dat hebben we gedaan en doen dat nu nog. Dat is heel leuk en je mag en kan alles doen wat in je op komt. We bleven ondertussen via via naar nog meer heksen zoeken zijn ondertussen met 12 heksen. Heel eerlijk gezegd: we zijn met 13, maar onze 13de heks is onzichtbaar. We zijn allemaal anders en hebben allemaal onze eigen stijl. Alles wat wij doen, of het nu recepten zijn, een act of een vertelling, het is allemaal gebaseerd op, of onderbouwd met historische feiten. Het is geen fantasie, dat is niet ons ding. Net als ons recept tegen dementie, geen verzinsel, het is echt.”
 

“Eigenlijk zijn we met 13, maar onze 13de heks is onzichtbaar…”

Recept tegen dementie

“Neem een goede fles rode wijn, liefst met een draaitop of giet de wijn over in een andere, goed afsluitbare fles. Doe daar een verse tak rozemarijn in en plaats de fles 3 weken in het donker. Neem iedere avond een glaasje voor het slapen. Dat activeert de hersenen en zorgt dat de verbindingen van de neuronen in tact blijven. Je moet niet heel de fles in 1 avond leegboemelen, want dan herinner je je sowieso niks meer.”

De Warmste Week

“Omdat we aardige heksen zijn, doen we mee aan De Warmste Week op 15 december. Zazou, Rietepetiet, Vonneke van den Uyl, Trien Smout, Volva de Witte, Liza van de Statie, Fien half 10, Kaat Kattekwaad, Vivie Viesneus, Colette, Zwarte Madam en Pitta half Elf nodigen je uit om deel te nemen aan onze doe-zoektocht. De opbrengst is voor De Warmste Week. Wat je allemaal moet doen vertellen we niet, maar we zijn heksen, dus wees voorbereid!”

Inschrijven voor 10 december via info@vvvessen.be
Prijs: €5,- p.p.
Meebrengen: oud sjaaltje, pen en een zaklamp
Ontvang: 13 opdrachten en een warm drankje

Foto’s: ©De laatste Heksen van Essen en Noordernieuws

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook35
Twitter
Follow Me
Tweet